Θέματα ταμπού στις «Σχέσεις Οργής» από τη Βαγενά


Αιμομιξία και αυτοδικία: Αυτά είναι τα δύο θέματα που πραγματεύεται το έργο «Σχέσεις οργής» της Φρίντας Μπιούμπι που σκηνοθετεί η Αννα Βαγενά σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Τσίρου. Η ενδοοικογενειακή βία, οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, ο φόβος και η σιωπή, απασχολούν τη συγκεκριμένη παράσταση που επέλεξε να παρουσιάσει η καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις, δίνοντας συνέχεια στη θεματολογία που άνοιξε με «Το Γάλα».

«Ψάχνω συχνά προς τη λογοτεχνία και ομολογώ ότι όταν είχα πρωτοδιαβάσει το βιβλίο της Μπιούμπι, το θεώρησα πολύ δύσκολο και με πολύ σκληρό θέμα. Μετά το "Γάλα" όμως κατάλαβα ότι τα σοβαρά κοινωνικά θέματα που περιέχουν μια προκατάληψη, ένα ταμπού, όταν παρουσιάζονται ανοίγουν ένα παράθυρο στους ανθρώπους για να το συζητήσουν, τους βγάζουν από την απομόνωση». Και αναφέρεται σε περιπτώσεις γυναικών που την πλησίασαν μετά την πρόσφατη περιοδεία της με το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, οι οποίες ένιωσαν ανακουφισμένες που «έβλεπαν κάποιον να μιλά για το πρόβλημά τους». Και τονίζει: «Μακάρι τώρα με τις "Σχέσεις Οργής" να μπορέσουν να μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή βία».

Η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη. Πρωτότυπος είναι ο τρόπος που τη χειρίζεται η συγγραφέας και τη διασκεύασε ο Γιάννης Τσίρος. O πατέρας αναπτύσσει ερωτικές σχέσεις με τη 13χρονη κόρη του, εν γνώση της μητέρας της και τελικά ο γιος και αδελφός της μικρής θα δώσει τη λύση. «Σε ό,τι αφορά στη μάνα», λέει η Αννα Βαγενά που την υποδύεται, «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία της μέσα στο έργο. Από μάνα θύμα γίνεται θύτης, ή καλύτερα από πρόβατο γίνεται λύκαινα... Η μεταστροφή της κατά τη διάρκεια του έργου είναι καθοριστική και οδηγεί το έργο στην κάθαρση. Παράλληλα ο γιος της παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Επί της ουσίας η μάνα είναι εκείνη που τον οδηγεί στην αυτοδικία». Η ηθοποιός και σκηνοθέτις άλλωστε πιστεύει στην αυτοδικία, στην απόδοση της δικαιοσύνης που μπορεί να αναλάβει το θύμα. «Ξέρετε κάτι», λέει, «δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στη δικαιοσύνη ούτε στα όρια. Η κοινωνία μας τις πιο πολλές φορές δεν δικαιώνει τις γυναίκες σε καταστάσεις όπως αυτές. Γι΄αυτό κι εγώ τους λέω "τολμήστε να μιλήσετε και να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας». Και εξηγεί ότι συνήθως η κοινωνία λέει ότι «φταίει η γυναίκα που προκαλεί» ενώ η δημιουργός πιστεύει ότι φταίνε και οι ίδιες οι γυναίκες «γιατί δεν μιλούν έγκαιρα», κυρίως γιατί νιώθουν ντροπή. «Και αν το έργο αναφέρεται σε μικρές κοινωνίες, στην κοινωνία του χωριού της δεκαετίας του ΄80, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει...».

Πλάι στη μητέρα της Αννας Βαγενά - αγρότισσα σε μικρό χωριό, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ερμηνεύει τον βίαιο πατέρα, τον πατέρα-αφέντη που προκαλεί κακό σε όλη την οικογένεια, αφού με τη συμπεριφορά του καταπιέζει, «ευνουχίζει» και τον γιο του. «Στη θεατρική διασκευή το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο πατέρας παρουσιάζεται και με μια ανθρώπινη διάσταση, ως ένας άνθρωπος που βασανίζεται για όλα αυτά που του συμβαίνουν». Μαζί τους οι δύο νέοι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τα παιδιά - την κόρη που εξελίσσεται μέσα στη διάρκεια του έργου και τον γιο, που ξεκινά από ένα υποταγμένο πλάσμα για να κάνει την υπέρβαση.

«Πιστεύω στο κοινωνικό θέατρο. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους να σκεφθούν, να μιλήσουν, να συζητήσουν», καταλήγει η Αννα Βαγενά που ανεβάζει τις «Σχέσεις Οργής» με κινηματογραφικές σκηνές και με τους ήρωες να αφηγούνται τις ιστορίες τους και να οδηγούνται στη δράση.

Μετά το θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο θέατρο Ζϊνα, στις αρχές Δεκεμβρίου σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ «Σχέσεις οργής» της Φρίντας Μπιούμπι Διασκευή Γιάννης Τσίρος Σκηνοθεσία Αννα Βαγενά Παίζουν: Αννα Βαγενά, Πασχάλης Τσαρούχας, Δημήτρης Πατσής, Κατερίνα Θεοχάρη Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη Βασ. Ολγας 35, τηλ.: 2310 83 20 60 Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 Εισιτήρια: 22-17-15 € Ως το τέλος Νοεμβρίου

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=430474

Σχόλια