Σειρά φιλικών συζητήσεων με δημιουργούς στο βιβλιβλοπωλείο
Η σειρά αυτή που ονομάζεται «Συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό» φιλοδοξεί να προσκαλέσει και πάλι τον κόσμο στα βιβλιοπωλεία. Όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης του «Ιανός» Νίκος Καρατζάς «ένα βιβλιοπωλείο έχει ευθύνες περισσότερες από το να πουλήσει μόνον βιβλία. Κακώς οι βιβλιοπώλες έμαθαν να τα περιμένουν όλα από τους εκδότες. Τα βιβλιοπωλεία έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, πρέπει να δημιουργήσουν εκείνο το περιβάλλον που θα προσελκύσει νέους αναγνώστες».
Έτσι κάθε μήνα, ένας γνωστός ξένος συγγραφέας θα βρίσκεται στο καφέ του Ιανού και θα συζητά με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για το έργο του γενικότερα, και το πιο πρόσφατο βιβλίο του ειδικότερα. Όπως τόνισε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης «οι συζητήσεις αυτές -φιλικές, χωρίς τη σοβαροφάνεια των πολυμελών πάνελ και των βαρύγδουπων αναλύσεων- σκοπό θα έχουν να γνωρίσουν στο κοινό τον κάθε συγγραφέα μέσα από τα βιώματά του, τις απόψεις του, τα όνειρά του. Σε μια εποχή κρίσης όπως αυτή που ζούμε, οι διάλογοι με ξένους συγγραφείς και διανοούμενους όχι μόνο μας ανοίγουν ένα παράθυρο προς τα έξω, αλλά και μας βοηθάνε να σκεφτούμε, να συγκρίνουμε, να παραβάλλουμε τις διαφορετικές αλήθειες που ζούμε στη σημερινή Ευρώπη».
Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν τα βιβλία των συγγραφέων. Θα υπάρχει, βεβαίως, μετάφραση.
Το πρόγραμμα του κύκλου έχει ως εξής:
Οκτώβριος. Νικολό Αμανίτι. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του «Εγώ κι εσύ» (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
(Ο Νικολό Αμανίτι γεννήθηκε το 1966 και είναι από τους γνωστότερους σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πέντε μυθιστορήματά του. Το «Εγώ κι εσύ» γυρίστηκε πρόσφατα ταινία από τον Μπερνάντο Μπερτολούτσι).
Νοέμβριος. Πιερ Ασσουλίν, του οποίου το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα «Οι προσκεκλημένοι» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
(Ο Πιερ Ασουλίν, γεννήθηκε το 1953 στην Καζαμπλάνκα. Υπήρξε από τους πιο γνωστούς Γάλλους κριτικούς λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν με επιτυχία τρία βιβλία του)
Δεκέμβριος. Ζαν Μισέλ Γκενασιά. Το μυθιστόρημά του «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» (μτφρ. Φωτεινή Βλαχοπούλου) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.
(Ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950. Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, και με μόνο δύο -αλλά πολύ πετυχημένα- μυθιστορήματα στο ενεργητικό του).
Ιανουάριος. Άρης Φιορέτος. Έρχεται να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Ο τελευταίος Έλληνας» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς) που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. (Ο Άρης Φιορέτος γεννήθηκε το 1960 στο Γκέτεμποργκ από πατέρα Έλληνα και μητέρα Αυστριακή. Γράφει στα σουηδικά. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν άλλα δύο μυθιστορήματά του)
Φεβρουάριος. Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Έρχεται να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Ο ουρουγουανός εραστής» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου) που αναφέρεται στον τελευταίο μεγάλο έρωτα του Λόρκα. Από τον Καστανιώτη.
(Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα του Περού. Διάσημος για τις έρευνες που έκανε για το «Φωτεινό μονοπάτι». Στην Ελλάδα κυκλοφορούν άλλα τέσσερα βιβλία του)
Μάρτιος. Ζουλφί Λιβανελί. Έρχεται να παρουσιάσει τον νέο του βιβλίο που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
(Ο Ζουλφί Λιβανελί, γνωστός στο ελληνικό κοινό τόσο ως συγγραφέας όσο και ως μουσικοσυνθέτης, γεννήθηκε το 1946. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τέσσερα μυθιστορήματά του - πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του είναι το «Σπίτι στον Βόσπορο» (μτφρ. Φραγκώ Καράογλαν). Τραγούδια του έχει τραγουδήσει σε ελληνικούς στίχους η Μαρία Φαραντούρη).
Απρίλιος. Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ. Έρχεται να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα «Ο περαστικός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη) που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καλέντη.
(Ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ γεννήθηκε το 1961 και σήμερα θεωρείται ο Γάλλος μετρ των θρίλερ. Τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι το «Ελέησόν με», πάντα από τις Εκδόσεις Καλέντη).
Μάιος. Τζον Σιμενόν, γιος του Ζωρζ Σιμενόν. Έρχεται με την ευκαιρία της έκδοσης του 17ου κατά σειρά μυθιστορήματος του πατέρα του από τις Εκδόσεις Άγρα (όλα σε μεταφράσεις της Αργυρώς Μακάρωφ) με τίτλο «Ο θάνατος της Μπελλ». Από τις σπάνιες ευκαιρίες να γνωρίσουμε από κοντά τον «αληθινό» Σιμενόν.
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=481679
Σχόλια