Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης

Οι νέοι, οι ρίζες -μουσικές και μη-, ο κινηματογράφος, οι μύθοι και τα παραμύθια. Γύρω από αυτές τις θεματικές ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα της δεύτερης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης που έβαλε το ακριτικό νησί της Χάλκης ενεργά στον μουσικό χάρτη. 5 διαφορετικά σημεία – τοπόσημα του νησιού –το λιμάνι, η περίβολος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οικία του Δημήτρη Κρεμαστινού αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος του παλιού Χωριού, θα γεμίσουν με μελωδίες που θα μας ταξιδέψουν από τον Μότσαρτ και τον Θεοδωράκη, μέχρι τον Προκόφιεφ και τον Ρότα, ενώ η κρητική λύρα θα συναντήσει το φλάουτο και το πιάνο θα συνομιλήσει με το βιολί.

«Σε βάθος χρόνου θέλουμε να εδραιωθεί και να απλωθεί η φήμη του Φεστιβάλ, έτσι ώστε να προσελκύει πλέον κόσμο που θα έρχεται με αφορμή το φεστιβάλ στη Χάλκη», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας, ανατρέχοντας στη γέννησή του και δίνοντάς μας μια γεύση από τη φετινή γιορτή που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Λίγο πριν την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης μοιραστείτε μαζί μας τον απολογισμό σας από την περσινή πρώτη διοργάνωση. Πώς την υποδέχθηκε το κοινό -ντόπιοι και επισκέπτες;

Το 1ο φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης, μπορώ να πω ότι κατά γενική ομολογία ήταν απόλυτα πετυχημένο. Πραγματοποιήθηκαν 4 εξαιρετικές συναυλίες, τις οποίες το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και εντέλει με ενθουσιασμό. Βοήθησε σε αυτό και η μαγεία που δημιουργεί η αύρα του νησιού. Στην τελευταία μάλιστα συναυλία, μας τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου.

Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του εν λόγω φεστιβάλ στο νησί της Χάλκης;

Πρόπερσι, σε μια επίσκεψη της μικρής ορχήστρας εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Χάλκη για μια συναυλία και μια εκπαιδευτική παρουσίαση στο σχολείο, ο Δήμαρχος κος Άγγελος Φραγκάκης, ο οποίος κάνει καταπληκτικά πράγματα κατά τη θητεία του στο νησί του, μου είπε: «Μαέστρο, πώς θα μπορούσε η Χάλκη να αποκτήσει το δικό της μουσικό Φεστιβάλ και να μπει έτσι το μικρό νησί μας στον ”μουσικό χάρτη”;». Η απάντησή μου μετά τον ενθουσιασμό μου, ήταν: «Δήμαρχε, θα κάνουμε μαζί ό,τι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί». Κι έτσι με πολλή δουλειά από όλους που ασχολούμαστε με την οργάνωση, ξεκίνησε ένα καινούριο μουσικό ταξίδι… Δεν ήταν κάτι εύκολο. Να πείσουμε ανθρώπους και φορείς για την αξία ενός καινούριου φεστιβάλ σε ένα ακριτικό νησί όπως η Χάλκη, γι’ αυτό και σ’ αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους Δημόσιους φορείς που το στηρίζουν. Το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Βουλή των Ελλήνων, τη ΓΓ Αιγαίου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το φετινό φεστιβάλ αλλά και σε βάθος χρόνου;

Φέτος ανεβάσαμε τον πήχη αρκετά υψηλότερα, και σχεδιάσαμε 5 συναυλίες, σε 5 διαφορετικά σημεία. Έτσι, κυρίως λόγω της παρουσίας της νεανικής συμφωνικής ορχήστρας Καμεράτα τζούνιορ, ο αριθμός των μουσικών που θα εμφανιστούν στις 5 συναυλίες είναι 56. Πέρσι ήταν 25. Όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια διοργάνωση, ειδικά σε ένα ακριτικό νησί, χρειάζεται πολλή μεγάλη ακρίβεια και προσπάθεια. Είμαστε βέβαιοι πως ο κόσμος θα χαρεί και θα απολαύσει τις συναυλίες και σε βάθος χρόνου θέλουμε να εδραιωθεί και να απλωθεί η φήμη του Φεστιβάλ, έτσι ώστε να προσελκύει πλέον κόσμο που θα έρχεται με αφορμή το φεστιβάλ στη Χάλκη, κι όχι απλά να το απολαμβάνει επειδή έτυχε αυτές τις μέρες να βρίσκεται στο νησί.

Πού εστιάζει το πρόγραμμα και ποιες οι θεματικές ενότητες που διατρέχουν το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης;

Οι θεματικές έχουν να κάνουν με τους νέους, με τις ρίζες -μουσικές και μη-, με τον κινηματογράφο, με μύθους και παραμύθια, που θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό, να έρθει σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία ακουσμάτων.

Μιλήστε μας για τις συναυλίες που θα διευθύνετε στην έναρξη και τη λήξη του φεστιβάλ.

Είναι 2 συναυλίες πολύ ιδιαίτερες. Η Καμεράτα τζούνιορ, είναι μια ορχήστρα που έχει στόχο τη μουσική (κι όχι μόνο), την εκπαίδευση νέων 15-26 ετών. Για τα παιδιά αυτά, είναι πολύ σημαντικό να δείχνουν τη δουλειά που κάνουνε σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, π.χ. πριν 2 μήνες πήγαμε στην Σπάρτη και στο Φεστιβάλ Ναυπλίου. Οι εμπειρίες τέτοιων συναυλιών είναι πολύτιμες για εκείνα.
Η συναυλία της 5ης ημέρας, εκτός του μουσικού της ενδιαφέροντος (με το 12μελές σύνολο χάλκινων και κρουστών «Μέταλλον» της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών θα ερμηνεύσουμε έργα από τον κινηματογράφο του Νίνο Ρότα), έχει και μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ότι θα πραγματοποιηθεί στο Χωριό. Έναν χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ο οποίος αξίζει να αναδειχθεί και να αποτελεί στο μέλλον έναν ακόμα πόλο έλξης για τη Χάλκη.

Μέρος του προγράμματος αποτελούν και σημαντικά έργα Ελλήνων συνθετών, πείτε μας λίγα λόγια για αυτά και για το πώς καταλήξατε στην επιλογή τους.

Είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύουμε την ελληνική μουσική δημιουργία. Θυμίζω πως πέρσι μεταξύ άλλων ελληνικών έργων, είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα καινούριο έργο που έγινε ειδική παραγγελία για το φεστιβάλ, ενός ταλαντούχου νέου συνθέτη που ζει στις ΗΠΑ, του Πάνου Φουντά. Έτσι κάθε χρόνο, επιθυμία μου είναι να υπάρχουν αρκετά ελληνικά έργα, τα οποία δίνουν την ευκαιρία και στους ξένους επισκέπτες να ανακαλύψουν την ελληνική μουσική.

Έχοντας διευθύνει καλλιτεχνικά και άλλα μουσικά φεστιβάλ, θεωρείτε ότι συμβάλλουν στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του κάθε τόπου;

Σαφέστατα και συμβάλλουν. Για την πολιτιστική ανάπτυξη μάλιστα, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους συμπολίτες μας, που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, να έρθουν σε επαφή με μορφές τέχνης που σπάνια έχουν την ευκαιρία να βιώσουν. Για την τουριστική ανάπτυξη, όπως είπα και πριν, κάθε φεστιβάλ όπως το δικό μας της Χάλκης, νομίζω πως έχει αυτή τη φιλοδοξία. Να γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο γνωστό, ώστε πολύς κόσμος να επισκέπτεται τον τόπο την περίοδο του Φεστιβάλ, με αφορμή τις συναυλίες.

https://elculture.gr/o-kallitechnikos-diefthyntis-tou-festival-mousikis-chalkis-nikos-chaliasas-mila-sto-elc-gia-ti-giorti-pou-evale-to-akritiko-nisi-ston-mousiko-charti

Σχόλια