Ανακαλύφθηκε πολυθεϊστικός ναός του 2ου αι. μ.Χ.

Συντρίμμια ενός πολυθεϊστικού ναού του δευτέρου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκαν στην «καρδιά» μίας εβραϊκής πρωτεύουσας, Σεπφωρίς
Η πόλη Σεπφωρίς

Αρχαιολόγοι βρήκαν τα θεμέλια παγανιστικού ναού στην πόλη Σεπφωρίς κάτω από τα συντρίμμια μίας χριστιανικής εκκλησίας, η οποία είχε χτιστεί κατά τη βυζαντινή περίοδο, δηλαδή κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα.

Παρόλο που έχουν βρεθεί και στο παρελθόν παγανιστικά μνημεία στην πόλη αυτή, ο ναός που ανακαλύφθηκε τώρα αποτελεί την πρώτη δομική απόδειξη πολυθεϊστικής θρησκείας στην πόλη.

Ο επικεφαλής των αρχαιολόγων της Noam Shudofsky Expeditioτης πόλης Σεπφωρίς στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Ζέβ Γουέις, δήλωσε ότι «υπάρχουν κείμενα από το δεύτερο αιώνα μ.Χ., τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη πολυθεϊστικής θρησκείας στην πόλη Σεπφωρίς».

Με το νέο αυτό εύρημα αποκαλύπτεται ότι οι παγανιστές εκείνης της εποχής είχαν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν πολυθεϊστικό ναό στο κέντρο της πόλης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Σεπφωρίς ήταν ένα ακμάζον πολυπολιτισμικό κέντρο, όπου εκατοντάδες παγανιστές, Ιουδαίοι και χριστιανοί ζούσαν και λάτρευαν το Θεό τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από National Geographic News

Σχόλια