Γιατί να βάλω Linux;

Το Linux είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα τύπου Unix που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών σε Πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο. Χρησιμοποιείται στο 65% των σέρβερ του διαδικτύου, σε υπερυπολογιστές, στο διάστημα, σε κινητά τηλέφωνα κ.ά.


Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η ταχύτητα, η ασφάλεια και η σταθερότητα του. Έχει απεριόριστες δυνατότητες, απίστευτη ευελιξία και μεγάλη ποικιλία λογισμικού.


Ο νέος χρήστης συχνά έχει την ψευδαίσθηση ότι το Linux είναι μια εναλλακτική υλοποίηση του Windows. Προσοχή, λοιπόν, το Linux δεν είναι Windows! Όσο και αν μοιάζουν, η αρχιτεκτονική τους εσωτερικά διαφέρει πάρα πολύ!

Το Linux έχει μπει για τα καλά σε Desktop/Laptop και αποτελεί τον ισχυρότερο αντίπαλο των Windows. Διαθέτει το πιο εξελιγμένο γραφικό περιβάλλον με 3D γραφικά, πανέμορφα παράθυρα και εικονίδια τα οποία για να υλοποιήσει μια παρόμοια λογική η Microsoft στο τελευταίο της επίτευγμα τα Windows 10, χρειάστηκε 5 χρόνια!

Αυτό όμως που κάνει το Linux διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα λειτουργικά συστήματα δεν είναι τόσο η τεχνολογία που κρύβει πίσω του, ούτε η αποδοχή που βρήκε στην αγορά. Η σημαντικότερη διαφορά του είναι ότι ανέδειξε το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Όλη η ιδέα συνοψίζεται στη φράση:

If you have an apple and I have an apple and we exchange apples then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.

George Bernard Shaw

Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και το έχουν υιοθετήσει στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων τους. Ακόμα, πολλές κυβερνήσεις έχουν μεταφέρει τον δημόσιο τομέα τους στο ΕΛΛΑΚ, εξοικονομώντας τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος. Τέλος, η υλοποίηση του Laptop των 100 ευρώ με Linux έχει αναγκάσει κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η ASUS, να προτείνουν παρόμοιες λύσεις.

Το Linux είναι εύκολο στη χρήση, ειδικά αν διαθέτετε σύνδεση στο διαδίκτυο, αφού όλα τα προγράμματά του βρίσκονται σε αποθετήρια, στα οποία έχετε πρόσβαση με την χρήση της «Προσθαφαίρεσης Προγραμμάτων» και με ένα click, επιλέγοντας μέσα από μια τεράστια γκάμα, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Το ερώτημα είναι γιατί το 90% των desktop χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί Windows; Πώς κατάφερε η Microsoft και μάς «έδεσε» όλους στο άρμα της και πάμε όπου μας πάει;

Έχω την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στον ορίζοντα, οι χρήστες πλέον είναι πιο ενήμεροι για τα τεχνολογικά δρώμενα. Πολλές φορές έχω ακούσει σε πολυκαταστήματα να ζητάνε Windows 7 αντί 10 γνωρίζοντας πλέον ότι τα 10 θα τους κάνουν τη ζωή μαρτύριο. Φίλος αναγκάστηκε να κάνει φορμάτ σε πολλά λάπτοπ και να βάλει τα 7, μετά από απαίτηση πελατών του.

Πλέον η ΜS θα χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα από καλό marketing για να διατηρήσει το 91% των desktop PCs. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι την διατηρούν ως κυρίαρχο του παιχνιδιού :
  • Παιχνίδια: Τεράστια ποσά δαπανώνται για την δημιουργία παιχνιδιών για PC και το 98% αυτών μόνο για Windows. Αν και το πρόβλημα λύνεται σιγά-σιγά με το Steamplay και το Proton.
  • Κυβερνήσεις: Οι περισσότερες κυβερνήσεις βρίσκονται δέσμιες συμφωνιών με την Microsoft.
  • Προεγκαταστάσεις OEM: Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες υπολογιστών προεγκαθιστούν Windows στους Η/Υ τους. Αυτό ήταν και η αιτία που «πέθανε» ο Netscape αφού ο χρήστης έβρισκε τον ΙΕ προεγκατεστημένο. Αυτό αλλάζει πλέον, καθώς κατασκευαστές όπως η DELL, η HP, η Acer κ.ά. κυκλοφορούν και υπολογιστές -με και για- Linux.

Μήπως η φιλικότητα του περιβάλλοντος των Windows; Τα Windows είναι τόσο απλά στη χρήση, που και ο πιο ανίδεος μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, στο Linux θα πρέπει να έχεις κάποιες παραπάνω γνώσεις για να μπορείς να το παραμετροποιήσεις και να το φέρεις στα μέτρα σου.

Η φιλικότητα είναι σχετική με την προηγούμενη εμπειρία του εκάστοτε χρήστη. Άρα εάν ο χρήστης είχε πρώτη επαφή με Windows, η ευχρηστία γι’ αυτόν θα είναι πάντα συνυφασμένη με το Windows. Από προσωπική μου εμπειρία να αναφέρω το εξής παράδειγμα: Είχα έναν παλιό PentiumIII 500Mhz, με 256MB RAM, 16ΜΒ Κάρτα Γραφικών και 12GB σκληρό δίσκο. Όταν αγόρασα νέο υπολογιστή, έδωσα τον παλαιό στον πατέρα μου, με εγκατεστημένο Linux. Μπαίνει Ιντερνετ, διαβάζει τις εφημερίδες, επεξεργάζεται τα κείμενά του, και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζει τι είναι το Linux ούτε καν τι είναι λειτουργικό σύστημα.

Ένας άλλος λόγος είναι οι drivers. Η Microsoft έχει καταφέρει και προσφέρει drivers για όλες τις συσκευές. Κάποιες εταιρείες αντίθετα δεν βγάζουν καθόλου drivers για Linux. Και τίθεται το ερώτημα: παίρνω έναν laptop πανάκριβο, τελευταίας τεχνολογίας. Να βάλω Linux και να χάσω κάποιες εβδομάδες για να βρω drivers στο διαδίκτυο (και αν τους βρω όλους) ή να βάλω Windows 10 και να ησυχάσω;

Βέβαια ο κόσμος ακόμα είναι φτιαγμένος στα πρότυπα της Microsoft, αλλά τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα πριν 5 χρόνια Στο λάπτοπ μου οι μόνοι Drivers που κατέβασα (αυτόματα) ήταν της AMD και αυτό γιατί ήθελα να έχω κομψό και αστραπιαίο Desktop όπου το γραφικό περιβάλλον, τα παράθυρα, τα εικονίδια και τα περιεχόμενα θα σχεδιάζονται από την Κάρτα Γραφικών και όχι απο την CPU όπως συμβαίνει παραδοσιακά. Όλα τα υπόλοιπα αναγνωρίστηκαν απο τον kernel και δουλεύουν άψογα!

Είναι αλήθεια ότι όταν πας να αγοράσεις μια συσκευή δεν κοιτάς καν αν είναι συμβατά με το Windows, απλά «είναι». Αντίθετα στο Linux πρέπει να ψάξεις αν είναι συμβατό πριν το αγοράσεις. Όμως, αυτό είναι και το «όπλο» μας στο μονοπώλιο και προσωπικά το χρησιμοποιώ πάντα στις αγορές μου. Ποτέ δεν βγήκα χαμένος! Δεν μου αρέσει να μου υπαγορεύουν πως και ποιο λειτουργικό θα έχω στον υπολογιστή μου. Θα αγοράζω τα προϊόντα εκείνων που μου δίνουν την ελευθερία να τα χρησιμοποιώ όποιο Λειτουργικό θέλω Linux/Windows/Solaris/BSD.

Εν τέλει, για οποιοδήποτε αγορά/ερώτηση/πρόβλημα μπορώ να απευθυνθώ στη «κοινότητα» του Linux, η οποία είναι πάντοτε πρόθυμη να βοηθήσει.

https://cerebrux.net/2009/02/09/ti-einai-to-linux-kai-giati-na-asxolithitho-me-afto/

Σχόλια