Τηλεοπτικές σειρές διαφορετικές από τις άλλες!

Τwin Peaks (1990-1991)
 
Τι είναι: Μεταφυσική σαπουνόπερα, κατά κάποιο τρόπο. Ένας πράκτορας του FBI ερευνά την υπόθεση δολοφονίας της έφηβης Laura Palmer σε μια κλειστή και πολύ (πολύ) περίεργη κλειστή κοινωνία.
Γιατί πρέπει να το δεις: Η σειρά των David Lynch και Mark Frost είναι βασικά αυτή που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα. Εισήγαγε τα mystery arcs που σήμερα θεωρούνται δεδομένα και μας παρέσυρε σε ένα παρανοϊκό κυνήγι δολοφόνου την ώρα που γύρω από την έρευνα εξελίσσονται ένα σωρό παράλληλες ιστορίες. Το cliffhanger της πρώτης σεζόν είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.
Μην το χάσεις αν σου αρέσει: Ο David Lynch, το “Twilight Zone”, οι “Desperate Housewives”, το “Lost”, το νουάρ, το “Alan Wake”, η τηλεόραση.
Διάρκεια: 2 σεζόν, 30 επεισόδια συνολικά (40’)

Life on Mars (UK) (2006-2007)
 

Τι είναι: Αστυνομικό δράμα εποχής, όπου μπάτσος ονόματι Sam Tyler ξυπνάει στα ‘70s ύστερα από ένα ατύχημα που είχε στο σήμερα.
Γιατί πρέπει να το δεις: Είναι αστυνομική σειρά αλλά δίχως ο ήρωας να έχει όλες τις ευκολίες που προσφέρει η σημερινή τενχολογία. Old school ως εκεί που δεν παίρνει, ταυτόχρονα μια ματιά πάνω στις λεπτές (και τις όχι τόσο λεπτές) αλλαγές στην κοινωνικά μας ταυτότητα στο πέρασμα των δεκαετιών. Και πάνω απ’όλα, ένα φανταστικό πορτρέτο του κεντρικού χαρακτήρα, που κορυφώνεται σε ένα από τα πιο όμορφα, αναπάντεχα, τολμηρά φινάλε αγνής χαρμολύπης έχουμε αντικρύσει ποτέ.


Deadwood (2004-2006)
 
Τι είναι: Γουέστερν που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια πόλη όπου ο νόμος και ο πολιτισμός δεν έχουν φτάσει ακόμα.
Γιατί πρέπει να το δεις: Βέβαια στην πορεία αυτές οι έννοιες αποδεικνύονται σχετικές, ακόμα και απατηλές, καθώς η βιομηχανική επανάσταση και η γέννηση του δυτικού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα, χτίζεται πάνω σε αίμα και βία. Η θεατρικότητα των χαρακτήρων συναρπάζει, καθώς μια ομάδα έξοχων ηθοποιών εκστομίζει τους πιο ποιητικούς διαλόγους που έχουν γραφτεί για την Αμερικάνικη τηλεόραση. Ακόμα κι όταν είναι γεμάτη βρισίδια. Κι αυτά σαν ποίηση ακούγονται.


Firefly (2002-2003)
 
Τι είναι: Μίξη γουέστερν και επιστημονικής φαντασίας, όπου ένα πλήρωμα απόβλητων της καλογυαλισμένης κοινωνίας του μέλλοντος ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη απλά για να τα βγάλουν πέρα, μια μέρα τη φορά.
Γιατί πρέπει να το δεις: Από τον cult auteur Joss Whedon, αυτή η αδικοχαμένη σειρά κατάφερε να σε κάνει να νοιαστείς για έναν προς έναν τους υπέροχους ήρωές του ενώ αναπτύσσει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία για το τι θα πει να είσαι κομμάτι μιας κοινωνίας. Όσο μικρής ή μεγάλης.  Διαδραματίζεται σε ένα παράξενο μέλλον, όμως μοιάζει σα να είναι αυθεντικό, όλοι οι χαρακτήρες έχουν τη δική τους φωνή και τη δική τους ιστορία, το δράμα συναντά την κωμωδία με τρόπο μοναδικό, και οι περιπέτειες σε παρασέρνουν κάπου αλλού.

Veronica Mars (2004-2007)
 
Τι είναι: Παλιομοδίτικο νουάρ ντυμένο σαν εφηβικό δράμα, με την κόρη ενός ντόπιου ατιμασμένου πρώην σερίφη σε κοινότητα της Καλιφόρνια να προσπαθεί να διαλευκάνει το φόνο της φίλης της.
Γιατί πρέπει να το δεις: Παίζει πανέξυπνα και αποτελεσματικά με τους κώδικες του νουάρ, την ίδια στιγμή που αναπτύσσει επιτυχημένα ένα μικρό σύμπαν χαρακτήρων με δεσμούς, συμφέροντα και επιθυμίες. Κάθε σεζόν περιστρέφεται γύρω από ένα διαφορετικό μεγάλο μυστήριο, δίχως να απουσιάζουν και οι πλοκές της εβδομάδας. Ο κεντρικός χαρακτήρας της Veronica είναι συναρπαστικός, με την Kristen Bell να δίνει μια από τις μεγάλες ερμηνείες της χρυσής περιόδου των ‘00s.

http://www.cosmo.gr/Entertainment/Tileorasi/Seires_Ekpobes/12-ksenes-seires-poy-mallon-prepei-na-deis-se-aytes-tis-diakopes.1549054.html

Σχόλια