Mega Man 9 Wii Review


8.5 στα 10


Mega Man:

Η σειρά της Capcom που έχει γαλουχήσει ολόκληρες γενιές. Ξεκίνησε το 1987 στο NES και μέχρι σήμερα έχει πάνω από 50 διαφορετικά παιχνίδια, το ένα πιο πετυχημένο από το άλλο. Αν και η κυρίως ιστορία εντοπίζεται στα παιχνίδια της κλασσικής σειράς (Mega Man 1-8 και Mega Man and Bass), το franchise έχει προχωρήσει από το 1998 με διάφορα side stories και ανατροπές στα Mega Man Zero, X, ZX, Battle Network και Star Force, με τα τελευταία δυο να είναι τοποθετημένα και σε ένα εναλλακτικό σύμπαν. 10 ολόκληρα χρόνια πέρασαν, λοιπόν, από την τελευταία φορά που πολεμήσαμε με τον Rock Man (το κανονικό όνομα του Mega Man στην Ιαπωνία) για να σώσουμε τον κόσμο. Τουλάχιστον 10 χρόνια από τότε που πολεμήσαμε για την ιστορία και τον σκοπό στον οποίο ξεκινήσαμε από το 1987. Είναι γεγονός ότι πλέον κανείς φίλος της σειράς δεν περίμενε ότι θα δει συνέχεια σε αυτήν την ιστορία.
Έτσι, αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη η ανακοίνωση της Capcom ότι το νέο παιχνίδι της σειράς, θα είναι το Mega Man 9 και ότι θα αποτελεί έναν εντυπωσιακό φόρο τιμής στις παλιές καλές μέρες. Μάλιστα, η απόφαση να κυκλοφορήσει φέτος το παιχνίδι, έχει άμεση σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς καθώς εκείνο τοποθετούταν χρονικά στο 2008! Ισχύει, λοιπόν, αυτό που υπόσχεται η Capcom ή έχουμε να κάνουμε με άλλη μια φθηνή προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός franchise;
H ιστορία ξεκινάει μετά το Mega Man 8 και μετά το Mega Man & Bass, με τον αγαπημένο μας Dr. Light να κατηγορείται για καταστροφές που προκαλούν διάφορα ρομπότ, ενώ ο Dr. Willy αρνείται εντελώς κάθε ανάμιξη. Μάλιστα, δείχνει στο κοινό ένα βίντεο, στο οποίο αρνείται να συμμαχήσει με τον Dr. Light για την παγκόσμια κυριαρχία και τονίζει ότι έχει αλλάξει και έχει αφήσει το παρελθόν πίσω του. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Dr. Light σύντομα φυλακίζεται και ο Mega Man μένει δίχως "πατέρα". Αποφασισμένος, λοιπόν, να καθαρίσει την υπόληψη του δημιουργού του αλλά και να ξεσκεπάσει τα νέα διαβολικά σχέδια του Dr. Willy, ξεκινάει μια νέα συναρπαστική περιπέτεια.
Η ιστορία του Mega Man 9, αν και δεν είναι επιπέδου adventure ή RPG, καταφέρνει με ευκολία να ξεπεράσει αντίστοιχες πολλών σύγχρονων παιχνιδιών τεράστιου βεληνεκούς. H ιστορία προχωράει με σταθερό ρυθμό, διάφορες ανατροπές εμφανίζονται σε σημεία-κλειδιά και ειδικά το τέλος είναι εξαιρετικά δυνατό σε συναίσθημα, συνθέτοντας έτσι ένα πολύ καλό σενάριο, σε ένα κλασσικό παιχνίδι που δείχνει να ξεπηδά από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί το νέο αυτό παιχνίδι της σειράς είναι ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής στο παρελθόν. Έτσι, και στον τομέα των γραφικών αλλά και σε αυτόν του gameplay, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα Mega Man 1-2 του NES. Αν και αυτό αποτελούσε ένα επικίνδυνο ρίσκο από την πλευρά της Capcom, είναι φανερό ότι απέδωσε καρπούς και αναμένεται να ενθουσιάσει τους οπαδούς της σειράς. Κλασσικά 8bit γραφικά σε όλο τους το μεγαλείο είναι εδώ να για να μας...εντυπωσιάσουν. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά δεν το προσπαθούν κιόλας. Βλέπετε, το retro συναίσθημα που αναδύεται είναι εξαιρετικά δυνατό και είναι ικανό να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους παλαιότερους gamers. Τα νέα bosses είναι πολύ προσεγμένα (ιδιαίτερη μνεία στην Splash Woman, το πρώτο θηλυκό boss στην κεντρική σειρά) και πολλοί από τους παλιούς εχθρούς, επιστρέφουν δριμύτεροι και ιδιαιτέρως εκνευριστικοί.
Μάλιστα, για να είναι ακόμα πιο ρεαλιστικό ως "παλιό παιχνίδι", το Mega an 9 δεν υποστηρίζει wide screen mode (μόνο 4:3) ενώ η Capcom πρόσθεσε light flicker εφέ, κάτι το οποίο στο παρελθόν το θεωρούσαμε μεγάλο μείον αλλά σήμερα είναι άλλη μία ευχάριστη ανάμνηση του παρελθόντος. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια φανταστική 8bit midi μουσική που είχε κάθε ιαπωνικό παιχνίδι στο παρελθόν, καθώς και με τους αντιστοίχους χοντροκομμένους ήχους, αποτελούν "λιχουδιά" για το νοσταλγό του παρελθόντος.
Είναι λογικό, λοιπόν, και το gameplay του τίτλου να είναι παρόμοιο με αυτό των πρώτων παιχνιδιών. Ξεχάστε τα power slide και mega buster που είδαμε στα πιο σύγχρονα παιχνίδια της σειράς. Εδώ βρισκόμαστε αγκαλιά με το πιστό όπλο μας και έχουμε να κάνουμε με ένα κλασσικό platformer τύπου "run-gun-jump". Στο Mega Man 9 θα πρέπει να διασχίσουμε 8 διαφορετικές πίστες, αποφεύγοντας δεκάδες παγίδες, υπερπηδώντας πολλά εμπόδια και εχθρούς και εν τέλει, να πολεμήσουμε και να νικήσουμεε ένα διαφορετικό robot στο τέλος της καθεμίας. Καταφέρνοντάς το αυτό, κερδίζουμε upgrades για το όπλο του ήρωα και ανακαλύπτουμε νέα στοιχεία, που προωθούν την ιστορία.

Κάπου εδώ πρέπει να σας προειδοποιήσουμε για το μεγαλύτερο ατού, που συνάμα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου. Το Mega Man 9 είναι μάλλον αδύνατο να προσελκύσει νέους παίχτες στη σειρά, ειδικά όταν τα σύγχρονα spin offs έχουν προσθέσει εντυπωσιακά γραφικά, ορχηστική μουσική και νέα στοιχεία στο gameplay. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να το αποφύγουν οι περισσότεροι σύγχρονοι παίκτες. Όμως, το βασικότερο στοιχείο του παιχνιδιού, είναι η εξωφρενική δυσκολία του. Όποιος χάρηκε επειδή ξεκλείδωσε όλα τα achievements στο Halo 3 ή όλα τα trophies στο Uncharted, μάλλον θα τραβάει τα μαλλιά του από εκνευρισμό όταν αρχίσει το Mega Man 9. Όπως και στα πρώτα παιχνίδια της σειράς, η βαρύτητα του τίτλου πέφτει στο replay value. Και δεν αναφερόμαστε στο σύγχρονο replay, που απλά ξαναπαίζουμε την πίστα γιατί μας άρεσε.
Αναφερόμαστε στο συνεχές replay κάθε πίστας μέχρι να μάθουμε την κάθε παγίδα, τον κάθε εχθρό και να τελειοποιήσουμε το timing μας στα δέκατα του δευτερολέπτου. Το level design του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό και συνάμα, τεράστιας δυσκολίας και έτσι θα πρέπει να οπλιστείτε με τεράστια αποθέματα υπομονής (και χαλαρωτικού τσάι). Κοινώς, αν δεν γίνεται master με μαύρη ζώνη και 2-3 dan, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεται να τερματίσετε αυτό το παιχνίδι.
buildJWflvplayer('/assets/0002/6943/Mega_Man_9_Launch_Trailer.flv', '/assets/0002/6940/Mega_Man_9_Trailer_Thumb_screenshot.jpg', '480', '315', 'player-26943');
Mega Man 9
Είναι σίγουρα το πιο δύσκολο της σειράς (ναι, ακόμα και από το 1) και ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια όλων των εποχών. Η κατάσταση σώζεται κάπως από το γεγονός ότι μπορούμε να μαζέψουμε bolts από ηττημένους εχθρούς και να τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε "ζωές", αντικείμενα που μας σώζουν από πτώση και άλλα διάφορα. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτό το παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός.
Μάλιστα, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διάρκειά του, η Capcom μάς προσφέρει το Time Trial Mode, για το οποίο υπάρχουν online leaderboards, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δείξουμε τις ικανότητές μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Leaderboards υπάρχουν και για το complete run του παιχνιδιού, οπότε οι κόντρες θα αποκτήσουν ένα άλλο επίπεδο. Επιπροσθέτως, το Mega Man 9 έχει μια σειρά από 50 εσωτερικά "achievements", τα οποία κυμαίνονται από μέτριας-υψηλής δυσκολίας (εξοντώστε 1000 αντιπάλους) ως...σαδιστικής δυσκολίας (νικήστε ένα boss χωρίς να πάθετε ζημιά) και είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν και τους πιο δυνατούς gamers.
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία downloadable content, με το οποίο θα μπορούμε να κατεβάσουμε ένα νέο χαρακτήρα (τον Proto) καθώς και 2 νέες πίστες. Η πρώτη θα χρησιμεύσει για time trial, ενώ η δεύτερη είναι μια πίστα δίχως τέλος, στην οποία θα διαγωνιζόμαστε για το ποιος θα φτάσει πιο μακριά. Το καλύτερο DLC, όμως, το αφήσαμε για το τέλος. Σύντομα θα προστεθούν και δύο νέα, ακόμα πιο υψηλά, επίπεδα δυσκολίας, κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το πόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει το παιχνίδι...
Το Mega Man 9, λοιπόν, είναι ένας άξιος συνεχιστής της σειράς. Πιστό στα πρότυπα του παλιού gaming, προσφέρει πανέμορφα 8bit γραφικά, αξιομνημόνευτο soundtrack (μάλιστα έχει κυκλοφορήσει σε 2 CDs), ιδιόμορφο level design και δυσκολία που έχει εκλείψει στην εποχή μας. Οι παλιοί παίχτες θα το λατρέψουν γιατί θα θυμηθούν εποχές που ως τώρα θεωρούσαμε χαμένες. Οι νέοι παίχτες, από την άλλη, είναι πιθανό να το παρατήσουν στη μέση, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιο προγραμματισμό. Αν όμως πιστεύετε ότι έχετε αρκετή υπομονή και μεράκι, το Mega Man 9 είναι ένα παιχνίδι, το οποίο θα σας ανταμείψει για την προσπάθειά σας και θα σας μεταφέρει σε ένα ευχάριστο ταξίδι στο παρελθόν του gaming.
Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος


TA ΘΕΤΙΚΑ:

Συγκινητικό retro συναίσθημα
Εξαιρετικά υψηλή δυσκολία (χαμόγελα για παλιούς gamers)
Online Leaderboards


ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

Το DLC έπρεπε να υπάρχει στο αρχικό πακέτο
Εξαιρετικά υψηλή δυσκολία (δάκρυα για νέους gamers)




Σχόλια