«Η οικονομική κρίση είναι αέρας κοπανιστός»

Η τραγουδίστρια των Μπλε, μιλάει για την εμφάνισή τους στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη, τον νέο δίσκοαλλά και την πορεία του συγκροτήματος στην ελληνική μουσική σκηνή
 
 Εχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που οι Μπλε εμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή και δεν έχουν σταματήσει να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν. Να γράφουν «ζωντανή» μουσική και όμορφα τραγούδια.
Τραγούδια όπως τα «Φοβάμαι», «Νιώθω ενοχές», «Πιάνω φωτιά», «Τον ίδιο το Θεό», «Κόκκινο φιλί», «Δε θέλω», «Μια φορά κι ένα καιρό» ακούγονται και θα ακούγονται για καιρό. To Σάββατο 26 Οκτωβρίου εμφανίζονται στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη. Για να παρουσιάσουν τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους αλλά και νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο. Περισσότερα στη συνέντευξη της Τζώρτζιας Κεφαλά, της τραγουδίστριάς τους.

Κοντά είκοσι χρόνια στο προσκήνιο... Τι σας κάνει και δεν βαριέστε;
«Καμιά φορά σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι που μας ακούν, μας κρατάνε ενεργούς. Από την άλλη όμως, ξέρω καλά πως η ανάγκη για μουσική έκφραση είναι τόσο μεγάλη σε όλους μας που σίγουρα και χωρίς ακροατές, σε επίπεδο ερασιτεχνικής ασχολίας, γύρω από τον ήχο θα ήμασταν πάλι. Πώς μπορεί να βαρεθεί κανείς ένα από τα λίγα εργαλεία που υπάρχουν να σκαλίσει την ψυχή του...».

Τι θα ακούσουμε στο live;
«Θα αυτοσχεδιάσουμε, θα ακούσουμε τραγούδια των Μπλε από την αρχή τους ως τώρα, αλλά και άλλα αγαπημένα, και θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις. Δεν θα ακούσουμε μόνο, θα δούμε, θα αγγίξουμε και θα εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλον».

Τα τελευταία σας σινγκλ τα έχετε διαθέσει digital. Γιατί;
«Καθώς ψηλαφούμε την καινούργια εποχή και την καινούργια κατάσταση που μπορεί κάποιος να υπάρχει και να δημιουργεί προσπαθήσαμε να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Λειτουργούμε ανεξάρτητοι δισκογραφικά πλέον και αυτό σημαίνει πως μας βαραίνουν τα έξοδα των επιλογών μας, μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Από την άλλη, μας δίνει την ευκαιρία να μοιραζόμαστε κάποιες δουλειές δωρεάν με τους ανθρώπους».

Η δισκογραφία ψυχορραγεί. Υπάρχει τρόπος να... γίνει καλά;
«Η δισκογραφία θα γίνει καλά επί μέρους και όσον αφορά την κερδοφορία, με άλλο πρόσωπο και άλλους τρόπους να αποσπά χρήματα που σχεδόν τους έχει βρει, αλλά δεν τους έχει εφαρμόσει πλήρως.

Τώρα οι επιμέρους και σαφώς μικρότερες αγορές, όπως είναι η ελληνική, δεν ξέρω τι μέλλον μπορεί να έχουν, όταν μάλιστα ακόμη επιλέγουν να πλασάρουν ανώδυνα και ανούσια ακούσματα κυνηγώντας την ευκολία και το άμεσο κέρδος».

Πώς τα καταφέρνετε και είστε τόσο δυνατοί στα live;
«Δεν είναι κάτι που μπορεί να το προσπαθήσει κανείς και αν προσπαθήσει αρκετά να το καταφέρει.
Οι ζωντανές εμφανίσεις μας έχουν να κάνουν με την ορμή μας και την ανάγκη μας να πούμε αυτά που θέλουμε χωρίς κλάματα, ψεύτικες συγκινήσεις και ψεύτικη υψηλή διανόηση. Απλά, υπογραμμισμένα και δυνατά».

Τι είναι οι Μπλε; Θέλω να πω πώς αυτοπροσδιορίζεστε;
«Δεν μας αρέσει να αναλύουμε ιδιαίτερα τον εαυτό μας. Για να το κάνεις αυτό σημαίνει πως έχεις ανάγκη να μπεις σε ένα είδος μαρκετίστικης λογικής, απομακρυνόμενος από τον εαυτό σου, για να μπορέσεις να τον παρατηρήσεις και αργότερα να τον συγκρίνεις. Αυτό νομίζω ότι μολύνει τα νερά σου και στη θέση του πραγματικού ανθρώπου μπαίνει ένας ρόλος».

Εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση... Πιστεύετε ότι είναι μόνο οικονομική;
«Η φράση "οικονομική κρίση" είναι αέρας κοπανιστός.. Οπως αέρας είναι και τα λεφτά. Σαφώς το πρόβλημα είναι στην άνιση κατανομή των αγαθών και δικαιωμάτων και στο ότι ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την ανισότητα για πάντα. Γι' αυτό ζοριζόμαστε όλοι. Για να έχουν κάποιοι. Οπωσδήποτε λοιπόν πρέπει να ψάξουμε, με οδυνηρό έστω τρόπο, όλες αυτές τις χρόνιες αξίες που μας κρατάνε δέσμιους και που βλέπουμε καθαρά πως όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά καθορίζουν και το πώς σκεφτόμαστε σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Οπως, για παράδειγμα, οι εκκλησίες ανά τον κόσμο, η παιδεία που δίνει έμφαση στο να φτιάχνει "αποτυχημένους" ή ευκατάστατους αργόσχολους και όλα αυτά που έχουμε καταπιεί χωρίς καμία ενόχληση...».

Αν δεν κάνω λάθος, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά και ενδιαφέροντα συγκροτήματα, κυρίως αγγλόφωνα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται;
«Δυστυχώς εγώ ακούω ωραία τραγούδια, αλλά όχι τραγούδια που θα μπορούν να ακούγονται για καιρό. Δεν υπάρχουν ισχυρές μουσικές προτάσεις. Και σαφώς η διαχρονικότητα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, ούτε αποδεικνύει τίποτα από μόνη της. Ομως η αυθεντικότητα δίνει και διάρκεια και λόγο ύπαρξης».

Νέο άλμπουμ πότε να περιμένουμε...
«Πολύ σύντομα! Λίγο μετά τις γιορτές. Προς το παρόν έχουμε μόλις διαθέσει ψηφιακά ένα τραγούδι από την καινούργια μας δουλειά».

Θα υπάρξουν και άλλες live εμφανίσεις, είτε στην Αθήνα είτε στην περιφέρεια;
«Συναυλίες ανά την Ελλάδα, αλλά και στο Casual living στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σάββατο από 16 Νοεμβρίου, με τον Νίκο Ζιώγαλα και την Ανδριάνα Μπάμπαλη».


πότε & πού:
Ρυθμός Stage. Μαρίνου Αντύπα 38 16346, Ηλιούπολη. Τηλέφωνο: 210 9750060. www.rythmos-stage.gr. Ωρα έναρξης: 22.30. Είσοδος:12 € (με μπίρα ή κρασί). Οι ΜΠΛΕ είναι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: manager, σύνθεση, φωνή, φωνητικά, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΩΔΗΣ: στίχοι, ΝΑΤΑΣΑ ΑΛΕΞΙΟΥ: βιολί, ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΚΕΦΑΛΑ: φωνή. www.ble.gr

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Οκτωβρίου 2013

Σχόλια