Πλήθος κόσμου για την «ποίηση και την κρίση» στην Εθνική Βιβλιοθήκη


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος άνοιξε τις πύλες της το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2011 στην πρώτη λογοτεχνική της εκδήλωση στο πνεύμα της εξωστρέφειας, της προσέγγισης του πολίτη και της σύνδεσης με την κοινωνία και την επικαιρότητα, όπως υποσχέθηκε το νέο εφορευτικό συμβούλιο του ιδρύματος.

Η εντυπωσιακή αίθουσα του Κεντρικού Αναγνωστηρίου του κτιρίου των Βαλλιάνων στην οδό Πανεπιστημίου 32 ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει την εκδήλωση «Ποίηση και Κρίση» που διοργάνωσαν από κοινού η Εθνική Βιβλιοθήκη και ο «Κύκλος των Ποιητών» και στην οποία μίλησαν ποιητές και οικονομολόγοι.

Στο ερώτημα αν η ποίηση έχει θέση στον καιρό της κρίσης η απάντηση που δόθηκε απ' τους ομιλητές και το ανέλπιστα πολυπληθές κοινό ήταν ένα ηχηρό «ναι» σε πείσμα των δύσκολων καιρών όπου η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και κρίση θεσμών, αξιών, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πράγματι εντυπωσιακή. Πολλοί μάλιστα ταξίδεψαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας για να παραστούν στην εκδήλωση. Περισσότερα από 300 άτομα βρέθηκαν στο Κεντρικό Αναγνωστήριο με αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθήσουν ακόμα και όρθιοι την εκδήλωση την οποία χαιρέτησαν ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και η νέα αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΒΕ Αντωνία Αράχωβα.

Δυο μεγάλοι μας ποιητές, ο Νάνος Βαλαωρίτης και ο Τίτος Πατρίκιος, διάβασαν με ενθουσιασμό ποιήματα απ' το πρόσφατο έργο τους όπως επίσης και η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη. Εισηγήσεις για την καταλυτική λειτουργία της ποίησης (και) μέσα στην κρίση έκαναν οι ποιητές Γιάννης Κακουλίδης και Γιώργος Μπλάνας. Εκ μέρους του «Κύκλου των Ποιητών» την εκδήλωση χαιρέτησε ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.

Ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις έννοιες του χρωστάω και του δανείζω παραπέμποντας στον Γκαίτε (Φάουστ) και στον Σαίξπηρ ενώ ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας προσέγγισε την κρίση μέσω του γερμανού φιλόσοφου Μάρτιν Χάιντεγκερ.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανοίγει στον πολίτη και την κοινωνία. Ο κόσμος έδειξε με την παρουσία του ότι έχει την ανάγκη και τη διάθεση να ακολουθήσει και να στηρίξει αυτές τις εκδηλώσεις που κάνουν την ποίηση ένα ανοιχτό πεδίο για τους σύγχρονους προβληματισμούς.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=431286&h1=true

Σχόλια