Αλλαγή στάσης στο Σκοπιανό προαναγγέλλει ο Κίσινγκερ

Λουκάς Βελιδάκης - Στείλτε e-mail στον συντάκτηΔημοσίευση : 07/09/2008 15:37 - Τελ. ανανέωση : 07/09/2008 15:53

Απαντήσεις με ιδιαίτερο νόημα όσον αφορά στο Σκοπιανό έδωσε ο «πατριάρχης» της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο κ. Κίσινγκερ αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα στο όνομα Μακεδονία» και προσθέτει ότι ο ίδιος «βλέπει» λύση στο θέμα της ονομασίας, καθώς «οι δύο πλευρές συγκλίνουν», όπως υποστηρίζει.

Εκτιμά ότι η γειτονική χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για ένταξη της στο ΝΑΤΟ, πλην του ζητήματος της ονομασίας, ενώ εξήρε τη «δημιουργικότητα και ενεργητικότητα» του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρέμβαση του στο περιθώριο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σχολιάζοντας την πιθανότητα ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είπε: «Άλλη η σημασία της Γεωργίας και της Ουκρανίας και άλλη της Μακεδονίας. Οι δύο πρώτες αποτελούν στρατηγικό ζήτημα για τις ΗΠΑ» για να προσθέσει ότι δεν ισχύει το ίδιο για τη γειτονική μας χώρα.

Αυτό, ανάμεσα από τις γραμμές, υποδηλώνει μία διάθεση υποβάθμισης της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την πλευρά των ΗΠΑ και έρχεται σε αντιδιαστολή με τη βεβαιότητα που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι εκτιμά πως δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ προς τη χώρα του και μετά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου

MAΛΙΣΤΑ...

Σχόλια