Εικοσιπέντε θεατρικές εκδηλώσεις, οκτώ μουσικές βραδιές, μια βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου (22-27 Σεπτεμβρίου) και δύο εικαστικές εκδηλώσεις. Κάπως έτσι θα μπορούσαν να «μιλήσουν» οι αριθμοί για τα φετινά, 37α Αισχύλεια που από τις 9 Ιουλίου έως τα μέσα του Οκτώβρη φέρνουν αέρα τέχνης και πολιτισμού στην πόλη της Ελευσίνας.
«Αυτό που συμβαίνει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αισχύλεια 2012 είναι αξιοσημείωτο», μας είπε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 18 Ιουλίου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής των Αισχυλείων, Γαβριήλ Καμπάνης. «Τα τελευταία 3 χρόνια που αποφασίσαμε να ρίξουμε τις τιμές των εισιτηρίων η προσέλευση ολοένα και αυξάνεται. Το εισιτήριο σήμερα είναι 12 από 15 ευρώ και 5 ευρώ το φοιτητικό, ενώ ιδιαίτερα συμφέρουσα είναι και η κάρτα διαρκείας που από 50 που κόστιζε πέρσι, φέτος κοστίζει 40 ευρώ και 30 η φοιτητική. Επίσης, θεσπίσαμε το εισιτήριο των 100 ευρώ για 4 άτομα, με αποτέλεσμα η κάθε εκδήλωση κατ' άτομο να έρχεται μόλις στα 2 με 2,5 ευρώ. να φανταστείτε ότι έχουμε διαθέσει 400 κάρτες διαρκείας από τις οποίες έχουν ήδη πουληθεί οι 320».
Πως όμως απαντάει το φεστιβάλ Αισχύλεια 2012 στην κρίση της εποχής;
«Σήμερα στην εποχή της κρίσης και της οπισθοδρόμησης, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να μην αντιστραφούν οι προτεραιότητές μας και να κερδίσουμε το στοίχημα για τις επόμενες γενιές»
«Την κρίση την χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι να αναβαθμίσουμε ποιοτικά ακόμα περισσότερο το Φεστιβάλ να έχουμε πιο εύστοχη πολιτική τιμών με χαμηλότερο εισιτήριο και κάρτες διαρκείας», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού πρόεδρος της Επιτροπής Αισχυλείων κ. Γαβριήλ Καμπάνης. «Κάναμε μεγαλύτερη συλλογική και ατομική προσπάθεια, αναβαθμίσαμε και ανανεώσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση του κοινού με το πέρασμα των χρόνων, να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες. Εκμεταλλευτήκαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων για να δημιουργήσουμε ταυτότητα στο φεστιβάλ με ήθος και ύφος και σήμερα που οι συνθήκες είναι δύσκολες η κεφαλοποίηση που κάναμε αποδίδει τους καρπούς της.»
Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Κυριακή 26 Αυγούστου με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη από το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθεί συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στις 27 Αυγούστου ενώ στις 28 ανεβαίνει η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττικ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Στις 30 Αυγούστου το λόγο έχει ο «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, επίσης από το Εθνικό Θέατρο. Στις 31 Αυγούστου ακολουθεί μια βραδιά με πανσέληνο και με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και του Τάκη Φαραζή, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου ο «Αμφιτρύων» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.
Στις 3 Σεπτεμβρίου το λόγο έχει η «Φεύγουσα Κόρη» σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη με την ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή. Στις 5 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η «Άρρητη Κόρη» από την ομάδα «Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία». Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται συναυλία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου δίνεται η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Βόλου. Ακολουθούν Στις 9 Σεπτεμβρίου οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου _ Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου _ και στις 10 Σεπτεμβρίου συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Στις 14 του μήνα πραγματοποιείται η μουσική παράσταση «Η Μουσική ενώνει τους Λαούς», κάτω από τη μουσική και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου σειρά έχουν οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Κρήτης και στις 17 και 18 του μήνα η Διημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους με θέμα «Το σχολείο στο θέατρο». Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η παράσταση «Αν εσύ… ήμουν εγώ!», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σεϊτάνη από το Θέατρο Νέων, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου η συναυλία με τίτλο «Θεοί και δαίμονες», με τους Χαΐνηδες και τον Ψαραντώνη, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου από την Θεατρική Σκηνή του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας.
Από το Σάββατο 22 έως Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται Εβδομάδα Κινηματογράφου με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο, ενώ στις Στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και της Ελεονώρας Ζουγανέλη.
Δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται ειδικά για τα Αισχύλεια και παρουσιάζονται στην Ελευσίνα. Συγκεκριμένα, η φετινή εγκατάσταση που θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 14 Οκτωβρίου φέρει την υπογραφή του Έλληνα καλλιτέχνη Στέφανου Τσιβόπουλου, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Άμστερνταμ και Αθήνας. Ο τίτλος «The future starts here» αντικατοπτρίζει και τη σύνδεση του καλλιτέχνη με το χώρο της Ελευσίνας, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δημιούργησε ειδικά για το Παλαιό Ελαιουργείο.
Παράλληλα με την έκθεση του Τσιβόπουλου και στις ίδιες ημερομηνίες (1 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος έκθεση με τίτλο «Βήματα πορείας» με βίντεο των έργων των καλλιτεχνών που παρουσίασαν δουλεία τους στα προηγούμενα Αισχύλεια. Στην έκθεση συμμετέχουν οι Βάνα Ξένου, γλύπτης Θόδωρος, Καλλιόπη Λεμού, Μάριος Σπηλιόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Διοχάντη και Στήβεν Αντωνάκος.
«Στόχος μας είναι φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στον πολιτισμό και να τον απομακρύνουμε από την κατάθλιψη», καταλήγει ο κ. Καμπάνης. «Να δώσουμε το λόγο στο καλλιτεχνικό δυναμικό και να μεταγγίσουμε ένα θετικό μήνυμα στους συμπολίτες μας»
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=467529
Σχόλια