Το ερωτικό μας προφίλ

Το ερωτικό μας προφίλ

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ερωτικό και σεξουαλικό προφίλ των Νεοελλήνων και Ελληνίδων, έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

Ο γάμος δεν σκοτώνει το σεξ

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική ζωή στο γάμο, ένα μάλλον παρεξηγημένο θέμα, αφού υπάρχει η γνωστή ρήση ότι «ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα». Όπως δείχνει η έρευνα, ο γάμος αποτελεί ένα ασφαλές πεδίο σεξουαλικής έκφρασης πράγμα που επιτρέπει περισσότερη οικειότητα και πιο πολύ πειραματισμό στο σεξ.

Σημαντικό είναι επίσης ότι είναι η μικρή διαφορά του ποσοστού στις γυναίκες που δηλώνουν ότι «ο σύντροφός της ζητάει πράγματα στο σεξ που δεν τολμούν ή δεν επιθυμούν να μοιραστούν». Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν πιο συμμετοχικό ρόλο στο σεξ και διεκδικούν περισσότερο καθώς και ότι δεν ντρέπονται τόσο όσο άλλοτε να πειραματιστούν σεξουαλικά.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα στα ζευγάρια είναι από αρκετά ως πολύ πλούσιο. Σε αυτό συντείνουν η γενικότερη απελευθέρωση γύρω από σεξ και η συζήτηση πάνω σε αυτό που έχει επίσης «απελευθερωθεί» τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμη ότι υπάρχει πλέον καλύτερη ενημέρωση σχετικά με το σεξ, από τα ΜΜΕ, από φορείς κ.α.

Η αναζήτηση του «τέλειου» συντρόφου

Βάσανο για γυναίκες και άντρες είναι η αναζήτηση του τέλειου συντρόφου, ένα πρότυπο που προβάλλεται έντονα από τα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση, τη λογοτεχνία κ.α. Σύμφωνα με την έρευνα το πρότυπο αυτό δεν μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα αλλά αποτελεί και πηγή άγχους και σύγχυσης, πράγμα που αποδεικνύεται τροχοπέδη για τις σχέσεις.

--page break--

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έξι στις δέκα γυναίκες βρίσκονται στην αναζήτηση του τέλειου άνδρα, την ώρα που εφτά στους δέκα άνδρες παραδέχονται, ότι η σύντροφός τους δεν ανταποκρίνεται ακριβώς, σε ό, τι εκείνοι θεωρούν «γυναικείο πρότυπο». Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο ρεαλίστριες από τους άνδρες ως προς τις επιλογές τους, ενώ οι άνδρες δείχνουν να βρίσκονται σε μεγαλύτερη σύγχυση ως προς το πρότυπο συντρόφου που αναζητούν.

Πάντως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα (78,4%) απάντησε ότι το πρότυπο συντρόφου είναι καθαρά προσωπική επιλογή.

Σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης από την ερωτική τους ζωή μέσα στο ζευγάρι, το 42,3% του δείγματος θεωρεί ότι η συνουσία με τον/τη σύντροφο είναι αποτελεσματική, ενώ για το 34,1% σημαντικό ρόλο παίζουν οι ερωτικές φαντασιώσεις.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ταυτότητα της έρευνας που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο στα έτη 2002-2007. Υπεύθυνοι είναι οι Ζήσης Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας και Γιώργος Βυνάκος, κλινικός ψυχολόγος-σεξοθεραπευτής, Στην έρευνα έλαβαν μέρος 239 άνδρες και 247 γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 56 ετών. Από αυτούς το 62, 5% ήταν άγαμοι, το 32,1% παντρεμένοι κι ένα 5,4% δήλωσε κάτι άλλο. Σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο, πάνω από τους μισούς, το 66,4%, έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον από σχολή ανώτερης εκπαίδευσης.



Δημοσίευση:03/08/2008 17:44 Τελευταία Ανανέωση:03/08/2008 17:48

© cosmo.gr (http://www.cosmo.gr)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
afo;y oi gk;omenew den d;inoyn k;vlo re mal;aka!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
greeks take it in the ass