«Κεραυνοί» από το Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ιδιαίτερα εναντίον λαθρομεταναστών, αλλά και οι κάκιστες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2010 είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη χώρα μας όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι συνθήκες «δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές». Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές χαρακτηρίζεται «εκρηκτική», ενώ τα προβλήματα, που προκαλούνται κυρίως από τον υπερπληθυσμό, είναι χρόνια.

Στην έκθεση περιγράφονται μάλιστα οι συνθήκες στις φυλακές των Ιωαννίνων όπου λόγω της έλλειψης χώρου οι κρατούμενοι κοιμούνται σε ράντζα ή στέλνονται στην απομόνωση, ενώ οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι «ανεπαρκείς» και οι συνθήκες «απάνθρωπες» (inhuman). Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο πληθυσμός των φυλακών ανέρχεται βάσει των στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης σε 11.674 κρατουμένους, όταν βάσει των προδιαγραφών δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 9.103.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών από ακροδεξιές, εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά και την πολλές φορές κακομεταχείρισή τους από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα μάλιστα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και το σωφρονιστικό σύστημα παραβιάζει συχνά τα δικαιώματα των μεταναστών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για βασανισμούς, ακόμη και για αστυνομικούς που δεν τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους κατά τη σύλληψη. Καταγράφονται επίσης οι άθλιες συνθήκες κράτησης και οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής στα κέντρα όπου οδηγούνται οι άνθρωποι αυτοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ρομά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και από την κυβέρνηση. Η αστυνομία χρησιμοποιεί πολλές φορές βίαιες μεθόδους σε ελέγχους που πραγματοποιεί σε περιοχές που κατοικούν Ρομά, ενώ οι προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους είναι στην καλύτερη περίπτωση ανοργάνωτες.

Πολύ σκληρή γλώσσα και για την Τουρκία

Οι περιορισμοί που φαίνεται να επιβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν στην ελευθερία του Τύπου φιγουράρει ως το βασικό «μελανό σημείο» στα όσα επισημαίνει η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. «Η κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει την ελευθερία του Τύπου σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ χρησιμοποιούνται συγκριτικά στοιχεία με βάση προηγούμενες εκθέσεις για να αποδειχθεί η χειροτέρευση της κατάστασης.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο. Στην έκθεση αναφέρονται καταγγελίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις, για βασανιστήρια, ενώ ακόμη και για τις δίκες στις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα» επισημαίνονται τα σχόλια διαφόρων πλευρών ότι αυτές χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους ώστε να αποδυναμωθούν οι αντίπαλοί της.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=394746

Σχόλια