Δακτυλικά αποτυπώματα που χρονολογούνται στην Νεολιθική εποχή, συγκεκριμένα πριν από 8.500 χρόνια, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι που διενεργούν τις ανασκαφές στη Γιεσίλοβα, την αρχαιότερη γνωστή θέση ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή της Σμύρνης.
Και όπως λέει ο υπεύθυνος της ανασκαφής Ζαφέρ Ντερίν τα αποτυπώματα πιστεύεται ότι ανήκουν σε παιδιά και γυναίκες. Ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι βρέθηκαν πάνω σε πήλινα αγγεία και ανήκουν σε αυτούς τους τα κατασκεύαζαν. Ηδη μάλιστα _και λόγω των δακτυλικών αποτυπωμάτων_ οι ανασκαφείς μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι στην κατασκευή αυτών των πήλινων αγγείων συμμετείχαν περισσότεροι από δύο άνθρωποι.
Η διατήρηση τους οφείλεται κατά τους αρχαιολόγους στο γεγονός ότι τα αγγεία κατασκευάζονται από διαφορετικές πρώτες ύλες από την γνωστές _ που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη_ αλλά χάρη σ΄ αυτές έμειναν ορατά επάνω στα αντικείμενα. Η καταστροφή τους εξάλλου είναι σαφές ότι έγινε από φωτιά. Και αυτό μαζί με άλλα στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση, ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σ΄ αυτήν την περιοχή, την εγκατέλειψαν εξ αιτίας μεγάλης πυρκαγιάς.
Μία ακόμη σημαντική ανακάλυψη της ανασκαφής είναι η φιγούρα ταύρου, την οποία ζωγράφιζαν στα έργα τους και κατά τον αρχαιολόγο συμβόλιζε τον άνθρωπο. «Ο ταύρος είναι ένα σύμβολο λατρείας, γονιμότητας αλλά και της πατριαρχικής κοινωνίας», λέει ο Ντερίν προσθέτοντας ότι η άνθρωποι δεν χρησιμοποίησαν παντού αυτή τη φιγούρα αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως σε κάποια αγγεία και άλλα αντικείμενα.
Εργαλεία της Νεολιθικής εποχής καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για τελετές ήρθαν επίσης στο φως ενώ από τη μελέτη του εδάφους προκύπτει ότι οι άνθρωποι ασκούσαν τη γεωργία. Ο τρόπος ζωής τους πάντως παραμένει άγνωστος. Οπως λέει οι ερευνητές «Γνωρίζουμε μόνον ότι οι άνθρωποι είχαν κάποια από τα δωμάτια του σπιτιού τους ως χώρους λατρείας».
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=418783&h1=true
Σχόλια