Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθεί στη σύνοδο της ASEM



Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθεί στη σύνοδο της ASEM Η ASEM είναι ένα άτυπο φόρουμ που ιδρύθηκε το 1996 για την αντιστάθμιση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθεί στη σύνοδο Ασίας-Ευρώπης (ASEM), η οποία θα επικεντρωθεί αύριο και μεθαύριο (Παρασκευή και Σάββατο) στην οικονομική κρίση.
«Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί στη συνεργασία με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό», εξήγησε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. «Είναι σημαντικό που θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων θεμάτων», τόνισε.
Συνολικά 43 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 10 μέλη της ASEAN (Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) και έξι άλλων ασιατικών χωρών με οικονομική δύναμη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, συναντώνται στο Πεκίνο το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου.
Εκτός από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ASEM -60% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), θα συμμετάσχουν στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου.
Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κάλεσε, με ανακοίνωσή της, την ASEM να «προτρέψει τη Μιανμάρ να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει να επιδεικνύει σεβασμό στις βασικές ελευθερίες».
«Δεν μπορούν πλέον να σιωπούν οι ηγέτες της ASEM για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή Μιανμάρ», εκτιμά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια