Επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια!


Η Nintendo κυκλοφόρησε για την οικιακή παιχνιδομηχανή της ονόματι Wii ένα παιχνίδι Mario το οποίο συνεχίζει στα χνάρια που άφησαν τα παλαιά Mario του NES και του SNES! To όνομά του New Super Mario Bros Wii!
Εάν είστε νοσταλγός των παλαιών καλών εποχών που τα γραφικά δεν μέτραγαν, αλλά όλα ήταν θέμα gameplay, ε, τότε, μην το χάσετε!

Διαβάστε και ένα πολύ καλό review του γνωστού ιστοχώρου gameover.gr

Ας ταξιδέψουμε μία εικοσαετία πίσω, στην εποχή που το Super Mario Bros. έγραφε 2D platform ιστορία, ενώ ταυτόχρονα μετέτρεπε το Nintendo Entertainment System σε “must” αντικείμενο και λίγο-πολύ έβγαζε τη βιομηχανία από την περίοδο κρίσης της, μετά το “κραχ” του 1983. Τώρα, ας επιστρέψουμε πίσω στο παρόν, και ας φανταστούμε ποιο θα ήταν το σημερινό πρόσωπο της βιομηχανίας, αν η πέμπτη γενιά συστημάτων δεν είχε πράξει τη μετάβαση στις τρεις διαστάσεις. Στη σκέψη και μόνο, οι “παλιοί” νοσταλγούν. Οι νέοι, αυτοί που δε μεγάλωσαν κάτω από το κλοιό των μαζοχιστικά -και ταυτόχρονα ερωτεύσιμα- δύσκολων παιχνιδιών της NES και SNES εποχής, είτε δεν θέλουν καν να το σκέφτονται, μιας και αγαπούν τα 4.000.000.000.000 πολύγωνα τους, είτε απλά αδιαφορούν.

Όπως και να έχει, όποια πορεία και να πήρε η βιομηχανία, ένα πράγμα πασχίζει να μείνει ίδιο. Και αυτό λέγεται διασκέδαση. Μέσα στη διαδρομή των videogames από απλό μέσο διασκέδασης σε αμφισβητούμενη μορφή τέχνης, ο αυτοσκοπός τους, η διασκέδαση, φαίνεται πως ξέφτισε αρκετά. Σε καμία περίπτωση δεν υπαινισσόμαστε πως τα σημερινά videogames δεν είναι διασκεδαστικά. Ίσα ίσα, διανύουμε μία από τις καλύτερες εποχές για τη βιομηχανία. Αυτό που αλλοιώθηκε όμως μέσα στο πέρασμα των χρόνων, είναι ο πυρήνας των παιχνιδιών, η ουσία τους, με άλλα λόγια. Και μέσα στο συνονθύλευμα ΑΑΑ τίτλων, κινηματογραφικά σκηνοθετημένων, με κολοσσιαία κόστη παραγωγής -που προσπαθούν υπερβολικά κατά τον υπογράφοντα-, έρχεται ένα παιχνίδι, για να μας υπενθυμίσει το τι πραγματικά είναι τα videogames. Η ουσία επέστρεψε, και ακούει στο όνομα New Super Mario Bros. Wii.
(Ξανά)αιχμαλωτίζοντας την ουσία

Περίπου πριν τρεισήμισι χρόνια, το New Super Mario Bros. του Nintendo DS, έφερε αέρα ανανέωσης στο παλιό καλό gameplay, εισάγοντας τρισδιάστατα μοντέλα στο πακέτο, νέες ικανότητες, και ελαφρώς αναδομημένο στήσιμο. Παρόλα αυτά, ορισμένες ατέλειες, καθώς και οι φυσικοί περιορισμοί του φορητού της Nintendo, δεν του επέτρεψαν να αγγίξει την τελειότητα. Και κάπου εδώ έρχεται το New Super Mario Bros. Wii, ή η έκδοση 2.0, όπως θα τη χαρακτηρίζαμε εμείς. Αμφιταλαντευόμενο μεταξύ των όρων sequel και remake, το νέο δημιούργημα του ιστορικού EAD studio της Nintendo, όλως παραδόξως καταφθάνει φρέσκο, και διαφοροποιημένο από το “μικρό αδερφό” του, σε βαθμό που θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει sequel.

Η μεγαλύτερη διαφορά του όμως από το NSMB του 2006, είναι το πόσο επιτυχώς καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την ουσία των Mario της δεκαετίας του 90', καθώς και του πρώτου Super Mario Bros., του 1987. Έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που βρίθει ανανέωσης και που συνάμα φαντάζει τόσο γνώριμο. Το πως φέρνει εις πέρας τη μείξη νέου και παλιού, νεωτεριστικού και πολυαγαπημένου, θα το ανακαλύψουμε παρακάτω.
Σενάριο; Ποιο σενάριο;

Απαράδεκτα για πολλούς, ευχάριστα νοσταλγικά για άλλους, το παιχνίδι δεν έχει να προσφέρει πολλά στο τομέα του σεναρίου. Για άλλη μία φορά, η Peach πέφτει θύμα απαγωγής, και οι Mario και Σία καταπιάνονται με τη διάσωσή της. Εν συντομία, η Princess Peach έχει γενέθλια. Στο πάρτι της καταφθάνει μία μεγάλη τούρτα, που στην πορεία αποδεικνύεται μέσο απαγωγής της πριγκίπισσας από τα Koopa Kids. End of story. Η έλλειψη σεναρίου είναι σίγουρο πως δεν ακούγεται καλά στα ακουστικά τύμπανα πολλών, μα στην πραγματικότητα, τα Mario παιχνίδια ποτέ δεν βασίζονταν στο σενάριο τους. Ο λόγος; Το παραδεισένιο gameplay τους. Εντοπίζεται το τελευταίο και στο NSMB Wii; Με χαρά ανακοινώνουμε πως ναι, και όχι μόνο!
Mario Time! Το gameplay

Η μακροχρόνια πείρα των ανθρώπων της Nintendo με τα 2D Mario, όπως ήταν αναμενόμενο, για ακόμα μία φορά αποδίδει καρπούς. Οκτώ κόσμοι, γεμάτοι παντός τύπου πίστες, με στοιχεία γνώριμα από προηγούμενους τίτλους, αλλά και εντελώς νέα, μας περιμένουν να τους εξερευνήσουμε, με παρέα ή όχι. Το Mushroom Kingdom φαντάζει πιο “γεμάτο” από ποτέ, αφού στη νέα αυτή περιπέτεια εντοπίζουμε περιοχές και εχθρούς, από σχεδόν όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Ακόμα και οι Yoshis, κάνουν την εμφάνιση τους σε ορισμένες πίστες, ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις. Όσον αφορά τις δυνάμεις και τα power ups, πέραν των ήδη γνωστών από τα παρελθόν, αλλά και την έκδοση του DS, ο Mario (καθώς και ο Luigi και οι Toads) μπορεί πλέον να μεταμορφωθεί σε Propeller Mario, Ice Mario και Penguin Mario.

Ο Ice Mario, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι το άκρως αντίθετο του Fire Mario. Αντί λοιπόν να καυτηριάζει τους εχθρούς του, είναι σε θέση να τους μετατρέψει σε παγοκολώνες, και να τους χρησιμοποιήσει ως αντικείμενα που εκτοξεύονται. Ο Propeller Mario, φοράει ένα υπερμέγεθες κράνος, το οποίο αποτελείται από έναν έλικα. Κουνώντας το nunchuk πάνω-κάτω, εκτοξεύουμε τον Mario ψηλά στον αέρα, φτάνοντας περιοχές που ειδάλλως θα ήταν μη προσβάσιμες, ή απλά κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη. Ο Penguin Mario από την άλλη, τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά με το νερό και τον πάγο.

Μπορεί κι αυτός να πετάει χιονόμπαλες, όπως ο Ice Mario, αλλά κρύβει έναν άσο στο...πιγκουίνικο μανίκι του. Με την κατάλληλη φόρα, μπορεί να κυλά στον πάγο, κάνοντας πατινάζ με το θώρακα, ή να επιπλεύσει στο νερό, με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, να αναφέρουμε πως ο γιγαντιαίος Mario του DS, που κατέστρεφε τα πάντα στα διάβα του, αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο Mini Mario, όμως, είναι ακόμα εδώ και εξακολουθεί να είναι πιο διασκεδαστικός από ποτέ.

Πέραν των δύο multiplayerόλοι οι όροι » Multiplayer Multiplayer χαρακτηρίζονται τα βιντεοπαιχνίδια (ή τμήμα αυτών) που περισσότεροι του ενός, παίκτες παίζουν στο ίδιο περιβάλλον την ίδια χρονική στιγ... περισσότερα » modes, Coin Battle και Free Play, όλο το “campaign” μπορεί να παιχτεί με παρέα, μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Τα επίπεδα διασκέδασης που μπορεί να προκύψουν από το συνεργατικό παιχνίδι είναι τερατώδη, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν ενδείκνυται για σημείωση προόδου στο παιχνίδι. Ο ρυθμός συχνά γίνεται υπερβολικά χαώδης, και με τόσα πολλά να λαμβάνουν ήδη μέρος στην οθόνη, είναι δύσκολο να μην αποσπαστεί η προσοχή μας. Επιπρόσθετα, αν παίζουμε με παρέα που φημίζεται για τις ανταγωνιστικές της τάσεις, είναι πολύ πιθανό το κυνήγι του Bowser να μετατραπεί σε μεταξύ μας μάχη, στα πρότυπα του Super Smash Bros. Brawl!

Παρόλα αυτά, δύο παίκτες, οργανωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούν να κάνουν θαύματα και να απολαύσουν το καλύτερο εαυτό του New Super Mario Bros. Wii. Η αίσθηση της συνεργασίας είναι πραγματικά απίστευτη, και η ευχαρίστηση που λαμβάνουμε όταν ολοκληρώνουμε ένα δύσκολο επίπεδο ή δημιουργούμε ένα εντυπωσιακό momentum με τον συμπαίκτη μας, εντοπίζεται σε ελάχιστα συνεργατικά videogames. Δυστυχώς, ο συμπαίκτης -ή, οι συμπαίκτες- μας οφείλει να βρίσκεται δίπλα μας, δεδομένου ότι η Nintendo δεν συμπεριέλαβε στο παιχνίδι κάποιο online mode...
Σαν το NES: Ο χειρισμός

Υπάρχουν δύο τρόποι να παίξουμε το NSMB Wii. Ο ένας είναι με το συνδυασμό Wii Remote και Nunchuk, και ο άλλος αποκλειστικά με τη χρήση του Wii Remote, κρατώντας το πλάγια, όπως ένα χειριστήριο NES, λόγου χάρη. Ο δεύτερος τρόπος χειρισμού είναι και αυτός που προτείνουμε, αφού εκτός του ότι ενισχύει την αίσθηση της νοσταλγίας, μετά από τα πρώτα λεπτά παιχνιδιού αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτός είναι και ο τρόπος που οι developers ήθελαν να παίξουμε το παιχνίδι. Ειδικά αν είστε κάτοχοι ενός Wii Glove (θήκης από σιλικόνη), το Wii Remote μετατρέπεται σε ένα πρώτης τάξεως gamepad, άνετο, με πολύ καλή ανταπόκριση, και πάνω απ' όλα διασκεδαστικό. Ο motion sensing ικανότητες του Wii αξιοποιούνται άψογα και πρωτότυπα, χωρίς όμως να κουράζουν τα χέρια του παίκτη. Μετά από τις πρώτες ώρες ενασχόλησης κάποιου με το παιχνίδι, οι αξιοποίηση των “tilts” του Wii Remote, γίνονται δεύτερη του φύση. Και μιλάμε εκ πείρας, αφού ουκ ολίγες φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να κουνά το Wii Remote ασυναίσθητα, εκ ενστίκτου.
3D + 2D = 2.5D

Ο οπτικός τομέας, αποτελεί αποτέλεσμα του “παντρέματος” δισδιάστατων backgrounds και τρισδιάστατων μοντέλων. Η ένωση των δύο τεχνολογιών έχει γίνει τόσο ομαλά, με αποτέλεσμα το NSMB Wii να κατέχει το δικό του χαρακτήρα, οπτικά, αφού διαφοροποιείται από κάθε τι που έχουμε δει πρόσφατα. Οι Ιάπωνες δεν έκαναν κράτη στη μείξη του παλιού με το νέο, κάτι που απ' ότι βλέπουμε ωφέλησε αφάνταστα τον οπτικοακουστικό τομέα. Ένα πανέμορφο οπτικό σύνολο, γεμάτο λεπτομέρειες, καλοσχεδιασμένα animations και οπτικά effects, και πάνω απ' όλα χρώμα, ευφάνταστο χρώμα.

New Super Mario Bros. Wii trailer

Στα του ήχου, οι εραστές των παλαιών τίτλων θα βρεθούν σε γνώριμα μονοπάτια, αφού οι developers εσκεμμένα έκαναν χρήση των πλέον πασίγνωστων και βαθιά τυπωμένων στη καρδιά μας μουσικών θεμάτων, που αγαπήσαμε μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Ως αποτέλεσμα, ο ήχος συμβάλλει υπερβολικά στη δημιουργία αισθημάτων νοσταλγίας, κάτι αναπόφευκτο για κάποιον που έχει παίξει έστω και ένα Mario στη ζωή του.
Ένα must-have: Συμπεράσματα

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, όταν συνδυάζεις τη πείρα δεκαετιών, φρέσκες ιδέες και μία φόρμουλα που μεγάλωσε γενιές παικτών; Μία από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες του 2009 (η πιο σημαντική, για εκατομμύρια παίκτες), που αναβλύζει αναμνήσεις από το παρελθόν και ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει το 2D platform είδος. Ναι, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασσικό Mario, με την πολλές φορές -για τους άπειρους- σαδομαζοχιστική δυσκολία, τα δεκάδες μυστικά μονοπάτια, την εμμονή με τα power ups, και τα στερεοτυπικά cliché που ξέμειναν από τα παλιά.

Όλα αυτά, με μία ισχυρή δόση 21ου αιώνα. Και αυτό είναι που κάνει το νέο διαμάντι της Nintendo τόσο μοναδικό. Το δέσιμο του παλιού με το νέο, της δυσκολίας με την προσβασιμότητα, της διασκέδασης με τα νεύρα, του old school με τη νέα εποχή. Οι παλιοί έως όχι-τόσο-παλιοί, αυτοί που μεγάλωσαν με ένα SNES παραμάσχαλα, θα γνέψουν θετικά με τη βαθμολογία του New Super Mario Bros. Wii. Οι υπόλοιποι θα προβληματιστούν, ενώ αυτοί που θα το αγνοήσουν, απλά θα χάσουν μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών, αν όχι της ιστορίας των videogames γενικότερα.

Δημήτρης Μπάνος
Nintendo - New Super Mario Bros (Wii)
Aγοράστε το απο το Πλαίσιο:49.90€
ProΘετικά

* Ύμνος στο παρελθόν, με ισχυρές δόσεις νοσταλγίας
* Ένα παιχνίδι για όλους, hardcore και μη
* Διασκέδαση, στην πιο αγνή μορφή της
* Gameplay που αγαπήθηκε αλλά ανανεωμένο
* Multiplayer που δίνει μαθήματα

ConsΑρνητικά

* Απουσία online δυνατοτήτων
* Ανακύκλωση ορισμένων επιπέδων από παλιότερα παιχνίδια της σειράς

Βαθμολογία
GAMEOVER: Victory Wii 9.5

ΠΗΓΗ: http://gameover.gr/reviews/New-Super-Mario-Bros-Wii.10492.html

Σχόλια