Νύχτες Πρεμιέρας 2012 - Το Πρόγραμμα

Τα δεκαοκτώ του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, και γιορτάζει την «ενηλικίωσή» του, με δώδεκα μέρες γεμάτες σινεμά και 179 ταινίες από όλο τον κόσμο, στις κινηματογραφικές αίθουσες Odeon Όπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2 και Ideal. Αποφασίσαμε να κάνουμε φεστιβάλ και φέτος γιατί βαρεθήκαμε να ακούμε τις λέξεις κρίση και καταστροφή». Με αυτή τη φράση ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής, άνοιξε την συνέντευξη τύπου για το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λοιπόν, οι Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote (όπως είναι η πλήρης ονομασία φέτος), έρχονται για 18η συνεχόμενη χρονιά για να γεμίσουν τις νύχτες του Σεπτεμβρίου με κινηματογραφική μαγεία! Από τις 19 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου οι κινηματογράφοι Odeon Όπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2 και Ideal -αλλά και άλλα σημεία της πρωτεύουσας- σε υποδέχονται για να σε μυήσουν στην δική τους ατμόσφαιρα, σε μια πραγματική σινεφίλ γιορτή!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 179 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους. Η αρχή για τις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote θα γίνει με την ταινία «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ- ένα feelgood μελόδραμα με εξαιρετικές ερμηνείες από Μαριόν Κοτιγιάρ και Ματίας Σενάρτς, ενώ η αυλαία θα πέσει με το βραβευμένο (τόσο στο φεστιβάλ του Sundance ως καλύτερη ταινία αλλά και σε αυτό των Καννών με την Χρυσή Κάμερα) «Τα μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν. Από τις πρεμιέρες της 18ης διοργάνωσης ξεχωρίζουν το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε -με παράσημο τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών-, η «Αγριότητα» (Savages) του Όλιβερ Στόουν στην μεγάλη του επιστροφή-το οποίο μάλιστα θα προβληθεί και δωρεάν για τα 40 χρόνια του Δαναού στις 25/09-, το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και το «Στο δρόμο» του Βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ. Ακόμη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» & «L' enfant d' en haunt» -ίσως η καλύτερη ελβετική ταινία των τελευταίων 10 ετών, το «Barbara» του -κατόχου του βραβείου σκηνοθεσίας στο Βερολίνο- Κρίστιαν Πέτσολντ, όπως και τα «Μολυσμένος Παράδεισος» και «Λόρενς για πάντα». Όσον αφορά τις ελληνικές παραγωγές -11 στο σύνολο- την παράσταση φυσικά κλέβουν οι «Τίτλοι Τέλους» του Γιώργου Ζώη που απέσπασαν το βραβείο «European Film Awards 2012», για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία στο Φεστιβάλ Βενετίας. Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα πάρα πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ -ίσως τα καλύτερα στην ιστορία του φεστιβάλ-, όπως το «Μπομπ Μάρλεϊ» και το «Woody Allen: A documentary», ενώ υπάρχουν και μπόλικα αφιερώματα! Από τις πιο... αγαπητές είναι και οι μεταμεσονύχτιες προβολές με συνήθως cult «μαργαριτάρια» που χαρίζουν άφθονο γέλιο. Δυο από αυτά είναι τα «Έντι, ο Υπνοβάτης Κανίβαλος» και το «Εξωγήινο Hangover». Οι τίτλοι πιστεύω μιλάνε από μόνοι τους και για τα δυο φιλμ!
ΟΙ ΝΕΕΣ... ΠΙΝΕΛΙΕΣ & ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ Στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας υπάρχουν φέτος και κάποιες καινοτομίες. Μια από αυτές είναι η προσθήκη ενός ακόμη διαγωνιστικού τμήματος για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Επιπλέον, μας επιφυλάσσει και δυο εκπλήξεις για τις 23 και 29 Σεπτεμβρίου και βεβαίως τα καθιερωμένα parties σε μερικά από τα πιο αγαπημένα στέκια του κέντρου! Βραβείο παραμένει η Χρυσή Αθηνά, που απονέμεται στον σκηνοθέτη της πιο τεχνικά και αισθητικά άρτιας ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Απεικονίζει την Αθηνά της Γιγαντομαχίας, από το ανατολικό αέτωμα του ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το οποίο χρονολογείται στα 510 π.Χ. Αν κάτι μας στενοχωρεί στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote είναι πως δεν θα μπορέσουμε να δούμε ταινίες στα ιστορικά Αττικόν και Απόλλων, που βρίσκονται ακόμη στο... νοσοκομείο, εξαιτίας των γνωστών θλιβερών συμβάντων της 12ης Φεβρουαρίου, όπου παραλίγο να καταστραφούν διά παντός... Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με την τελετή λήξης, την απονομή των βραβείων για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το Διαγωνιστικό τμήμα Μουσική & Φιλμ, το νεότευκτο Διαγωνιστικό τμήμα Ελληνικών Μικρού Μήκους Ταινιών. Η ταινία που θα κλείσει το φεστιβάλ είναι "Τα μυθικά Πλάσματα του Νότου". Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote θα προσδώσουν για έναν ακόμη Σεπτέμβρη το κατάλληλο κινηματογραφικό χρώμα στην Αθήνα και θα μας προετοιμάσουν για μια ακόμη θαυμάσια σινεφίλ σεζόν! Καλές προβολές! INFO ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2 - Λ. Κηφισίας 109, τηλ. 210 6922655 ODEON ΟΠΕΡΑ 1 & 2 - Ακαδημίας 57, τηλ. 210 3622683 ΙΝΤΕΑΛ - Πανεπιστημίου 46, τηλ. 210 3826720 Τιμές εισιτηρίων: €4 για τις πρωινές προβολές, €5 για τις απογευματινές και €6 για τις βραδινές. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ: http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/404/%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-sweet-18

Σχόλια