Διακοπές στην όμορφη Τήλο!

Πρωτοάκουσα την Τήλο, πριν από αρκετά χρόνια, μιλώντας με διάφορους για μέρη όπου γίνεται free camping. Όχι ότι κάνω, αλλά γενικά τα γούστα μου συμπίπτουν πολλές φορές με αυτά των “φρικαμπιτών”. Λέγανε τότε για μια παραλία όπου ο δήμαρχος έχει βάλει ντουζιέρες και καλοδέχεται όσους κάνουν free camping. Αυτός ο δήμαρχος φαινόταν πολύ προχώ. Στα επόμενα χρόνια όλο και κάποιο από τα “κατορθώματα” του δημάρχου έφτανε στα αυτιά μου: ο δήμος Τήλου αγόρασε ένα πλοίο, το Sea Star, για να έχει το νησί σύνδεση με τη Ρόδο, επί των ημερών του το νησί υπερδιπλασίασε τον πληθυσμό του σε μόνιμους κατοίκους και εκεί τελέστηκαν οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων. Τα θυμάστε, φαντάζομαι. Πολύ δραστήριος. Από το 1995. Και να φανταστείτε ότι δεν είχε καν καταγωγή από εκεί. Το αγροτικό του έκανε ως γιατρός και κόλλησε.
Πέθανε φέτος τον χειμώνα. Λέγανε ότι είναι άρρωστος. Πέρυσι το καλοκαίρι τον βλέπαμε συνεχώς μπροστά μας...

Πριν πάω λοιπόν στην Τήλο, πιο πολλά ήξερα για τον δήμαρχό της και τα έργα του, παρά για το ίδιο το νησί. Α! ήξερα και τους νάνους ελέφαντες, λόγω γεωλόγου μπαμπά. Πρόκειται για παλαιοντολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο στο νησί.

Η Τήλος λοιπόν ανήκει στα Δωδεκάνησα και στο δρομολόγιο που κάνει το Blue Star είναι μετά τη Νίσυρο και πριν τη Σύμη (μετά Ρόδος). Αυτό σημαίνει 17 ώρες στο πλοίο, τουλάχιστον. Η καμπίνα λοιπόν είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί, αν θέλει κάποιος να γλιτώσει αυτήν τη βαρεμάρα. Πχ. Αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο και μετά με τοπικό δρομολόγιο (με ενδιάμεση αναμονή ενδεχομένως).

Tilos Travel Service Stefanakis - Tilos island Greece, Villas, Accommodation, Ferries, Rent a car
Sea Star

Εμείς στην Τήλο πήγαμε χωρίς μεταφορικό. Δεν το μετανιώσαμε
γιατί είχαμε αποφασίσει να κάνουμε πολύ χαλαρές διακοπές. Επίσης η Τήλος δεν έχει τις φοβερές και μεγάλες διαδρομές που να απαιτούν αυτοκίνητο και να δικαιολογούν το μεγάλο κόστος για τη μεταφορά αυτοκινήτου από Πειραιά με το πλοίο. Υπάρχει δημοτική συγκοινωνία για τους οικισμούς και τις παραλίες. Προτείνω είτε να νοικιάσετε από εκεί αυτοκίνητο, για μια – δυο μέρες αρκεί, είτε να πάρετε τη μηχανή σας, είτε να παίρνετε το λεωφορείο.

Το νησί ενδείκνυται για οικογένειες και για ζευγάρια, χωρίς απαιτήσεις σε νυχτερινή διασκέδαση. Εμείς είχαμε πάει δυο ζευγάρια, πολύ καλοί φίλοι και περάσαμε τέλεια, κυρίως για αυτόν τον λόγο. Μόνοι μας πιστεύω ότι θα κόβαμε φλέβες ή θα φεύγαμε πολύ πιο γρήγορα. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση του free camping στην Έριστο, για όποιους προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους έτσι. Να σημειώσω ότι η Τήλος δέχεται πια και αρκετούς ξένους τουρίστες (πχ. Ρώσους) από τη Ρόδο για μονοήμερη επίσκεψη. Επίσης την προτιμούν αρκετοί Σκανδιναβοί για τις διακοπές τους.

Οι κάτοικοι του νησιού, ή τέλος πάντων όσοι βρίσκονται εκεί το καλοκαίρι είναι ok. Δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό, αλλά έως εκεί. Οι σπιτονοικοκύρηδές μας ήταν λίγο περίεργοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Οι δυο κυριότεροι οικισμοί της Τήλου είναι τα Λιβάδια και το Μεγάλο Χωριό (υπάρχει και το περίφημο Μικρό Χωριό που όμως είναι από καιρό ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο).

Τα Λιβάδια είναι το λιμάνι του νησιού και ο κυριότερος παραθεριστικός οικισμός. Δεν μπορώ να πω ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο χρώμα: τα κλασσικά άσπρα σπιτάκια που όμως είναι όλα τους rooms to let και ένα οίκημα με καμάρες, απομεινάρι ιταλικής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται σε έναν αρκετά κλειστό, σχεδόν στρογγυλό κόλπο, τον οποίο δύσκολα πιάνει ο αέρας. Διαθέτουν αρκετές ταβέρνες, παντοπωλεία και κάποια καταστήματα με σουβενίρς και παραδοσιακά προϊόντα (πχ. μέλι)
Αυτό που μου έχει μείνει από τα Λιβάδια είναι ο πεζόδρομος. Μπορεί κανείς να κάνει βόλτα στην παραλία ή να φάει σε ταβέρνα παραλιακή χωρίς να δει, ούτε να ακούσει αυτοκίνητο. Χαλαρότητα, γαλήνη. Γι' αυτό τα προτείνω ανεπιφύλακτα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το Μεγάλο Χωριό είναι παραδοσιακός οικισμός και φαίνεται να είναι ο χειμερινός τους οικισμός (?). Κάτι σαν Χώρα στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, έχει σοκάκια ασβεστωμένα, παλιά σπίτια, μια πολύ εντυπωσιακή πλατεία και ερείπια κάστρου (των Ιπποτών) στο λόφο από πάνω του. Εδώ βρίσκεται και το μουσείο των νάνων ελεφάντων. Δεν ξέρω αν είναι ενδιαφέρον γιατί δεν πήγαμε.

Άλλοι, πολύ μικρότεροι και παραθαλάσσιοι οικισμοί είναι η Έριστος, με την ομώνυμη παραλία και ο Άγιος Αντώνιος. Από τον τελευταίο περάσαμε απλά με το λεωφορείο. Στο λιμανάκι του υπάρχει ένα καφενείο – ουζερί που φάνηκε πολύ ελκυστικό.

Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα

Με τις γιορτές και τους αγίους δεν τα πάω καλά. Σε πανηγύρια δεν πάω, εκτός κι αν πέσω πάνω τους. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τον Άγιο Παντελεήμονα. Είναι πολιούχος του νησιού και γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου στο ομώνυμο μοναστήρι. Τρεις μέρες πριν αρχίζουν οι εορτασμοί και σταματάνε μια μέρα μετά με τις Κούπες στο Μεγάλο Χωριό. Όλοι μιλάνε γι' αυτό. Ο δήμος βάζει λεωφορεία για το μοναστήρι όπου γίνεται γλέντι με κρασί και φαΐ το βράδυ της παραμονής και ανήμερα. Δεν πήγαμε, δεν ξέρω πως μπορεί να ήταν. Πετύχαμε όμως τις Κούπες στις 28. Οι Κούπες είναι μια γιορτή που γίνεται στην πλατεία του Μεγάλου Χωρίου, με ορχήστρα, φαΐ που ετοιμάζουν οι ντόπιοι και το κερνάνε και ποτό από το καφενείο. Μου άρεσε που βρέθηκα εκεί. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, κατά το οποίο όποιος σηκωνόταν να χορέψει άφηνε το κατιτίς του στην κούπα της εκκλησίας. Ήταν ένας τρόπος επίδειξης των οικογενειών του νησιού αλλά λειτουργούσε και ως ευκαιρία για τα πρώτα φλερτ. 

Διαμονή

Σίγουρα στα Λιβάδια και σίγουρα σε δωμάτια που να βρίσκονται πάνω στον παραθαλάσσιο πεζόδρομο. Οι φίλοι μας είχαν ήδη μείνει σε ένα τέτοιο για δυο καλοκαίρια και βεβαίως κλείσαμε και εμείς εκεί. Η παραλία ήταν στα πέντε μέτρα. Για κάποιες μέρες δεν κάναμε τίποτα άλλο εκτός από τη διαδρομή δωμάτιο – παραλία και αντίστροφα και μια μικρή βόλτα εκεί κοντά για φαΐ και ποτό. Σωστός παραθερισμός!
Επίσης, αν ενδιαφέρεστε για free camping δείτε παρακάτω στις παραλίες


Παραλίες

Λιβάδια: Όλα τα ενοικιαζόμενα, αλλά και τα καφέ και οι ταβέρνες (!) που βρίσκονται στο πεζόδρομο έχουν ξαπλώστρες στην παραλία, οι οποίες μετά λύπης παραδέχομαι ότι είναι απαραίτητες λόγω του χοντρού βότσαλου. Ένα ακόμα αξεσουάρ που προτείνω ανεπιφύλακτα είναι τα παπούτσια θαλάσσης ή τα βατραχοπέδιλα, αλλιώς το μπες – βγες από τη θάλασσα μπορεί να είναι επώδυνο για άμαθες στα βότσαλα πατούσες. Παρόλο που το λιμάνι είναι δίπλα, είναι πολύ καθαρά μέσα, έξω και αρκετά ζεστά.


Έριστος - Free camping: Η Έριστος είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο, η οποία είναι ουσιαστικά χωρισμένη στη μέση. Η μισή χρησιμοποιείται για ελεύθερο κάμπινγκ. Δεν έμεινα (πήγα για μπάνιο). Έχει αρκετές σκιές, τουαλέτες χτιστές (ολόκληρο οίκημα!), καντίνα που πουλάει έως και παγωτά και φαίνεται να έχει και κάποιες ταβέρνες κοντά και μίνι μάρκετ. Η παραλία πολύ καθαρή και μέσα και έξω από τη θάλασσα. Το Μεγάλο Χωριό δεν είναι πολύ μακριά. Υπάρχει και σχετικά συχνή συγκοινωνία με το δημοτικό λεωφορείο.
Πρόκειται για το πιο "οργανωμένο" ελεύθερο κάμπινγκ που έχω δει. Το μόνο κακό με τέτοιες καλές φάσεις είναι ότι, ως είθισται, οι καλές θέσεις είναι κρατημένες από πολύ νωρίς από αυτούς που πάνε εκεί χρόνια.

ια φαγητό

Τράτα: ψαροταβέρνα στα Λιβάδια, πάνω στο δρόμο για Μεγάλο Χωριό. Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ψήνει και τα ψάρια σε μια εξωτερική ψησταριά σχεδόν στην είσοδο του μαγαζιού, μπορεί να σας πληροφορήσει, με το που θα μπείτε, για τα ψάρια που έχει, αλλά και για την τιμή τους, προτού καν καθίσετε στο τραπέζι! Σερβίρουν επίσης κι άλλα ψαρικά (πχ. σημιακό γαριδάκι), καθώς και μαγειρευτά που όμως δεν δοκιμάσαμε.

Άρμενο: ταβέρνα στα Λιβάδια, στον παραλιακό πεζόδρομο. Έχει κάποια πιάτα που ξεφεύγουν κάπως από τα συνηθισμένα μια ταβέρνας σε νησί.

Μιχάλης: ταβέρνα στα Λιβάδια, σε εσωτερικό δρόμο. Με μεγάλη αυλή. Για μαγειρευτά, αλλά δεν ξετρελάθηκα κιόλας.

Κάστρο: ταβέρνα στο Μεγάλο Χωριό, με θέα στο κόλπο της Ερίστου. Πολύ ωραία παϊδάκια κατσίκι και κρεατικά γενικότερα (παρόλο που δεν είμαστε φαν του είδους ξετρελαθήκαμε).

Επίσης, κάτσαμε και στο Καφενείο Ομόνοια για ρακή, κοντά στην πλατεία στα Λιβάδια
αλλά και σε αυτό που είναι στο Μεγάλο Χωριό, πάνω από την πλατεία, το οποίο έχει θέα στην παραλία της Έριστου. Τα προτείνω και τα δυο.
 
Ποτό – καφέ

Το νησί σίγουρα δεν φημίζεται για την νυχτερινή του ζωή.
Στα Λιβάδια εντοπίσαμε δυο καφέ - μπαρ (Ινώ, Μικρό καφέ), τα οποία ήταν ανεκτά για ένα – δυο ποτά. Τα υπόλοιπα, κατευθείαν από το ψυγείο του δωματίου μας, τα πίναμε στις ξαπλώστρες της παραλίας.
Ιδιαίτερη εμπειρία είναι το μπαρ στο εγκαταλειμμένο Μικρό Χωριό. Εμείς πήγαμε εκεί βράδυ, αν και πρέπει να είναι ανοιχτό και την μέρα. Πήραμε το βανάκι του μπαρ από τα Λιβάδια, το οποίο κάνει τακτικά δρομολόγια πηγαινέλα από τις 11μμ. Ένα τμήμα του δρόμου μέχρι το Μικρό Χωριό είναι χωματόδρομος και το βράδυ θέλει προσοχή. Το μπαρ έχει την τύχη να είναι κομμάτι του πιο εξωπραγματικού σκηνικού: ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα σπίτια που φωτίζονται ατμοσφαιρικά. Αυτό είναι και το κυριότερο ατού του. Αν έπαιζε και λίγο πιο ταιριαστή με το χώρο μουσική, σε χαμηλότερη ένταση... Πάντως μια επίσκεψη στο Μικρό Χωριό είναι επιβεβλημένη και ίσως καλύτερα το απόγευμα.

https://www.travelstories.gr/community/threads/%CE%A4%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CF%82-2011.38871/ 

Σχόλια