Έρχονται μισθοί πείνας και ανεργία...

Το «πράσινο φως» για την επαναρρύθμιση εργασιακών σχέσεων, με αιχμή στις συμβάσεις εργασίας, «ανάβει» σήμερα το υπουργικό συμβούλιο συζητώντας το σχετικό νομοσχέδιο, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στις ΔΕΚΟ, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών, τόσο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, που τέθηκε υπόψη της τρόικας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν με συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς, ενώ το δικαίωμα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων διατηρείται. Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό σε διαβούλευση μέχρι την τελευταία στιγμή είναι το θέμα της ρήτρας για τις απολύσεις. Ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν για το θέμα της διατήρησης σταθερού αριθμού θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που κάνουν απολύσεις.

Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπουν μειωμένες αποδοχές, κάτω από το όριο των κλαδικών συλλογικών, όχι όμως και από αυτό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης.

Συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα προβλέπεται. Οι αποδοχές θα καθορίζονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, που θα υπογράφονται μόνο όπου λειτουργεί σωματείο εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική Ομοσπονδία. Στο νομοσχέδιο δεν θα προβλέπεται η περίπτωση συμφωνίας των 2/3 των εργαζομένων για τη σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, ενώ θα αναφέρεται η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Η διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι ένας χρόνος συν ένας χρόνος παράτασης, ενώ μετά το χρόνο ισχύος θα προβλέπεται αυτόματη επαναφορά στο καθεστώς που τότε θα προβλέπει η κλαδική σύμβαση Εργασίας.

Θα επιτρέπονται οι μεμονωμένες όχι όμως οι ομαδικές απολύσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι ειδικές συμβάσεις, ενώ η αποζημίωση θα υπολογίζεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση.

Η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τους ίδιους εργαζόμενους ως προς τον αριθμό και όχι ως προς τα πρόσωπα ή την εργασιακή σχέση.

Στις επιχειρήσεις που συνάπτουν ειδικές συμβάσεις δεν θα υπάρξει απαγόρευση ως προς την παράλληλη εφαρμογή «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που φαίνεται να «γέρνει» υπέρ της ομοφωνίας για την προσφυγή, όπως είχε ζητηθεί από εργοδοτική οργάνωση και στηρίζει η τρόικα με τη σχετική ένσταση, που σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσε στο σχέδιο που παρουσίασε η κα. Κατσέλη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1907820

Σχόλια