Εργασιακός " Μεσαίωνας "; Μάλλον ακόμη χειρότερα...

Χωρίς αποζημίωση θα απολύονται οι νέοι κατά τη διάρκεια της 12μηνης «δοκιμαστικής περιόδου εργασίας». Αλλαγές υπάρχουν και στην αποζημίωση που καταβάλλεται για όσους απασχολούνται από ένα έως δύο χρόνια, η οποία «πέφτει» στον έναν μήνα (από δύο).

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και μία σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και συγκεκριμένα:

Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, να είναι ανάλογη με την αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου (δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης) χωρίς προσαυξήσεις (δηλαδή μειώνει την υπερωρία).

Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.

Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=46180948

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε, το οποίο προβλέπει επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, γυρίζει την Ελλάδα χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά τα εργασιακά κεκτημένα.


Σχετικά links

* “Αποδέσμευση” άνευ αποζημίωσης για νεοπροσληφθέντες (vid)

Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με την ακρίβεια και την επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, με απρόβλεπτες συνέπειες στον κοινωνικό ιστό.

Τι προβλέπεται στα εργασιακά

Παρά τις δηλώσεις της Λούκα Κατσέλη, είναι προφανές ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

* Οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να ισχύσουν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Εάν δεν υπάρχει σωματείο, η διμερής διαπραγμάτευση γίνεται με την κλαδική οργάνωση ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.

* Δεν τίθεται κανένας όρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν ξεχωριστή σύμβαση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και το τελικό κείμενο της συμφωνίας υποβάλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, μόνον για τη διατύπωση απλής γνώμης.

* Οι όροι εργασίας, όπως ο μισθός, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η διάρκεια εφαρμογής, καθώς και οι όροι για την επάνοδο στην κανονική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, καθορίζονται επακριβώς στην Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.

* Δεν ισχύει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ούτε καλύπτεται από την αρχή της επικράτησης της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συμβάσεων αυτών, οποιαδήποτε επιχειρησιακή συμφωνία.

* Παρακάμπτεται στην πράξη η παρέμβαση κλαδικού σωματείου ή ομοσπονδίας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Στην πράξη, μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία καθεμία από τις δύο πλευρές, είτε έχει υπάρξει διαφωνία είτε απλώς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξέθεσαν τις θέσεις τους.

Μόνος περιορισμός είναι ότι η διαιτησία καθορίζει το βασικό ημερομίσθιο ή μισθό, ωστόσο στην πράξη εάν η διαφωνία περιορίζεται εκεί, το θέμα κλείνει αυτόματα με την απόφαση του διαιτητή (ήδη έχει προβλεφθεί το κατώτερο όριο μισθού) και τα υπόλοιπα θέματα μπορεί να παραμείνουν υπό συζήτηση.

Για την διαιτησία ορίζεται ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) το διοικητικό συμβούλιο του οποίου όμως περιορίζεται από 11 σε 7 μέλη (3 της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και ένας πρόεδρος που ορίζεται κατόπιν συμφωνίας των 6). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομόφωνη απόφαση των έξι.

* Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας ενός εργαζόμενου από 6 σε 9 μήνες

* Επεκτείνεται ο θεσμός του "ενοικιαζόμενου" εργαζόμενου. Η διάρκεια της απασχόλησής του από τους 18 παρατείνεται στους 36 μήνες, στους οποίους δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει την εργασία του εξαρτημένη σχέση (και άρα να συνάψει σύμβαση με όλα τα δικαιώματα).

* Περιορίζεται σε ένα μήνα, η απόλυση χωρίς προειδοποίηση για όσους έχουν εργαστεί έως δύο χρόνια.

Το μεγάλο ψαλίδι στις ΔΕΚΟ

Μεγάλες ανατροπές θα ισχύσουν και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μπαίνει πλαφόν στις αμοιβές, που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα. Στο εξής κανείς δεν θα λαμβάνει πάνω από 4.000 ευρώ το μήνα μεικτά.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

* Θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ το μήνα (μεικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται πρόεδροι, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με το νόμο 3833/2010).

* Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα (μεικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας.

* Σε επίπεδο φορέα, θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.

* Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.

* Όσοι μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση του δημόσιου τομέα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 (και στο μέλλον) θα δικαιούνται να λαμβάνουν μόνο τις αποδοχές της νέας θέσης.

* Νομοθετείται η καθολική εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα. Δηλαδή εντάσσονται και σε αυτόν τα Σώματα Ασφαλείας, το ΛιμενικόΣώμα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δύσκολες αποφάσεις και το 2011

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", πέρα από τα όσα έχουν αποφασιστεί, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει για το 2011 επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με αναδιάρθρωση και λουκέτα σε ΔΕΚΟ.

Με νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ το τέλος Φεβρουαρίου 2011 θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 10% ο βασικός μισθός στις ΔΕΚΟ και θα περιοριστούν τα επιδόματα στο 10% του βασικού μισθού κατά μέσο όρο.

Τα εισιτήρια θα αυξηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τουλάχιστον 30%, ενώ υπήρξε δέσμευση και για την επιβολή νέων φόρων και αύξηση άλλων δασμών.

Θεσπίζονται από το 2011 οικογενειακά επιδόματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ από το 2012 έρχονται επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/300817.html

Σχόλια