Η θετική πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών

Η ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια βελτιώνει την επιδεξιότητα στους χειρούργους, κάνοντας τους πιο γρήγορους και μειώνοντας τις πιθανότητες λάθους, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε έρευνα για τον τρόπο που τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν όσους ασχολούνται και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης στη Βοστόνη. «Η γενική εικόνα είναι ότι υπάρχουν διάφορες διαστάσεις που ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να επηρεάσει κάποιον», συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου, του τρόπου που παίζονται και της διάρκειας ενασχόλησης, ανέφερε ο ψυχολόγος Ντάγκλας Τζεντίλ, του πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Ο Τζεντίλ παρουσίασε διάφορες μελέτες για τα βιντεοπαχνίδια, μεταξύ των οποίων μία που αφορούσε 33 χειρούργους λαπαρασκοπικών επεμβάσεων. Οι χειρούργοι που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια εμφανίστηκαν ταχύτεροι στις χειρουργικές διαδικασίες κατά 27% και έκαναν λιγότερα λάθη κατά 37% σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν ασχολούνταν με βιντεοπαιχνίδια.

Άλλες μελέτες σε μαθητές και φοιτητές επιβεβαίωσαν παλαιότερα συμπεράσματα σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της ενασχόλησης με βίαια βιντεοπαιχνίδια, με τα παιδιά να εκφράζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε βίαιες εικόνες. Οι μαθητές, όμως, που έπαιζαν παιχνίδια περισσότερο «κοινωνικά», φάνηκε ότι βοηθούσαν περισσότερο τους συμμαθητές τους ενώ δεν εμπλεκόταν σε καβγάδες εύκολα.

Μία άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Φόρνταμ, μέτρησε την επίδραση της συγκεκριμένης ενασχόλησης στην επίλυση προβλημάτων σε παιδιά ηλικίας δημοτικού και κατέληξε ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν τις μαθησιακές ικανότητες. «Συγκεκριμένα είδη βιντεοπαιχνιδιών μπορούν να ωφελήσουν την ταχύτητα αντίδρασης των παιχτών αλλά και την ικανότητά τους να επιλύουν γρήγορα προβλήματα», καταλήγουν οι ερευνητές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο


Hμερομηνία : 18-08-08 Copyright: http://www.kathimerini.gr

Σχόλια