Υπολειτουργεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Μόνο 8 από τις 64 αίθουσες λειτουργούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γεγονός που καθημερινά προκαλεί την αγανάκτηση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών του. Κλειστό παραμένει, δε, τις Κυριακές το πωλητήριο του Μουσείου, ενώ ο κήπος συντηρείται με έξοδα των Φίλων του Μουσείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Μουσείο οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, καθώς έληξαν οι συμβάσεις 200 υπαλλήλων. Οι μισοί ήταν εποχικοί (εργάζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν το μουσείο λειτουργεί με θερινό ωράριο), ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου και δεν ανανεώθηκαν.

«Το μουσείο χρειάζεται τουλάχιστον 130 φύλακες για να λειτουργήσει με διπλή βάρδια και σήμερα έχουμε μόνον τους 30» δηλώνει ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς.

Η προκήρυξη για την πρόσληψη 115 νέων συμβασιούχων έχει γίνει, η επιλογή ολοκληρώθηκε, αλλά εκκρεμεί η τελική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Την περιμένουμε από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα. Θέλω να ελπίζω ότι από τη Δευτέρα οι άνθρωποι αυτοί θα είναι στη θέση τους και θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κανονικά» λέει ο κ. Καλτσάς.

Το πωλητήριο του Μουσείου είχε κλείσει καθώς το διαχειριζόταν ο υπό εκκαθάριση ΟΠΕΠ και τελικά πέρασε στην αρμοδιότητα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ). Αν και εγκρίθηκε η μετάταξη δύο υπαλλήλων της Ολυμπιακής, δεν υπάρχει πρόβλεψη μισθολογικής δαπάνης για εργασία Κυριακές και αργίες. Έτσι, το πωλητήριο παραμένει κλειστό τις Κυριακές, ενώ τα καφέ λειτουργούν, καθώς τα διαχειρίζονται ιδιώτες.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231111353

Σχόλια