Τουρκική Πρόκληση «Εξαπλή» υπερπτήση πάνω από τη Σάμο

Σε μία πρωτοφανή «εξαπλή» υπέρπτηση προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Ανατολικό Αιγαίο, δύο ημέρες πριν εκπνεύσει το 2010. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα όχι μόνο απλά μαχητικά αεροσκάφη αλλά και φωτογραφικά RF - 4.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 13.00, έξι μαχητικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 και δύο RF-4) εισήλθαν στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου. Από εκεί και μετά άρχισε το... πάρτι. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν καταρχήν υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμακονησίου και στη συνέχεια πέρασαν πάνω από το Αγαθονήσι, τη Λεβίθα, την Κίναρο, τους Φούρνους και πάλι το Αγαθονήσι. Κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων, τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν σε ύψους 20.000 - 26.000 πόδια. Εξήλθαν του FIR Αθηνών περίπου μισή ώρα αργότερα και πάλι νοτίως της Σάμου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κίναρο και τη Λεβίθα, δύο νησάκια που δεν περιλαμβάνονται στις πάγιες «προτιμήσεις» της Αγκυρας. Τα δύο αυτά νησάκια βρίσκονται γεωγραφικά μεταξύ της Αμοργού και της Καλύμνου. Η Κίναρος είναι ακατοίκητη αλλά η Λεβίθα είναι κατοικημένη.

Ο νέος κύκλος υπερπτήσεων (είχε πραγματοποιηθεί άλλος ένας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα) έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη μετάβαση στο Ερζερούμ του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα κηρύξει μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έναρξη της Συνόδου των Πρέσβεων του τουρκικού διπλωματικού σώματος.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=375562&dt=30/12/2010#ixzz19apFcK6v

Σχόλια