Οι θησαυροί της Ολυμπίας στην 10η έκδοση του «Κύκλου των Μουσείων»

Οι πολύτιμοι θησαυροί της Ολυμπίας στην παρουσίαση της 10ης έκδοσης του «Κύκλου των Μουσείων» από το Ίδρυμα Ιω. Λάτση, παρουσία του υπ. Πολιτισμού, Μ. Λιάπη
Το πανόραμα των πολύτιμων θησαυρών της Ολυμπίας, που αντιπροσωπεύουν την μακραίωνη ιστορία της Αλτεως και την υπερχιλιετή ιστορία των διασημότερων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας, παρουσιάστηκε σήμερα σε μία νέα έκδοση του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και της Eurobank EFG, στο ίδρυμα Λάτση, στην Κηφισιά.
Πρόκειται για το δέκατο μέλος της σειράς των εκδόσεων «Ο κύκλος των Μουσείων» με τίτλο «το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας», που επιμελήθηκε η έφορος του Μουσείου, Γεωργία Εμμ. Χατζή, με απευθείας ανάθεση από το Ίδρυμα Λάτση.
Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος τόνισε ότι «η διαχρονικότητα του Ιερού καταδεικνύει το πλήθος των αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων, που αποκαλύφθηκαν, και αυτόν ακριβώς τον πλούτο αναδεικνύουν, με μοναδικό τρόπο, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση και η Eurobank».
Στην ομιλία της, η κ. Μαριάννα Λάτση υπογράμμισε ότι «η πολιτιστική κιβωτός του Κύκλου των Μουσείων αποστέλλεται σε εκατοντάδες βιβλιοθήκες, αρχαιολογικές Πανεπιστημιακές Σχολές και Ινστιτούτα, αρχαιολόγους και ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπηρετώντας συστηματικά τον κεντρικό στόχο, που είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η διάδοση της ελληνικής αρχαιότητας στα πέρατα του κόσμου».
Εξάλλου, με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προγραμματίζεται η αποστολή της σειράς του Κύκλου των Μουσείων, σε μορφή cds, σε 3000 σχολεία της χώρας με σκοπό τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού υλικού.
Ο κ. Λάτση προανήγγειλε τον τίτλο της επόμενης έκδοσης, που θα είναι αφιερωμένη στο Μουσείο του Μαραθώνα, ενόψει της συμπλήρωσης το 2010 των 2500 χρόνων από την ιστορική μάχη, ενώ επισήμανε και τους καθαρά συναισθηματικούς λόγους, που προώθησαν την ιδέα της έκδοσης, καθώς -όπως είπε- «η Ηλεία είναι η γενέθλια γη του Γιάννη και της Εριέττας Λάτση».
Η συντονίστρια της έκδοσης, Ειρήνη Λούβρου, ανέφερε ότι «το ιδιαίτερο στοιχείο της έκδοσης εντοπίζεται στη μεγάλη ποικιλία ύλης και μορφής των εξαιρετικών ευρημάτων. Πρόκειται για χάλκινα, μαρμάρινα, κεραμικά έργα τέχνης, που εναλλάσσονται στις σελίδες του βιβλίου, δημιουργώντας ευφρόσυνη εντύπωση στον αναγνώστη».
Τέλος, η συγγραφέας, αρχαιολόγος και διευθύντρια του Μουσείου, Γεωργία Χατζή, έκανε αναδρομή στο ανασκαφικό έργο, στην περιοχή, που ήδη μετρά 130 και πλέον έτη ιστορίας, και στην ανεκτίμητη προσφορά που είχε αυτό στην επιστήμη και την ανθρωπότητα.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας, ορισμένα από την έκθεση του Παλαιού Μουσείου, αλλά και από τον πλούτο των αποθηκών και ιδιαίτερα από τη χαλκοθήκη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, του καλλιτεχνικού κόσμου και των γραμμάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/12/2008_258415

Σχόλια