Πλατεία Αγίας Ειρήνης εν Αθήναις



Πριν από λίγα χρόνια η ιστορική πλατεία στο ύψος της Αιόλου στο Μοναστηράκι μετρούσε κλειστά μαγαζιά, εγκαταλελειμμένα κτήρια και κακόφημα στενά. Σήμερα, η άλλοτε «απαγορευμένη» γειτονιά είναι ένα από τα ανερχόμενα στέκια του ιστορικού κέντρου για κάθε στιγμή της ημέρας.

Κείμενο: Νίκη Ρωμανού

Τώρα που η πολύβουη πλατεία Καρύτση και τα πέριξ της θεωρούνται πασέ, κατηφόρισε λίγο πιο κάτω προς το Μοναστηράκι, στο τρίγωνο των οδών Κολοκοτρώνη, Καραγιώργη Σερβίας και Αιόλου και δε θα χάσεις. Εκεί, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης «μαγειρεύεται» η νέα hot γειτονιά της πόλης με παραδοσιακά μαγαζιά που άντεξαν στην παρακμή των προηγούμενων χρόνων αλλά και new entries που ξεπηδούν μέσα από νεοκλασικά κτήρια. Με αφετηρία το χαρακτηριστικό ανθοπωλείο του κυρίου Παύλου Βασιλάκου καταμεσής της πλατείας, ξεκίνα ένα πρωί τις βόλτες και ούτε που θα καταλάβεις πότε σε έπιασε η νύχτα.

Rooster

Θέλεις η μέρα σου να ξεκινήσει με ένα πλουσιοπάροχο πρωινό; Στο Rooster θα το βρεις! Το ολοκαίνουριο μαγαζί του Γρηγόρη Βαλλιανάτου είναι το ιδανικό για να πάρεις δυνάμεις για το υπόλοιπο της ημέρας όσο θα αράζεις σε αναπαυτικές μαξιλάρες. Συνόδεψε το πιάτο σου με βιταμινούχα smoothies από φρέσκα φρούτα και έπειτα ρίξε μια ματιά στον «εκθεσιακό τοίχο» του ισογείου από έργα νέων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 4, τηλ. 210 3224410

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Είτε είσαι, είτε δεν είσαι φαν της τέχνης και των γραμμάτων, αξίζει να επισκεφθείς το καινούριο θεματικό βιβλιοπωλείο- καφετέρεια των Εκδόσεων Γαβριηλίδης. Στο διώροφο νεοκλασικό κτήριο που χρονολογείται γύρω στο 1850, μπορείς να περιηγηθείς στην αφιερωματική βιβλιοθήκη για τον συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, Πέτρο Μάρκαρη, να ξεφυλλίσεις σπάνιες συλλογές και να διαβάσεις το βιβλίο σου καθώς απολαμβάνεις τον καφέ σου ή ένα ποτήρι βιολογικό κρασί. Μην παραλείψεις την πίσω αυλή του νέου χώρου, με τα πολύχρωμα γκραφίτι στους τοίχους, για ένα γρήγορο σνακ.

Αγ. Ειρήνης 17, τηλ. 210 3228839

Καπάκι café


Η ώρα της ζεστής κούπας καφέ έχει έρθει. Δώσε ραντεβού με το ταίρι σου ή την παρέα σου στο Καπάκι, πίσω ακριβώς από το ναό της Αγ. Ειρήνης. Μην το πολυσκεφτείς. Ανέβα κατευθείαν στο αμφιθεατρικό πατάρι, που είναι και το ωραιότερο σημείο του cozy καφέ, σε πορτοκαλί και πράσινο φόντο και εναλλακτικά δοκίμασε ένα από τα βιολογικά ροφήματα που προτείνει το μαγαζί.

Αθηναΐδος & Πλατεία Αγ. Ειρήνης 6, τηλ. 210 3243096

Magaze

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται εύκολα. Μπορεί να δοκιμάσουμε τα news entries αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη στις σταθερές αξίες της γειτονιάς. Μία από αυτές είναι φυσικά το Magaze.

Στο διαμπερές μακρόστενο στέκι με την «πράσινη» αισθητική, μπαίνεις από τον πεζόδρομο της Αίολου και βγαίνεις από την οδό Καρόρη, έχοντας γευτεί πεντανόστιμα σνακς και ένα cappuccino grande.

Αιόλου 33, τηλ. 210 3243740

Throubi

Το easy going nightlife των Σπετσών μεταφέρθηκε στην πλατεία. Άξιος εκπρόσωπος του νησιού δεν είναι άλλο από το γωνιακό Throubi με την arty ατμόσφαιρα που σε προϊδεάζει για χαλαρή κουβέντα όσο θα παραδίνεσαι αμαχητί σε δροσερά cocktails και soul & jazz ρυθμούς.

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, τηλ. 10 3230928

Το σουβλάκι του Κώστα

Καλά τα ποτά και οι κουβέντες αλλά όσο περνάει η ώρα, το στομάχι έχει αρχίσει να σε «τραβάει», παραδέξου το. Κάνε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ και πάρε θέση για παραγγελία στο σουβλάκι του «Κώστα», απέναντι ακριβώς από το Magaze. Το καλύτερο τυλιχτό σουβλάκι της πόλης που χρονολογείται από το 1946, θα σου ταράξει τον ουρανίσκο με το συνδυασμό μπιφτέκι ή καλαμάκι και την ανατολίτικη κόκκινη σάλτσα. Απόλαυση!

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, τηλ. 210 3232971

Tailor Made

Το «Tailor Made» έσκασε από το πουθενά και μέσα σε λίγο καιρό έχει γίνει το στέκι των άλλοτε θαμώνων της Καρύτση με τη φήμη του να εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα στα βόρεια και νότια προάστια.

Στο ψηλοτάβανο κτήριο του Τσίλερ, η γκλάμουρ ατμόσφαιρα δένει μοναδικά με την επιβλητική μπάρα, εκεί όπου οι bartenders κάνουν θαύματα. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν τα «παιχνιδιάρικα» cocktails sur mesure, όπως το ιδιαίτερο Twisted Mary, το γλυκό Wild Berry Sling και το μουσικό Red Hot Chilli Pepper. Δοκιμάστε άφοβα!


Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, τηλ. 213 0049645

http://www.cosmo.gr/Lifestyle/exodos/Gia_kafe/plateia-ag-eirhnhs-24-7-sthn-plateia-poy-den-koimatai-pote-pia.1480637.html

Σχόλια