Αλλάζει τα δεδομένα στην πληροφορική η Google

Για ινκόγκνιτο περιήγηση στο Ιντερνετ
Αλλάζει τα δεδομένα στην πληροφορική η Google με την παρουσίαση του Chrome, ενός νέου φυλλομετρητή του Διαδικτύου

Του Ματθαιου Τσιμιτακη

Τα δεδομένα στο Ιντερνετ άλλαξαν εν μια νυκτί. Ο κολοσσός του Διαδικτύου, η μηχανή αναζήτησης Google ύστερα από τέσσερα χρόνια ανεπιβεβαίωτων φημών, την Τρίτη το βράδυ, παρουσίασε έναν φυλλομετρητή (browser), τον Chrome, ο οποίος «πάγωσε» τον κόσμο της πληροφορικής αλλά και την κοινότητα των οργανώσεων υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων. Ο νέος browser φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πλοηγούμαστε στον ωκεανό των πληροφοριών του Διαδικτύου, αλλάζει τα δεδομένα στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών (Microsoft, Apple, Mozilla), αλλά και -για άλλη μια φορά- εγείρονται βάσιμες ανησυχίες με άξονα τη συγκέντρωση τόσων πληροφοριών για κάθε χρήστη από μια μόνο εταιρεία.

Η είδηση της ύπαρξης του Chrome έγινε γνωστή μέσω ενός βιβλίου κόμιξ που δημοσίευσε το τεχνολογικό blog, «blogscoped» και το οποίο εξηγεί την τεχνολογία και τη φιλοσοφία πίσω από το νέο εγχείρημα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ο κόσμος του Διαδικτύου λειτούργησε σαν να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ με το θέμα να μονοπωλεί σχεδόν τη συζήτηση σε blogs και ειδικά sites του χώρου των τεχνολογιών. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν καταρχήν θετικές.

Χαρακτηριστικά

«Μοιάζει αρκετά αξιόπιστο (στο γραφείο θα μπορώ να πω πιο πολλά, αφού εκεί το μηχάνημα κυριολεκτικά… γονατίζει από τα πολλά ανοιχτά tabs), σίγουρα ταχύτατο, ίσως λίγο… ενοχλητικά απλό - συνολικά, πάντως, για πρώτη προσπάθεια, αξιόλογο», γράφει χαρακτηριστικά ο blogger Arkoudos. «Εχω, πάντως, την εντύπωση πως οι χρήστες που θα το κατεβάσουν και θα το χρησιμοποιήσουν δεν θα είναι οι χρήστες του «βασιλιά» explorer, αλλά οι «εναλλακτικοί» του firefox (κόβοντας, τελικά, ποσοστό από τον ανερχόμενο γίγαντα - σ.σ.: του ελεύθερου λογισμικού)».

Στην ανακοίνωσή της η Google κάνει λόγο για σχεδίαση του Chrome πάνω στις απαιτήσεις της νέας εποχής στο Ιντερνετ και φαίνεται πράγματι πως ο φυλλομετρητής της στηρίζει αυτή την ιδέα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ταχύτητα, η σταθερότητα και η υποστήριξη πολυμεσικών εφαρμογών, όπως video και ήχο. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά:

- Η γραμμή εργαλείων που συνδυάζει πλαίσιο αναζήτησης και διεύθυνση στο Ιντερνετ «πηγαίνει» γρήγορα τον χρήστη όπου θέλει, ενώ παλαιότερα αυτές οι λειτουργίες γίνονταν χώρια.

- Οταν ο χρήστης ανοίξει μία νέα καρτέλα στο Google Chrome βλέπει μία σελίδα η οποία περιλαμβάνει εικονίδια από τις τοποθεσίες που επισκέπτεται συχνότερα, πρόσφατες αναζητήσεις και σελιδοδείκτες, ξανά με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που αναζητεί.

- Ο χρήστης μπορεί να ανοίξει πολλές καρτέλες όπως και σε άλλα προγράμματα, όμως στο Chrome κάθε καρτέλα της μηχανής περιήγησης λειτουργεί ανεξάρτητα. Στην περίπτωση που μία από αυτές «κολλήσει» οι άλλες συνεχίζουν να ανταποκρίνονται. Ετσι, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς να χρειαστεί επανεκκίνηση.

- Η Google δημιούργησε επίσης ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης για βίντεο και ήχο το οποίο κάνει τις σχετικές εφαρμογές να τρέχουν πιο γρήγορα αλλά καθιστά δυνατή μία νέα ολόκληρη κατηγορία διαδικτυακών εφαρμογών οι οποίες θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα προβλήματα. Ηδη από την πρώτη ημέρα εντοπίστηκαν κενά ασφαλείας που καθιστούν ευάλωτο τον κώδικα σε κακόβουλες επιθέσεις, αν και το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι ελεύθερο (open source) πείθει τους πάντες ότι η διεθνής κοινότητα των προγραμματιστών θα βρει εθελοντικά τις λύσεις, καθιστώντας τον έναν αξιόπιστο φυλλομετρητή. Μια από τις λειτουργίες του Chrome επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν την πλοήγησή τους ανώνυμα στο Διαδίκτυο (ινκόγκνιτο ονομάζεται η σχετική λειτουργία). Ομως και αυτή η λειτουργία χαρακτηρίζεται ανεπαρκής αφού δεν εξαφανίζει τελείως τα ίχνη των χρηστών.

Ενας πόλεμος μπροστά στα μάτια μας

Ηδη, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 εταιρείες και κοινότητες προγραμματιστών ανταγωνίζονταν για την κυριαρχία των προγραμμάτων τους στις οθόνες των υπολογιστών μας. Τα πρώτα χρόνια, το πρόγραμμα Netscape επικρατούσε του Internet explorer της Microsoft. Η πρωτοβουλία της Microsoft όμως να ενσωματώσει τον explorer στο λειτουργικό σύστημα windows που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών (και για την οποία κατηγορήθηκε για μονοπωλιακή πρακτική) την έφερε τελικά σε πλεονεκτική θέση. Τα τελευταία χρόνια, ο φυλλομετρητής της κοινότητας των προγραμματιστών του ανοιχτού λογισμικού firefox έχει επικρατήσει ξανά του explorer, όμως η Google έρχεται να αλλάξει αυτή τη φορά τα δεδομένα. Με το Chrome -σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις- δεν παίρνει μέρος απλώς στον πόλεμο για την επικράτηση στο Διαδίκτυο, αλλά εισβάλλει στον παραδοσιακό χώρο κυριαρχίας της Microsoft που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον υπολογιστή κάθε χρήστη. Βασική διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στις δυο εταιρείες είναι ότι ενώ η Microsoft επένδυσε σε λογισμικό που χρησιμοποιεί κανείς από τον υπολογιστή του, η Google επένδυσε σε εφαρμογές που είναι πάντα διαθέσιμες online στους servers της. Ετσι, οι περισσότεροι χρήστες διαθέτουν πια ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της google (gmail), διατηρούν ημερολόγιο (google calendar), ενημερώνονται από τις πηγές που συγκεντρώνει η google (google news) κ.ο.κ. Αν η εταιρία επικρατήσει και στα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο με το Chrome, τότε μένουν ελάχιστα πράγματα που δεν θα κάνει κανείς με αυτά τα «προϊόντα». Αυτό όμως είναι πρώτα απ' όλα ένα πολιτικό πρόβλημα. Το έγκυρο τεχνολογικό περιοδικό wired έθεσε αμέσως τον προβληματισμό: «Το Chrome θα δώσει απευθείας πρόσβαση στους χρήστες και τις συνήθειες τους και πολύ καλύτερο έλεγχο πάνω στα δεδομένα που συγκεντρώνει γι' αυτούς, με αποτέλεσμα να γίνεται χρυσωρυχείο διαφημιστικών εσόδων». Σε blogs και forum στο Ιντερνετ συζητείται ανοιχτά «ποιο είναι το μυστικό σχέδιο της εταιρείας και τι θέλει να πετύχει μετά την απόλυτη κυριαρχία της στο Ιντερνετ». Εδώ και πολλά χρόνια οι χρήστες του Διαδικτύου «αγαπούν να μισούν» την Microsοft. Σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων όμως η Google γίνεται σήμερα πολύ ισχυρότερη από οποιονδήποτε άλλο. Θα επηρεάσει άραγε αυτό την πορεία του νεογέννητου Chrome;

- Browser: Eπί το ελληνικότερον, φυλλομετρητής σελίδων του Διαδικτύου. Πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα explorer, firefox, opera και εσχάτως chrome, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο.

- Tab: Σε έναν browser μπορεί κανείς να ανοίξει πολλές διαφορετικές σελίδες, όπως σε ένα καρνέ. Το chrome εξελίσσει την τεχνολογία που στηρίζει αυτή τη λειτουργία.

© 2008 H KAΘHMEPINH All rights reserved.

Σχόλια