Ένας δημιουργικός διάλογος με τη Βυζαντινή τέχνη


Μπορεί το έργο του να εγκλείει πολλαπλές επιρροές από κλασσικά πρότυπα (Αναγέννηση, κυβισμός), αλλά δεν είναι άλλη από την ορθόδοξη θεολογία και τη βυζαντινή αγιογραφία που εμπνέει κυρίως τον Περ Κίρκεμπυ.

Ο λόγος για έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές του νέο - εξπρεσιονισμού στη Δανία ο οποίος παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία του μέσα από 29 επιλεγμένα έργα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου σε ιδανικό χώρο: στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας και ποιητής αποδίδει τη βυζαντινή τέχνη με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Τα έργα του Κίρκεμπυ δεν είναι πιστά αντίγραφα θρησκευτικών εικόνων ή θεολογικών σκηνών, όμως ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί σε αυτά τους υποκείμενους φορμαλιστικούς δεσμούς (χρώμα, σχήματα, δομή και συγκεκριμένα στοιχεία) και τις θεματικές επιρροές που απορρέουν από τη βαθιά και ώριμη γνώση του καλλιτέχνη για τη βυζαντινή τέχνη.
«Η βυζαντινή τέχνη μοιάζει με ένα βουνό, με ιδιαίτερη δομή και σχήμα, που φαίνεται, παρ' όλη την ακινησία του, να δονείται από ενέργεια. Κοιτώντας τα έργα της βυζαντινής τέχνης είναι σαν να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια σου» έχει πει ο ίδιος (Berlingske Tidende, 14 Δεκεμβρίου 1996).

Η έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο αποτελεί για τον Κίρκεμπυ την ολοκλήρωση ενός κύκλου όχι μόνο εικαστικής αναζήτησης αλλά ψυχικής και πνευματικής συγχρόνως. Το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τη βυζαντινή τέχνη ξεκινά τη δεκαετία του 1970. Η ακτινοβολία της βυζαντινής τέχνης είχε φθάσει, κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, έως και τη Σκανδιναβία, με φανερές επιδράσεις σε ζωγραφικά κυρίως έργα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογραφίες χειρογράφων. Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά ερεθίσματα για τον Κίρκεμπυ. Η σχέση του με τη βυζαντινή τέχνη είναι βαθιά και πολυδιάστατη και εξακολουθεί να συνδιαλέγεται μαζί της όλο και πιο εμφατικά και τις επόμενες δεκαετίες.

Τα στοιχεία της βυζαντινής τέχνης που μεταφέρει, αυτούσια ή μεταπλασμένα στα έργα του, εντοπίζονται κυρίως στην κεντρική ενότητα όπου οι ζωγραφικοί πίνακες του δανού καλλιτέχνη συνδιαλέγονται με επιλεγμένες εικόνες του Μουσείου. Λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τη βυζαντινή ζωγραφική, όπως βραχώδη τοπία, κορμοί δένδρων και σχηματοποιημένα ξύλα τα οποία διαφαίνονται κάτω από τη χρωματική έκρηξη που κυριαρχεί στα έργα του τονίζουν και προβάλλουν τη δυναμική της βυζαντινής τέχνης και την επιβίωσή της σε σύγχρονες εικαστικές εκφράσεις.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Δρ. Mikael Wivel, o οποίος έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το έργο του καλλιτέχνη και έχει εκδώσει σημαντικά συγγράμματα για αυτό.

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής κατάλογος με εικονογράφηση των έργων και κείμενα με ανάλυσή τους από τον επιμελητή, καθώς και άρθρο της Δρ. Αναστασίας Λαζαρίδου, αρχαιολόγου, διευθύντριας του Μουσείου, όπως επίσης και άρθρο του ίδιου του καλλιτέχνη, όπου περιγράφει τη σχέση του με τη βυζαντινή τέχνη και το Βυζαντινό Μουσείο.
Παράλληλα με την έκθεση θα υπάρξουν διαλέξεις με θέμα τη βυζαντινή τέχνη στις σκανδιναβικές χώρες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Διάρκεια 1 Φεβρουαρίου - 24 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τρίτη - Κυριακή: 08.00 - 15.00. Δευτέρα: κλειστό


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=441426&h1=true

Σχόλια