«Στόχος μια Ευρώπη-φρούριο»

«Στόχος μια Ευρώπη-φρούριο»
Αντιδρά η αντιπολίτευση στην ευρωπαϊκή Οδηγία για την παράνομη μετανάστευση

18/06/08 16:11

ΑθήναΈντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Οδηγία για τους παράνομους μετανάστες, την οποία ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη. Την καταψήφισαν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για «οδηγία-ντροπή» που έχει ως στόχο μια «Ευρώπη-φρούριο» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΠAΣOK μαζί με άλλους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές καταψήφισαν την Oδηγία για την Επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών στην ΕΕ.

Η Οδηγία, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, ορίζει ότι οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούν να κρατούνται ως και 18 μήνες, ενώ ορίζει ότι μπορούν να τίθενται υπό κράτηση και παιδιά, τα οποία θα μπορούν να απελαθούν σε άλλες χώρες.

Σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης δήλωσε μετά την ψηφοφορία: «Εδώ και δύο βδομάδες, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, αν και η Οδηγία του δίνει ρητά το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης, αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμόσει τα απαράδεκτα όρια της Οδηγίας και ότι θα διατηρήσει την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, που προβλέπει κράτηση μέχρι το πολύ τρεις μήνες».

Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι κάτι λειτουργεί λάθος με κάποιες κυβερνήσεις στην ΕΕ, όταν επί τρία χρόνια οι υπουργοί στο Συμβούλιο μπλοκάρουν διατάξεις που θα έπρεπε να θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων, όπως η μη κράτηση ανηλίκων.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «H υιοθέτηση της 'οδηγίας της ντροπής' που έχει στόχο μια Ευρώπη - φρούριο, στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από τους μετανάστες και τους καταδικάζει σε μια ζωή παρανομίας. O σκανδαλώδης και απάνθρωπος συμβιβασμός του Συμβουλίου αντιβαίνει στο ήδη ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο».

«H Ευρώπη δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από αυτή την απαράδεκτη νομοθεσία, κλείνοντας την πόρτα στους μετανάστες» πρόσθεσε ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ που στήριξαν τη σημερινή απόφαση.

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα απηύθυνε ερώτηση στον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης αφού είπε ότι η επεξεργασία της Οδηγίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών έτσι ώστε ενδιαφερόμενες οργανώσεις και πολίτες να μην μπορέσουν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, απηύθυνε τις εξής ερωτήσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών:

- Ποιες συνέπειες θα έχει η εφαρμογή της νέας Οδηγίας στη χώρα μας στο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου;

- Θα συνεχίσει η Ελλάδα να αρνείται τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου ή μεγάλων οικολογικών καταστροφών, καθώς και στις περιπτώσεις ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου υφίστανται διωγμοί για λόγους θρησκείας, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτικής δράσης;

- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να παραχωρήσει «διπλή υπηκοότητα» και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους μετανάστες τρίτων χωρών διαμένουν στη χώρα μας, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία;



Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=911431&lngDtrID=244

Σχόλια