'Ετοιμη για το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» η ιταλική κυβέρνηση

ΚΟΣΜΟΣ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 07-09-08 Eκτύπωση | e-mail
'Ετοιμη για το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται να υιοθετήσει μέτρα που θα μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις ιταλικές φυλακές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, έλαβε ήδη το «πράσινο φως» από τον «Καβαλιέρε», για να απελαθούν 3.300 αλλοδαποί κρατούμενοι που πρέπει να εκτίσουν ποινή μικρότερη των δυο ετών.

Όπως επίσης και για να υιοθετηθεί, σε ευρεία κλίμακα, το λεγόμενο «ηλεκτρονικό βραχιόλι: σε αυτή την περίπτωση, οι Ιταλοί κρατούμενοι με ποινές που δεν ξεπερνούν, πάντα, τα δυο χρόνια, (πρόκειται για 4.100 άτομα) θα μπορέσουν να εξέλθουν της φυλακής και να τεθούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, φορώντας το εν λόγω βραχιόλι, που θα είναι διαρκώς συνδεδεμένο με την αστυνομία.

Κάθε απομάκρυνσή τους, από την κατοικία τους, θα «εντοπίζεται» χάρη στην εκπομπή ηλεκτρονικού σήματος από το βραχιόλι και θα σημαίνει αμέσως συναγερμός, στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας. Η «Λα Ρεπούμπλικα», προσθέτει ότι ο ιταλός υπουργός δικαιοσύνης και ο διευθυντής των φυλακών Φράνκο Γιόντα, συμφωνούν στην διαπίστωση ότι «δεν πρόκειται για κεκαλυμμένη απονομή χάριτος, αλλά για την δυνατότητα να βελτιωθεί η ζωή των κρατουμένων και να αντιμετωπισθεί ρεαλιστικά ο υπερπληθυσμός των φυλακών».

Τονίζεται επίσης, ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν νέοι νόμοι, αλλά, απλώς, να εφαρμοσθούν ήδη ισχύοντες κανονισμοί. Αν, τελικά, βρει επιβεβαίωση το δημοσίευμα της εφημερίδας, θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί, σε μεγάλο αριθμό κρατουμένων, η λύση του «ηλεκτρονικού βραχιολιού». Η πειραματική φάση, στην Ιταλία, είχε ξεκινήσει το 2004, με τετρακόσιους φυλακισμένους. Δεν λείπουν οι πολεμικές: πολλοί σχολιαστές, έχουν επισημάνει κατ΄ επανάληψη το υψηλό οικονομικό κόστος της τεχνολογικής αυτής μεθόδου για την «εξ αποστάσεως παρακολούθηση», και της τεχνικές ελλείψεις της. Όταν το βραχιόλι μπαίνει μέσα σε νερό, ή αν κάποιος βρίσκεται σε υπόγειο, παύει να εκπέμπει σήμα. Παρά ταύτα, σύμφωνα με την «Λα Ρεπούμπλικα», η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουκόνι, έχει αποφασίσει να εγκρίνει άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα. Πιθανώς, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια