Οι «εθνικές» ομάδες μαφιόζων της Αθήνας

Οι «φυλές» του εγκλήματος, το αμαρτωλό τρίγωνο Γερανίου, Πειραιώς, Σοφοκλέους και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Ελλήνων

Του Γιαννη Σουλιωτη

Το πρωί της 17ης Μαρτίου, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, μαζί με πάνοπλους άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας έκαναν έφοδο σε πολυώροφη πολυκατοικία της οδού Γερανίου, στην Ομόνοια. Στα βρώμικα και κακοσυντηρημένα δωμάτια του κτιρίου που πριν από λίγα χρόνια στέγαζε κυρίως Eλληνες ελεύθερους επαγγελματίες και μικροβιοτέχνες στοιβάζονταν περισσότεροι από 300 νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες, που πλήρωναν «κατά κεφαλήν» ενοίκιο στον «διαχειριστή» του κτιρίου, από 10 έως 20 ευρώ τον μήνα.

Οι Αφρικανοί –στην πλειονότητά τους– ένοικοι ήταν επιπλέον υποχρεωμένοι να εκτελούν αποστολές που τους ανέθετε ο «διαχειριστής»: διακίνηση ναρκωτικών, μικροκλοπές και παρεμπόριο... Ο «διαχειριστής» ήλεγχε (ως παλαιότερος) όσους αλλοδαπούς εγκαταστάθηκαν αργότερα στη συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεύουσας, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν για λογαριασμό του.

Εκείνο το πρωινό, στην κλούβα της Αστυνομίας στοιβάχτηκαν κυρίως Σομαλοί, αλλά και Ιρακινοί, Μαροκινοί και Ελληνες. Στην κατοχή τους βρέθηκε μεγάλος αριθμός από σακουλάκια ηρωίνης, κάνναβης, χάπια αλλά και χρήματα – χιλιάδες ευρώ... Παρόμοιες «έφοδοι» στον πεζόδρομο της Γερανίου, έγιναν και τον Μάιο οπότε στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ οδηγήθηκαν εκ νέου Σομαλοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, Γεωργιανοί και Ελληνες μικροδιακινητές ουσιών.

Ανδρο παρανόμων

«Στο τρίγωνο Γερανίου, Πειραιώς, Σοφοκλέους εκτιμάται ότι διαβιούν περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους παράνομοι» λέει σήμερα στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών. «Τη μικροδιακίνηση ναρκωτικών ελέγχουν πρωτίστως Αφρικανοί και δευτερευόντως Πακιστανοί και Αφγανοί». Διακινούν μικροποσότητες ηρωίνης, ενώ η ποιότητα του «προϊόντος» χαρακτηρίζεται κάκιστη καθώς η καθαρότητά του κυμαίνεται μεταξύ 1-5%. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα κυκλώματα των Αφρικανών προμηθεύονται ποσότητες της τάξης των 50 ή 100 γραμμαρίων από τους Αλβανούς. Οι τελευταίοι έπαψαν άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια να εμπλέκονται στη «λιανική» διάθεση του προϊόντος (περιορίζοντας το ρίσκο και αυξάνοντας τα κέρδη) και μετακινήθηκαν από την περιοχή της Ομόνοιας λίγο βορειότερα, προς τον Αγ. Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», από την αρχή του έτους έως σήμερα στην περιοχή της Ομόνοιας έχουν συλληφθεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών 350 άτομα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών (240) είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι Σουδανοί, Σομαλοί, Αφγανοί, Ιρακινοί, Μαροκινοί, υπήκοοι Μπαγκλαντές, Πακιστανοί, Γεωργιανοί και Αλβανοί. «Ουδείς εκ των Αφρικανών είναι χρήστης ηρωίνης σε αντίθεση με τους Ελληνες συλληφθέντες, οι οποίοι είναι σχεδόν στο σύνολό τους τοξικομανείς που συγκεντρώνονται στην περιοχή λόγω της μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους. Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι που εκμεταλλεύονται την γενικότερη αταξία διακινώντας ναρκωτικά», σχολιάζουν στην «Κ» αστυνομικοί της Δίωξης.

Ομόνοια, βασίλειο των Αφρικανών

Στα χέρια κυρίως Αφρικανών λαθρομεταναστών βρίσκεται και το παρεμπόριο που ανθεί στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Οι επικεφαλής των κοινοτήτων αγοράζουν στη χονδρική προϊόντα είτε από Κινέζους είτε από Ελληνες λαθρεμπόρους και στη συνέχεια υποχρεώνουν τους ομοεθνείς τους να τα διαθέσουν στη λιανική, στους δρόμους του κέντρου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καρπώνονται κατά βάσιν όχι οι μικροπωλητές αλλά οι αρχηγοί των ομάδων. Συνήθως, δε, τα ξαποστέλνουν στις χώρες καταγωγής τους μέσω εταιρειών μεταφοράς εμβασμάτων, και αυτές ανήκουν συνήθως σε Αφρικανούς. Πρόκειται για τους ίδιους που πριν από λίγες ημέρες οργάνωσαν την αιματηρή συμπλοκή στην οδό Μενάνδρου για τον έλεγχο της περιοχής και των ομοεθνών τους. Kαι για τους Νιγηριανούς, όμως, το κέντρο της πόλης αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης. Από κοινού με Αιθίοπες ελέγχουν τις ιερόδουλους που αναζητούν πελάτες στα πεζοδρόμια της Μενάνδρου, της Σοφοκλέους και της Ευριπίδου. Αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους από τις χώρες προέλευσης, την εγκατάσταση και εν συνεχεία την εκμετάλλευσή τους. Για τον ίδιο λόγο μισθώνουν υποβαθμισμένα ξενοδοχεία (Ελλήνων ιδιοκτητών) της Ομόνοιας, τα οποία μετατρέπουν σε οίκους ανοχής.

Μάταιες αποδεικνύονται οι καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη εκδιδομένων γυναικών, καθώς το πρόβλημα διαρκώς ανακυκλώνεται σε τέτοιο βαθμό που οι αστυνομικοί του τμήματος Ηθών παραδέχονται ότι «παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι για τα μάτια του κόσμου».

Στα χέρια Αλβανών ναρκωτικά, γυναίκες

Από την Πλατεία Καραϊσκάκη ώς τα στενά του Αγίου Παντελεήμονα η εικόνα διαφοροποιείται. Κυρίαρχη δύναμη αποτελούν οι Αλβανοί, ενώ στην περιοχή ζουν και δραστηριοποιούνται Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Πολωνοί, οι δραστηριότητες των οποίων συχνά αποκτούν χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος. Οι μεν Αλβανοί ελέγχουν πλήρως τη διακίνηση (σε μεγάλη κλίμακα) ηρωίνης, κοκαΐνης και χασίς, ενώ έχουν επεκτείνει τη δράση τους στον «έλεγχο» οίκων ανοχής από κοινού με τους Ρουμάνους και τους Βουλγάρους. Στην περιοχή από την πλατεία Καραϊσκάκη και προς τον Αγ. Παντελεήμονα οι εκδιδόμενες γυναίκες προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φαινόμενο που έγινε αισθητά εντονότερο μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. Από τις 410 εκδιδόμενες γυναίκες που έχουν συλληφθεί στην περιοχή από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα κατάγεται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, αντίθετα με ό,τι ισχύει στην περιοχή γύρω από την Πλ. Θεάτρου. Aξιωματικός της Ασφάλειας λέει σχετικά ότι «πρόκειται για γειτονιές με έντονη παρουσία των Αλβανών και δευτερευόντως Ρουμάνων, Βούλγαρων, Ρώσων και Γεωργιανών. Επιδίδονται σε ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις, ελέγχουν οίκους ανοχής και είναι συχνές οι μεταξύ τους ένοπλες συμπλοκές».

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

H περιοχή που ανήκει στα διοικητικά όρια του αστυνομικού τμήματος Ακροπόλεως και περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς και Πειραιώς, φαίνεται να συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους δείκτες εγκληματικότητας. Οπως αποτυπώνεται στα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων και κλοπών καταστημάτων, σπιτιών και Ι.Χ., ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται και οι παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Αναλυτικότερα, από τις αρχές του έτους έως και σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν σημειωθεί 36 ένοπλες ληστείες, 1.112 κλοπές και διαρρήξεις καθώς και 546 υποθέσεις διακίνησης ή χρήσης ναρκωτικών.

Τις «επιδόσεις» του τμήματος Ακροπόλεως ακολουθεί αυτό της Ομόνοιας, η περιοχή ευθύνης του οποίου εκτείνεται στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας, το Μεταξουργείο και τους δρόμους μεταξύ της οδού Πειραιώς και της Αγ. Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη. Από τον περασμένο Ιανουάριο στην περιοχή έχουν σημειωθεί 59 ένοπλες ληστείες, 997 κλοπές και διαρρήξεις, 291 υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ καταγράφονται ακόμα 16 υποθέσεις λαθρεμπορίου και μία ανθρωποκτονία με δράστη Ιρακινό υπήκοο.

Εξίσου προβληματική εμφανίζεται και η ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος. Από τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 18 ένοπλες ληστείες και 959 κλοπές και διαρρήξεις. Από αυτές, οι 316 είχαν στόχο εμπορικά καταστήματα, οι 56 σπίτια, ενώ κλοπές σημειώθηκαν και για 123 συνολικά Ι.Χ. Καταγράφονται ακόμα 22 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, 14 υποθέσεις πλαστογραφίας καθώς και 13 απάτες. Στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, περιοχή που αντιμετώπισε οξύ πρόβλημα βαριάς εγκληματικότητας, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του έτους, λόγω ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ συμμοριών Αλβανών, καταγράφηκαν 4 ανθρωποκτονίες και 56 ένοπλες ληστείες, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τους αντίστοιχους, σε Ακρόπολη, Ομόνοια και Σύνταγμα. Αντίθετα, οι υποθέσεις ναρκωτικών δεν ξεπέρασαν τις 47, ενώ καταγράφηκαν ακόμα 883 κλοπές και διαρρήξεις, κατοικιών, καταστημάτων κ.ο.κ.

Στην περιοχή της Κυψέλης, τέλος, ο αριθμός των ληστειών ανήλθε σε 33, των κλοπών και διαρρήξεων σε 882, ενώ οι υποθέσεις ναρκωτικών σε 59.

Πού «εξειδικεύεται» η κάθε εθνότητα

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την λεγόμενη «βαριά» εγκληματικότητα στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, που έχει στη διαθεσή της η «Κ», είναι επιβεβαιωτικά της κατάστασης που επικρατεί. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 500 συλληφθέντες για συμμετοχή σε κλοπές και διαρρήξεις, οι 160 είναι Eλληνες και ακολουθούν: Βούλγαροι, Ρουμάνοι Ιρακινοί, Αλβανοί, Πολωνοί και Ρώσοι. Καταγράφονται αντίστοιχα 40 υποθέσεις παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, με πρωταγωνιστές Ελληνες, Αλβανούς και Πολωνούς κακοποιούς. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, Ρουμάνοι και Βούλγαροι εξειδικεύονται σε κλοπές και διαρρήξεις, ενώ οι τελευταίοι αποκτούν μεγάλη εξειδίκευση σε πλαστογραφίες και απάτες.

Στο ίδιο συμπέρασμα, σχετικά με τη σύνθεση και τη δράση των εθνικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος καταλήγει έκθεση «εκτίμησης απειλής» που συνέταξε η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Διαπιστώνει ενίσχυση του διασυνοριακού χαρακτήρα του εγκλήματος, καθώς οι έως πρότινος «εθνικές μαφίες» αποκτούν ολοένα και πιο ανομοιογενή σύνθεση. Οι οργανωμένες ομάδες κακοποιών, εκτός από Ελληνες στρατολογούν κυρίως Αλβανούς, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Ρώσους και Τούρκους καθένας εκ των οποίων έχει διακριτό ρόλο ανάλογα με το πεδίο εξείδίκευσής του: οι Αλβανοί στη διακίνηση ναρκωτικών και τις ένοπλες ληστείες, Ρουμάνοι και Βούλγαροι στις διαρρήξεις, τη σωματεμπορία και τις απάτες, οι Τούρκοι στη διακίνηση ναρκωτικών και λαθρομεταναστών. Δευτερέοντα ρόλο διαδραματίζουν αντίστοιχα Ρώσοι, Ουκρανοί και Πολωνοί κακοποιοί. Μεταξύ των 104 που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με βάση το νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος, εκτός από Ελληνες, περιλαμβάνονται Βούλγαροι, Ρώσοι, Αλβανοί, Ρουμάνοι, Τούρκοι και Ουκρανοί.


© 2008 H KAΘHMEPINH All rights reserved

AΣΧΟΛΙΑΣΤΟΝ...

Σχόλια