Νέο αρχαιολογικό μουσείο θα αποκτήσουν τα Χανιά


Την Τρίτη 10 Μαΐου πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο της ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 18 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα Χανιά, όπου βρέθηκε την Κυριακή, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι το υπουργείο θα υλοποιήσει όλα όσα είχαν ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψη εκεί του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο, υπό την προεδρία της κ. Μενδώνη, εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν έργα πολιτισμού, όπως το νέο μουσείο Χανίων, τα οκτώ έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, καθώς και το έργο ανάδειξης των οχυρώσεων, ύψους 2 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

«Τα Χανιά αποτελούν μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι η πόλη έχει μία εξαιρετικά σημαντική και πολυσήμαντη ταυτότητα, που θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γεγονός, που θα επιτευχθεί από την ανάδειξη των οχυρώσεων της.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έθεσε το ζήτημα της διόρθωσης της εικόνας που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο των Χανίων, καθώς και της γενικότερης ανάπλασής του.

«Ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα και μελέτη για να αναβαθμιστεί η εικόνα του παραλιακού μετώπου. Η εν λόγω ανάπλαση θεωρείται από το υπουργείο καθοριστική, όχι μόνο για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης, αλλά και για το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έθεσε το ζήτημα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στο Εθνικό Στάδιο Χανίων για το οποίο, όπως γνωστοποίησε η κ. Μενδώνη, έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Πολιτισμού. Μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το συμπληρωματικό τμήμα, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από πλευράς αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε το έργο να προχωρήσει με ασφαλή κριτήρια.

Ο κ. Σκουλάκης έθεσε τα ζητήματα της ανάδειξης του Φρουρίου Κούλε, στην παλιά πόλη, της επισκεψιμότητας στο νησί Θοδωρού, της ήπιας παρέμβασης, προκειμένου να δημιουργηθεί θέατρο στην Ανατολική Τάφρο, της δημιουργίας δημοτικού περίπτερου στον χώρο της πισίνας του πρώην «Ξενία», καθώς και της αξιοποίησης από πλευράς Δήμου του χώρου της πρώην «Fortezza» στο Παλιό Λιμάνι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231107373

Σχόλια