Συναυλία ενότητος;

Η συναυλία, που έγινε μέσα στον Ιερό Ναό, είχε ως σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, της αρμονίας και της ενότητας μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικά έθνη που ζουν στον Αγιο Παντελεήμονα και να βάλει ένα τέλος στα θλιβερά γεγονότα που έχουν αμαυρώσει την εικόνα μιας από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πρωτεύουσας.Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και του Μεγάρου Μουσικής, που συνδιοργάνωσαν τη συναυλία, και κατέκλυσαν την εκκλησία για να ακούσουν τις χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες, τις συνθέσεις του Μ. Θεοδωράκη και τους βυζαντινούς ύμνους που απέδωσαν εξαιρετικά η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής Καμεράτα, ο Γ. Νταλάρας, οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης και η Χορωδία της ΔΕΗ.
Συναυλία ενότητας με ρατσιστικά... παρατράγουδα

Το μήνυμα πάντως δεν το πήραν όλοι, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που μαζεύτηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν, αν και οι φωνές και τα γιουχαΐσματά τους καλύφθηκαν από τις μελωδίες που ακούγονταν καθαρά σε όλη την περιοχή από τα τεράστια ηχεία. Ο ναός είχε γεμίσει ασφυκτικά, με συνέπεια δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία να μείνουν τελικά απέξω. Για το γεγονός αυτό δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι η διοργάνωση της συναυλίας θα μπορούσε να είναι καλύτερη και η εξέδρα να στηθεί στην πλατεία και όχι στο εσωτερικό του ναού. «Είναι πολύ άσχημο αυτό που συμβαίνει. Ηθελα να δω τη συναυλία, τελικά δεν κατάφερα να μπω μέσα», έλεγε μια κυρία, η οποία κρατούσε το καρεκλάκι της.

Στη συναυλία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ. Μάνος, η υφυπουργός Εργασίας υπεύθυνη για τα μεταναστευτικά θέματα Αννα Νταλάρα και ο υφυπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.

«Φρούριο»

Η παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας ήταν πολύ ισχυρή υπό τον φόβο επεισοδίων. Οι άντρες των ΜΑΤ έκλεισαν την πλάγια είσοδο του Αγίου Παντελεήμονα, όταν πολίτες που ήταν αντίθετοι με τη διοργάνωση της συναυλίας γιούχαραν άγρια τους επισήμους και προσπάθησαν να μπουν στο εσωτερικό του ναού. Νωρίτερα η Αστυνομία είχε αποκλείσει τα γύρω στενά για να μη βρεθεί ο Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξή του αντιμέτωπος με τους οργισμένους πολίτες.

* Πολυξένη Σιγάλα
Είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να φτιάξουν τα πράγματα. Η περιοχή όμως χρειάζεται ησυχία, για να λυθούν τα προβλήματά της. Οποιος θέλει να έρθει, μπορεί να μείνει εδώ. Είναι ευπρόσδεκτος, αρκεί να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους, λέει η Πολυξένη Σιγάλα.
* Κατερίνα Γιαννακοπούλου
Με εξέπληξε θετικά η κίνηση αυτή. Είναι ωραίες εκδηλώσεις, γιατί για λίγο δεν ασχολούμαστε με τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Το πρόβλημα δεν λύνεται εύκολα, αλλά καλύτερο είναι να γίνονται ειρηνικές εκδηλώσεις, παρά επεισόδια.

Επεισόδια
Ενταση και αποδοκιμασίες

Ενταση πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της συναυλίας επικράτησε χθες το βράδυ στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, με στόχο κυρίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δεκάδες πολίτες είχαν μαζευτεί από νωρίς στο προαύλιο και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Προέδρου, ενώ ταυτόχρονα μοίραζαν φυλλάδια και ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι άλλοι επίσημοι γιουχαΐστηκαν κατά τη διάρκεια της άφιξής τους, ενώ οι αποδοκιμασίες συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση και κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Φραστική επίθεση
Κάποιοι μάλιστα επιτέθηκαν φραστικά σε όσους ιερείς έμπαιναν στον ναό, διότι «μετέτρεψαν την εκκλησία σε μπουζούκια» και ανέχονταν την παρουσία των αλλοδαπών στον Αγιο Παντελεήμονα.

Οι αποδοκιμασίες δεν σταμάτησαν ούτε κατά την αποχώρηση του κ. Παπούλια, παρά το γεγονός ότι δεκάδες αστυνομικοί είχαν απομακρύνει τον κόσμο σε απόσταση ασφαλείας από το προεδρικό αυτοκίνητο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=46480962

Σχόλια