Σαν πας στο μαγειρειό: οι πιο απολαυστικές (και οικονομικές) γωνιές της Αθήνας

Φτάνει πια με το junk food, τους γαστριμαργικούς νεωτερισμούς και την καθώς πρέπειπαραγγελία από τον κατάλογο. Στα παραδοσιακά μαγειρεία της πόλης τα πράγματαείναι απλά (και πεντανόστιμα): στέκεσαι στη βιτρίνα, διαλέγεις με το δάχτυλο το φαγητό που θυμίζει μανούλα και πληρώνεις σχεδόν ψίχουλα. Άσε που εκεί θα βρεις το βάλσαμά σου μετά από ένα γερό ξενύχτι.
 
Από τη Νίκη Ρωμανού
Μπάρμπα-Γιάννης
Ποιος πιστεύει ότι ξέρει τα Εξάρχεια σαν την παλάμη του και δεν έχει κάστει έσωτε και μία φορά στον περίφημο μαγειρείο «Μπάρμπα- Γιάννης» στη Μπενάκη; Ρητορικό το ερώτημα καθώς ακόμα και οι περιστασιακοί επισκέπτες της αθηναϊκής γειτονιάς έχουν να πουν τα καλύτερα για τα φασολάκια, τον χοιρινό λεμονάτο, τον αρακά και το φρικασέ του. Και στο τέλος αφού έχεις φάει του σκασμού, δίνεις το πολύ 10 ευρώ και καθάρισες.
Εμμανουήλ Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ. 210 3824138
Αυτόφωρο
 
Με μια ονομασία ιδανικά προβοκατόρικη για την τοποθεσία που έχει- απέναντι από τον Άρειο Πάγο, εκεί στα πέριξ της ΓΑΔΑ- το «Αυτόφωρο» έχει γιάνει ουκ ολίγες φορές το ταλαιπωρημένο από το αλκοόλ στομάχι μας. Μα δε γίνεται να μην το ξέρεις! Γιατί μπορεί να μην ήσουν εσύ ο ξενύχτης που να μωρέ ήπιε το κατιτίς παραπάνω και η καούρα έχει πιάσει κόκκινο αλλά κάποιος φίλος σου που κουβάλησες μέχρι την Αλεξάνδρας για ένα αχνιστό λεμονάτο μοσχαράκι. Και ο πατσάς του βέβαια δεν πάει πίσω.
Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ. 210 6461377
Δωρίς
 
Μη σε ξεγελά η ξύλινη ταμπέλα «Δωρίς Λουκουμάδες», έχει και αυτή το λόγο της να βρίσκεται στην είσοδο του μαγειρείου «Δωρίς» στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για την ιστορία, εκεί λειτουργούσε ζαχαροπλαστείο με έτος ίδρυσης το 1900 (!) και σήμερα, αλλάζοντας ρότα, σερβίρει τα πιο νόστιμα λαδερά και όσπρια εποχής που δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ. Όποιο πιάτο τελειώνει, ο κύριος Θάνος φροντίζει να ενημερώνει τους πελάτες σβήνοντάς το από τον πίνακα και στο τέλος σου προσφέρει και επιδόρπιο. Φυσικά λουκουμάδες!
Πραξιτέλους 30, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3232671
Μάνος
Το κοκκινιστό στον Μάνο είναι εμπειρία. Όχι μόνο γιατί είναι πεντανόστιμο, όχι μόνο γιατί στοιχίζει μόλις 5 ευρώ, αλλά γιατί όσο απολαμβάνεις την γενναιόδωρη μερίδα ακούς Στέλιο Καζαντζίδη. Αυστηρά και μόνο Καζαντζίδη. Το μαγειρειό τη στοά Λεωχάρους αποτίει σε καθημερινή βάση φόρο τιμής στον λαϊκό τροβαδούρο και εμείς στα πιάτα του. Και δεν είναι μόνο η μουσική. Τα memorabilia στους τοίχους φωνάζουν με ένα στόμα, μια φωνή: «Στελάρα ζεις εσύ μας οδηγείς».
Λεωχάρους 9, Ακρόπολη, τηλ. 210 3239889
Οινομαγειρείο η Ήπειρος
Βγαλμένο σαν σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας, το μαγειρείο στην Κεντρική Κρεαταγορά διανυκτερεύει για εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν το σωστό πιάτο τη σωστή ώρα. Εκεί γύρω στις 5 το πρωί, παρέα με τα πουλάκια που κελαηδούν, εσύ φίλε ξενύχτη χαλάς την ηρεμία –λέμε τώρα- της πόλης με την πρώτη ρουφηξιά –με το μεγάλο κουτάλι φυσικά- στην περίφημη μαγειρίτσα του «Οινομαγειρείο η Ήπειρος».
Φιλοποίμενος 4, στοά Μανέτα, Κεντρική Κρεαταγορά, τηλ. 210 3240773
Παπανδρέου
 
Μη σε χαλάει η ταμπέλα, πρόκειται για απλή συνωνυμία. Γιατί μπορεί ο ΓΑΠ να φημίζεται για τα επικά πολιτικά του fail ωστόσο ο «Παπανδρέου» στη Βαρβάκειο Αγορά είναι γνωστός για τον εξαιρετικό πατσά του εδώ και 60 χρόνια. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και τα μαγειρευτά του, μούρλια.
Αριστογείτονος 1, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3214970

http://www.cosmo.gr/Lifestyle/Geysi/san-pas-sto-mageireio-oi-pio-apolaystikes-kai-oikonomikes-gwnies-ths-athhnas.2023942.html

Σχόλια