Το νέο ξεκίνημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Την απόφασή του να προωθήσει την αναβάθμιση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και την ανάδειξή του σε κεντρικό άξονα άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας επανέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΕΙΠ. «Το ίδρυμα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο και αυτό καθιστά ακόμα σημαντικότερη την αποστολή που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Μπορεί και πρέπει να συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς και να καταδείξει το πολυτιμότερο στοιχείο της ελληνικής ιδιοπροσωπίας. Μπορεί μερικοί να αμφισβητούν αδίκως τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την παράδοση, τη γλώσσα, τον πολιτισμό μας. Αυτό το μέγεθος που αποτελεί μεγίστη περιουσία της χώρας πρέπει το Ίδρυμα να διαχειριστεί» είπε ο υπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο, τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τους εργαζομένους του ΕΙΠ να συνεργαστούν παραγωγικά για να τονώσουν «τους συνεκτικούς δεσμούς με τους Έλληνες της διασποράς, αλλά και να υποστηρίξουν την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού».

Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) είπε ότι το ΕΙΠ «θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τις λειτουργίες που το ΕΚΕΒΙ επιτελούσε στο χώρο του βιβλίου» και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε τα θεσμικά όργανα, βρίσκουμε τα κονδύλια για ένα καινούριο ξεκίνημα».

Ο πρόεδρος του ΕΙΠ Χριστόδουλος Γιαλουρίδης έκανε λόγο για «εθνικό ρόλο με οικουμενικές διαστάσεις» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που θα γίνουν για την «ενίσχυση της αξιοπιστίας του ιδρύματος και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και φιλελλήνων διεθνώς».

Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος, στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Πολιτισμού και συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο του ΕΙΠ: Παναγιώτης Μακρής (πρέσβης ε.τ.), Νίκος Κούκης (φιλόλογος, συγγραφέας), Ιωάννης Καζάζης (καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας), Αντώνης Ρεγκάκος (ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος, καθηγητής ΑΠΘ), Μιχάλης Τιβέριος (ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος, καθηγητής ΑΠΘ), Γεώργιος Τράντας (δρ. Νομικής, δικηγόρος), Στέλλα Πρωτοπαπά (οικονομολόγος, συγγραφέας, επιχειρηματίας), Μαρία Μυρογιάννη (δικηγόρος DEA), Βικτωρία Δερδεμέζη (δικηγόρος, σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης), Γεώργιος Βλασσόπουλος (δρ. Νομικής, δικηγόρος), Αικατερίνη Λούπα (διευθύντρια της Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών) και Δημήτρης Χρυσοχόου (αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=569064

Σχόλια