Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Πρόγραμμα 2013-2014

Πλήθος αξιόλογων θεατρικών, μουσικών, χορευτικών και εικαστικών παραγωγών είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού πολυσυλλεκτικού προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πολλοί Έλληνες δημιουργοί, σπουδαίες ξένες θεατρικές παραγωγές που φέρνουν την Αθήνα στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και ειδικά project που θα πραγματοποιηθούν εκτός των τοιχών.

Aναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο διεθνή έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη (16-27/10), με καινούριο έργο που θα ανέβει σε πανελλήνια πρώτη, την παράσταση "Φάουστ" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και τον Ακύλλα Καραζήση στον πρωταγωνιστικό ρόλο (15/1-2/2 ).
Ο Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διάσημο "Room Service", μεγάλη θεατρική επιτυχία του Μπρόντγουεϊ και των αδελφών Μαρξ στον κινηματογράφο (18/12-5/1).

Στο μουσικό πρόγραμμα μεγάλα ονόματα θα καταλάβουν τη σκηνή της Στέγης όπως το ιστορικό σχήμα Shakti -που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια του- όπου η τζαζ συναντά την ινδική παράδοση (26/11). Συναυλία του πιανίστα, συνθέτη και παραγωγού Nik Bartsch, (16/11), αλλά και του Τάκη Μπαρμπέρη παρέα με τον Τουρκο-σουηδό σαξοφωνίστα Ιlhan Ersahin (6/12), του σύνθετη Αntony Braxton που θεωρείται καλλιτέχνης φαινόμενο (10/5) αλλά και τα εγκαίνια μιας νέας συνεργασίας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

"Το μουσείο των φράσεων" είναι μια εμβληματική παράσταση μουσικού θεάτρου με κείμενα και του νομπελίστα συγγραφέα Elias Kanetti, με πρωταγωνιστή τον βετεράνο Γάλλου ηθοποιό, Αντρέ Βιλμς (26-28/2). Ο σκηνοθέτης, εικαστικός και χορογράφος Toshiki Okada επιστρέφει στη Στέγη με την ομάδα του, στην παράσταση "Ground and floor" (30/10-2/11) με μια αλληγορική περφόμανς εμπνευσμένη από το «τραύμα» που άφησε πίσω της η τραγωδία της Φουκουσίμα.
Τσίρκο, μπουρλέσκ, χορός, μουσική και θεαματικά σκηνικά μάς υπόσχεται η παράσταση "Τabac Rouge" του χαρισματικού James Thierree (22-24/1 1).
"Το χρήμα τα έπαιξε και την έκανε για αλλού" θα τραγουδήσουν δεκατρείς ηθοποιοί και μουσικοί υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του γερμανού σκηνοθέτη Nicolas Stemann στην παράσταση με τίτλο "Τα συμβόλαια του εμπόρου" που θα δούμε από τις 27 έως τις 29/3. 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα παρουσιάσει μια καινούργια παραγωγή (23/5-8/6). Η πρωτοπόρος της βελγικής σκηνής Αnne Teresa De Keersmaeker θα συναντηθεί στη σκηνή με τον Borris Charmatz στην παραγωγή "Partita II" (12-14/12).
Η Μαριάννα Καβαλιεράτου και η ομάδα klokworks θα χορέψουν το «Re-calculate» (19-21/10).
Τον διάσημο χορευτή και χορογράφο Israel Galvan θα δούμε σε μια χορογραφική απόπειρα να προσεγγίζει το θέμα του διωγμού των Ρομά, από τα φασιστικά καθεστώτα των δεκαετιών '30 και '40 (23-27/4).

Από τις 2 έως τις 4 Μαΐου θα καταφθάσουν στη Στέγη το ζευγάρι Michele De May και Jaco Van Dormei με το έργο "Kiss and Cry" και πρωταγωνιστές τα δάχτυλα.

Eγκαινιάζεται το 1ο Φεστιβάλ νέων χορογράφων όπου πέντε ανερχόμενες νέες χορογράφοι -που ζουν αυτήν την εποχή εκτός συνόρων- θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους (1-7/2).
Το νέο "γεωπολιτικό" φεστιβάλ "Transitions Ι. Balkans" θα μετατρέψει τη Στέγη για 9 ημέρες σε μια ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού σποκαλύπτοντάς μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων (5-16/3).
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ η Mαρίνα Αμπράμοβιτς (7/3) θα εκπαιδεύσει τους θεατές για την παρακολούθηση μιας περφόρμανς μακράς διάρκειας. Επίσης θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το ινστιτούτο της και τη μέθοδο που ακολουθεί.
To FFF (Fast Forward Festival) θα μας μυήσει μέσω των νέων τεχνολογιών σε νέα μονοπάτια οπτικής των παραστάσεων.

Με αφορμή το έτος Καβάφη και την απόκτηση του Αρχείου Καβάφη από το ίδρυμα Ωνάση, θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα που συμπεριλαμβάνει σειρά από διαλέξεις, ημερίδες και ένα συνέδριο με καλεσμένο τον Αμερικανό Daniel Mendelsohn, συγγραφέα και μεταφραστή του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή.

Ο διεθνής γάλλος εικαστικός Christian Boltanski στην εγκατάστασή του, "Βλέμματα", απομονώνει και μεγεθύνει "Βλέμματα" των Αθηναίων αντλώντας υλικό από φωτογραφίες ταυτότητας αλλά και μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τους χτύπους της καρδιάς μας (8/10/13-12/1/14).
Στο πλαίσιο των εικαστικών διαλόγων δέκα καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι θα παρουσιάσουν έργα τους εμπνευσμένα από ποιήματα ή στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη που θα στηθούν στον Εθνικό Κήπο.

Προσκεκλημένοι φέτος του κύκλου των ζωντανών συνεντεύξεων θα είναι ο κινηματογραφιστής Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά (29/10) και οι συγγραφείς Τζόναθαν Κόου (στις 4/12), Ντέιβιντ Σεντάρις (στις 18/2) και Αβραάμ Γεοσούα (25/4).

Στο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου φέτος θα συμμετάσχουν πολλά σχολεία εντός και εκτός Αθηνών ενώ περιλαμβάνεται και συνεργασία του ειδικού προγράμματος σύγχρονου χορού «Dancing to connect” με σχολείο της Πάτρας.

Tα εισιτήρια είναι 5 ευρώ για τους ανέργους, για τις Τετάρτες 7 ευρώ και γενικά δεν θα ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

http://entertainment.in.gr/html/ent/480/ent.154480.asp

Σχόλια