ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Ζούμε σε μια πόλη όπου το χθες συμφιλιώνεται με το σήμερα; Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης που θα γίνει την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για μία συζήτηση με θέμα «Σύγχρονο αστικό τοπίο και αρχαιότητες: Μία σχέση σε ένταση» στην οποία θα λάβουν μέρος, η πρόεδρος της Εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων κυρία Ντόρα Γαλάνη, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, η λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κυρία Ελεάνα Γιαλούρη και η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Νού Μέξικο των ΗΠΑ κυρία Ελένη Μπαστέα.

Η διερεύνηση της αρχιτεκτονικής παρουσίας του παρελθόντος στη σύγχρονη πόλη αποτελεί το στόχο των ομιλητριών καθώς η αναζήτηση ταυτότητας στη σύγχρονη Αθήνα καθίσταται σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Το γεγονός ότι οι σημερινοί Αθηναίοι ζουν σε μία πόλη διάστικτη από αρχαιολογικούς χώρους υψηλής αισθητικής αξίας και συμβολισμού συνιστά μία ιδιαιτερότητα, που ισχύει για ελάχιστους μόνον άλλους κατοίκους μεγαλουπόλεων του κόσμου. Το ερώτημα όμως είναι, αν αυτοί οι χώροι είναι πραγματικά ενταγμένοι στον αστικό ιστό και την αστική μας καθημερινότητα κι αν τελικά εμείς ως κάτοικοι αισθανόμαστε οικεία καθώς κινούμαστε ανάμεσά τους ή αντίθετα νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον αντιθέσεων και πολυμορφίας.

Επιπλέον ζήτημα αποτελεί εξάλλου η σχέση μας με την Ιστορία και ο τρόπος με τον οποίο συμβιώνουμε με τα αρχαία κατάλοιπα. Η αναζήτηση μίας γόνιμης σχέσης, που όχι απλώς θα συμφιλιώνει το παρελθόν με το παρόν αλλά θα προωθεί τον προβληματισμό και θα αναπτύσσει νέους συσχετισμούς επ΄ ωφελεία ανθρώπων και αρχαιολογικών – αρχιτεκτονικών ερειπίων τίθεται επομένως ως μονόδρομος.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η ιστορία με το φακό του παρόντος – Μνήμες και πάθη».

Πού και Πότε

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Ιδρυμα Ωνάση ( λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 213 0 178000, 210 9249090). Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ώρα έναρξης 19:00. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας . Η διανομή δελτίων αρχίζει μία ώρα προ της εκδήλωσης


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375121&dt=28/12/2010#ixzz19VK0vfLI

Σχόλια