The Stanford Daily: Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα. Δεν θα χρεοκοπήσει για γεωπολιτικούς λόγους



Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για την Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίζει τη “γάτα με το ποντίκι” με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη διαγραφή μέρους του χρέους που αγγίζει τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ", αναφέρει ο αρθρογράφος της Stanford Daily
"Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης», σχολιάζει ο Shi επισημαίνοντας ότι, "η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα", ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη". 
Ο Αμερικανός αρθρογράφος αναρωτιέται και για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο Shi, η "Ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό και εδώ είναι που έρχονται οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Όλα σχετίζονται με τη γεωπολιτική". 
"Αν Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει,τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες». Άλλωστε, όπως σχολιάζει ο αναλυτής της εφημερίδας "δεν είναι σύμπτωση που, αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα".
Για τον Αμερικανό αρθρογράφο, οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ευρώπη να βρει λύση γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να στραφεί στον Πούτιν. "Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το "Σχέδιο Μάρσαλ"», γράφει ο Shi και προσθέτει: "Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο".
"Kατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ είναι πρόδηλα απαράδεκτο".
"Η Αθήνα θα μπορέσει να χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει τη διαγραφή του χρέους. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου".  

Σχόλια