«Γκρίζα ζώνη» για δεύτερη φορά ο Αη Στράτης σε άσκηση του ΝΑΤΟ

20/05/08 21:06

Αθήνα

Εκτός της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Τολμηρός Τοξότης» βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Αγιος Ευστράτιος, έπειτα από πιέσεις της Αγκυρας προς τη Συμμαχία, η οποία με αυτό τον τρόπο υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Το σκέλος της άσκησης που θα πραγματοποιούνταν την Τρίτη στην περιοχή του Αη Στράτη ματαιώθηκε, καθώς ο Αμερικανός διοικητής του Αρχηγείου της Σμύρνης ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να διαθέσει ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης AWACS για να πετάξει μαζί με ελληνικά μαχητικά, όπως προβλεπόταν. Στην άσκηση είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40 ελληνικά αεροσκάφη.

Ο Αη Στράτης τέθηκε εκτός της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Τολμηρός Τοξότης» και πέρυσι στα τέλη Μαρτίου του 2007, έπειτα από πιέσεις της Τουρκίας, που προσέφυγε στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι το νησί, όπως και η Λήμνος αποτελούν αποστρατικοποιημένη ζώνη. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε προσέγγιση αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης τύπου AWACS στον Αη Στράτη. Το σχετικό σήμα διαβιβάστηκε από το Αεροπορικό Στρατηγείο της Λάρισας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Όταν από τη Νάπολη ειδοποιήθηκε η αεροπορική διοίκηση της Σμύρνης, οι Τούρκοι αξιωματικοί μπλόκαραν τη διαδικασία.

Τελικά η άσκηση πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε με «επίσημη δικαιολογία» τις κακές καιρικές συνθήκες. Από τότε όμως δεν ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση νέα ημερομηνία για την άσκηση παρά μόνο έπειτα από 14 μήνες για να επαναληφθεί ακριβώς το ίδιο σκηνικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα. «Οι ΝΑΤΟτοϊκές διαδικασίες πολύ απλά προβλέπουν το εξής: Μια χώρα υποβάλλει αίτημα για το σύνολο των ασκήσεων, δηλαδή της συμμετοχής, των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν και η απάντηση την οποία δίνει το ΝΑΤΟ είναι ανάλογα αν μπορεί να διαθέσει τα συγκεκριμένα μέσα, στη χρονική στιγμή που η χώρα αυτή σχεδιάζει να οργανώσει μία άσκηση» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση εισπράττει τα αντίποινα των ΗΠΑ για την στρατηγική που ακολούθησε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Η υπόθεση φαίνεται ότι προκαλεί ένταση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν, καθώς διπλωματικές πηγές επέρριπταν ευθύνες στο Πεντάγωνο για επαναφορά ενός ζητήματος χωρίς να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου ζήτησε εξηγήσεις για τις πράξεις και τις παραλείψεις της από πέρυσι έως σήμερα.

«Η αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ενισχύουν την αυθαιρεσία των Τούρκων σε βάρος των εθνικών μας θεμάτων» σχολίασε η κα. Παπανδρέου και υποστήριξε ότι με τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποθρασυνθεί η τουρκική πλευρά, μέχρι του σημείου να προγραμματίζει ναυτική άσκηση με συμμετοχή υποβρυχίου νοτίως της Πελοποννήσου.

Η Αγκυρα είχε δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κυθήρων και Αντικηθύρων, για υποβρυχιακή άσκηση η οποία ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η άσκηση μεταφέρθηκε τελικά στο νότιο Αιγαίο, μεταξύ της Ρόδου και της Καρπάθου.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το θέμα ρίχει τη σκιά του στην προαναγγελθείσα επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δ.Γράψα στην Τουρκία, προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Αγνωστο παραμένει εάν το θέμα θα τεθεί κατά τη συνάντηση των δύο στρατηγών ή θα κρατηθούν επιμελώς χαμηλοί τόνοι με τις αναμενόμενες υπεκφυγές, προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα περί συνέχισης της «διπλωματίας των στρατηγών».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Αγιος Ευστράτιος βρίσκεται ακριβώς επάνω στον 25ο μεσημβρινό, που στην ουσία αποτελεί το όριο των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.

Επίσης, από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των παράνομων εισόδων της στο Αιγαίο λόγω διεξαγωγής εθνικής της άσκησης. Έχει πραγματοποιήσει και δύο αεροπορικές «εξορμήσεις» στο Αιγαίο υπό τον μανδύα του ΝΑΤΟ και του συμμαχικού αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που έγιναν με απλή συμμαχική γνωστοποίηση και όχι υποβολή σχεδίων πτήσεων προς την Αθήνα. Η δεύτερη μάλιστα «εξόρμηση»- που λόγω κακών καιρικών συνθηκών δεν ολοκληρώθηκε - έγινε νύχτα. Το σημείο πάντως στο οποίο η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη εμμονή τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο είναι οι υπερπτήσεις νησίδων μέσω των οποίων επιδιώκει, όπως εκτιμά το ελληνικό Πεντάγωνο, να αμφισβητηθεί ότι διαθέτουν εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα.



Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=902069&lngDtrID=244

Σχόλια