Σε κίνδυνο τα μακρά κύματα του BBC: δεν υπάρχουν λιχνύες


Ο πομπός μακρών κυμάτων του 4ου προγράμματος του BBC στους 198 χιλιοκύκλους εξαρτάται από έναν ηλικιωμένο εξοπλισμό εκπομπής που χρησιμοποιεί για να λειτουργήσει ένα ζευγάρι λιχνύες -που δεν κατασκευάζονται πια.

Οι λιχνύες του ιστορικού πομπού του Droitwich στο Worcestershire, είναι τόσο σπάνιες, ώστε οι τεχνικοί λένε ότι υπάρχουν λιγότερες από 10 στον κόσμο και το BBC έχει αναγκαστεί να αγοράσει όλες όσες υπάρχουν. Κάθε μία διαρκεί μεταξύ ενός και δέκα χρόνων και όταν μία από τις δυο τελευταίες καεί, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα σιγήσει.

Ο Μαρκ Τόμπσον, γενικός διευθυντής του BBC, προανήγγειλε την αρχή του τέλους για το πρόγραμμα των 198 στα μακρά, το οποίο χρησιμοποιείται από 90.000 νοικοκυριά στη Βρετανία, για τη λήψη του Radio 4 σε περιοχές που δεν φτάνει η περιορισμένη εμβέλεια των FM.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία του κοινού - η υπηρεσία πολέμησε ενάντια σε μία απειλή για κλείσιμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - ο Thompson υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα μακρών του Radio 4 "θα βρεί ένα νέο σπίτι" τόσο αναλογικά στα FM όσο και στο ψηφιακό ραδιόφωνο, μόλις μπορέσουν να βρεθούν οι κατάλληλες συχνότητες.

Denis Nowlan, ο διαχειριστής του δικτύου για το Radio 4, είπε: «Πρόκειται για τεχνολογία που θεωρείται απαρχαιωμένη. Το ψηφιακό ραδιόφωνο καλύπτει πλέον το 97% του πληθυσμού, και υπάρχει άφθονος χρόνος για να βρεθεί πού θα μετακομίσουν τα προγράμματα των μακρών κυμάτων.."

Το Radio 4 εκπέμπει παραδοσιακά στα μακρά κύματα, χρησιμοποιώντας συχνότητες που χρησιμοποιούνται από το BBC από το 1930, αλλά ο σταθμός εκπέμπει εδώ και πολύ καιρό στα FM, στο ψηφιακό ραδιόφωνο και online. Πιο πρόσφατα, το πρόγραμμα των μακρών έχει χρησιμοποιηθεί για να μεταδίδει έναν μικρό αριθμό παραδοσιακών προγραμμάτων που κρίνονται ακατάλληλα για FM, ενώ το εύρος του μεγάλου μήκους κύματος του σήματος, επίσης, εξασφαλίζει στα πλοία λήψη για τα δελτία καιρού που αφορούν τη ναυτιλία.

Η πιο γνωστή εκπομπή στα μακρά κύματα είναι το Match Test Specia, η οποία θα αντικαθιστούσε τεράστια κομμάτια του προγράμματος του Radio 4. Η εκπομπή "Χθες στη Βουλή", βγαίνει στον αέρα όταν ξεκινάει η σύνοδος στο Westminster στις 8.30 π.μ., κόβοντας τα τελευταία 30 λεπτά της εκπομπής "Σήμερα" που μεταδίδεται στα FM, ενώ η χριστιανική μετάδοση του Radio 4, "Καθημερινή Λειτουργία", μεταδίδεται κάθε ημέρα της εβδομάδας στο 9:45 π.μ..

Είναι τόσο παλιός ο εξοπλισμός μετάδοσης που το BBC δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή η κατασκευή νέων βαλβίδων, γιατί ελαφρώς ελαττωματικά ανταλλακτικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφική βλάβη άλλων τμημάτων του πομπού. Κάθε φορά που οι βαλβίδες καίγονται, προκαλείται ένα επικίνδυνο «τόξο ισχύος" στους ιστούς ύψους 200 μέτρων στο Droitwich.

Η δημιουργία ενός νέου πομπού μακρών κυμάτων για το Radio 4 θα κοστίσει "πολλά εκατομμύρια λίρες», σύμφωνα με πληροφορίες εντός του BBC. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η ενίσχυση του σήματος, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει την Αγγλία, την Ουαλία και την πεδιάδα της Σκωτίας απαιτεί 500 κιλοβάτ ισχύος, πολύ περισσότερα - σύμφωνα με το BBC - από άλλους πομπούς μακρών, το οποίο καθιστά το σύνολο τόσο μοναδικό όσο και ακριβό. Εν τω μεταξύ, η σύγχρονη ναυτιλία χρησιμοποιεί άλλες σύγχρονες τεχνολογίες και υπηρεσίες για να ενημερωθούν για το δελτίο καιρού.

Τα Υψίπεδα της Σκωτίας καλύπτονται από δύο μικρότερους πομπούς ενώ η Βόρεια Ιρλανδία δεν λαμβάνει εύκολα τα μακρά του Radio 4. Ωστόσο, το σήμα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να ακούγεται σε τμήματα της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το BBC ξεκίνησε πανεθνικής εμβέλεια εκπομπή με το Εθνικό Πρόγραμμα, τον προκάτοχο του Radio 4, το 1926. Η μετάδοση μεταφέρθηκε στους 200 χιλιοκύκλους το 1934, όταν το BBC μετακόμισε τους πομπούς του στο Droitwich, και παρέμεινε σε αυτή τη συχνότητα, επιτρέποντας μια μικρή μετατόπιση προς τους 198Khz από τότε.

Χτίστηκε κάτω από την ηγεσία του Sir John Reith, του οποίου η τελευταία πράξη ως γενικός διευθυντής, πριν εκδιωχθεί το 1938 ήταν να κλείσει ο ίδιος την ημερήσια εκπομπή του Εθνικού Προγράμματος στο Droitwich πριν υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και αποχωρήσει.

Πηγή: Guardian

Σχόλια