Στα ίχνη του Ηρώδη Αττικού


Είναι ή όχι η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού; Η μήπως τα κτηριακά κατάλοιπα που βρέθηκαν στην Κηφισιά είναι απλώς ένα τμήμα της τεράστιας ιδιοκτησίας του;

Στο ερώτημα αυτό οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμη, όμως πολλά στοιχεία μαρτυρούν τον άνδρα και την εποχή του: Κατ΄ αρχάς η περιοχή, διότι όπως γνωρίζουμε ο Ηρώδης Αττικός διέθετε πράγματα λαμπρή έπαυλη στην Κηφισιά. Αλλά και η χρονολόγηση των ευρημάτων, που αρχίζουν από τον 2ο μ. Χ. αιώνα, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε... Αλλωστε, τόσο οι αρχαίες πηγές όσο και τα ευρήματα που έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς κάνουν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι βρίσκονται επί τα... ίχνη του. Ετσι αυτό το συγκρότημα των ρωμαϊκών χρόνων _τμήμα του συγκεκριμένα_ που ήρθε στο φως σε οικόπεδο επί των οδών Ραγκαβή και Τατοΐου 12 θα διατηρηθεί, όπως αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απαλλοτρίωση.

Το σύγχρονο κτίσμα θα ανεγερθεί πάνω από τα αρχαία, τα οποία ωστόσο θα διατηρηθούν ορατά και επισκέψιμα σε μία λύση παρόμοια με αυτή των αρχαιοτήτων κάτω από το Μουσείο Ακρόπολης. Το άνοιγμα άλλωστε θα έχει ύψος περί τα δύο μέτρα και θα διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο από αυτήν της οικίας. Εκεί θα είναι ορατό το κυκλικό κτίσμα που ήρθε στο φως, όπως επίσης η δεξαμενή και αγωγοί. Οσον αφορά εξάλλου τα κινητά ευρήματα ενδιαφέροντα είναι μία βάση αγάλματος αλλά και σπαράγματα τοιχογραφιών με διακόσμηση.

Να σημειωθεί ότι το συγκρότημα ήταν σε χρήση ως και τον 5ο μ. Χ. αιώνα ενώ στο ίδιο οικόπεδο αποκαλύφθηκαν και μεταγενέστερα αρχαία του 11ου μ. Χ. αιώνα. Στην περιοχή αυτή της Κηφισιάς άλλωστε έχουν βρεθεί στο παρελθόν πολλά ευρήματα της Ρωμαϊκής εποχής, με σημαντικότερα την προτομή του Ηρώδη Αττικού, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και του μαθητή του Πολυδευκίωνα.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=430727&h1=true

Σχόλια