Ανάσα για το θέατρο οι μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων


Με αυτόν τον τρόπο πολλές παραστάσεις καταφέρνουν να πάρουν παράταση


Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου αποδεικνύεται ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στο θέατρο: Με τον τρόπο αυτόν τα έργα παίρνουν παράταση, συνήθως ως τη Κυριακή των Βαΐων που είναι και η επίσημη λήξη της χειμερινής σεζόν κάθε έτους. Ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των παραστάσεων που σημειώθηκε και εφέτος είχε και έχει ως αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν οι θεατές να παρακολουθήσουν όλα όσα επιθυμούν. Γι΄αυτό και η μειωμένη τιμή - τουλάχιστον κάποιες ημέρες της εβδομάδας, σώζει...

Ο «Αμερικανικός Βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ που παίζεται από τις αρχές Νοεμβρίου στο θέατρο Πορεία, αναπροσάρμοσε τις τιμές του και με νέες μειωμένες βλέπει την ανταπόκριση του κόσμου να αυξάνεται. Από την Τρίτη 29 Φεβρουαρίου η τιμή για τις παραστάσεις της Τετάρτης, της Πέμπτη και της Παρασκευής ορίζεται στα 10 ευρώ, ενώ τα σαββατοκύριακα στα 15 - με εξαίρεση το φοιτητικό που παραμένει στα 10 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το έργο σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου κινείται σε δύο επίπεδα, καθώς περιγράφει την κατάρρευση του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος αλλά και των ανθρώπινων - κυρίως των οικογενειακών - σχέσεων. Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Γιώργος Γάλλος και ο Παναγιώτης Καλαντζής μοιράζονται τους ρόλους.

Αλλά και στο θέατρο Σφενδόνη, όπου παίζεται με επιτυχία το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίτερ, Ντένε, Φος», η αλλαγή στο τιμολόγιο των εισιτηρίων, κρίθηκε απαραίτητη στην παράσταση της Τετάρτης και της Πέμπτης. Ετσι, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τη Ράνια Οικονομίδου, την Αννα Κοκκίνου και τον Δημήτρη Καταλειφό στη σκηνή της οδού Μακρή, στου Μακρυγιάννη, μπορούν με 15 ευρώ να την παρακολουθήσουν την Τετάρτη (στις 18.00) και την Πέμπτη (στις 20.00). Στις υπόλοιπες παραστάσεις η τιμή στα εισιτήρια είναι 20 ευρώ - και μόνον το φοιτητικό, 15 ευρώ.

Εχει πάντως αποδειχθεί ότι είναι καθοριστικής πλέον σημασίας η τιμή για ένα θέαμα, καθώς η οικονομική κρίση έχει επιδράσει έντονα στη διασκέδαση. Δεν είναι τυχαίο ότι θέατρα ως το Εθνικό ή και ελεύθερες σκηνές, βλέπουν ότι οι παραστάσεις με μειωμένο εισιτήριο, έχουν πληρότητα ως και 100%. Στο Εθνικό, για παράδειγμα η γενική είσοδος κάθε Πέμπτη, στα 13 ευρώ, έχει αποδώσει καθοριστικά, όπως και στις παραστάσεις των θεάτρων της Ελληνικής Θεαμάτων.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=444651&h1=true

Σχόλια