O Mega Man επιστρέφει στο Wii σκληροπυρηνικός και...8μπιτος!


Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε βρεθεί μπροστά σε ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις εκ μέρους των εταιριών, οι οποίες επιχειρούν να κάνουν μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Η αναβίωση κλασικών δημιουργιών, ώστε να ταιριάζουν στη σημερινή εποχή, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Capcom, μια εταιρία με λαμπρή ιστορία. Οι προτάσεις της ιαπωνικής εταιρίας είναι πραγματικά πάρα πολλές και μια σειρά που έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών είναι αυτή του Mega Man. Η φιγούρα του μπλε αστροναύτη έχει γεμίσει ευχάριστα αμέτρητες gaming ώρες, ενώ και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πάντοτε τέτοια, που πρακτικά ωθούσε την εταιρία να προβεί σε νέα επεισόδια.

Στην πορεία έγιναν πολλά λάθη και αποτυχημένες απόπειρες, αλλά επιτέλους αυτό που αναζητούσαν οι οπαδοί της σειράς είναι γεγονός. Το Mega Man 10 βρίσκεται εδώ και πραγματικά ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις, μέσω μιας δημιουργίας που φαίνεται πως ο χρόνος δεν την έχει αγγίξει. Το δύσκολο εγχείρημα έχει αναλάβει και πάλι η Inti Creates, δημιουργός του ένατου μέρους, αν και η Capcom δηλώνει πως ασχολήθηκαν μαζί του αρκετά μέλη από την αρχική ομάδα ανάπτυξης.
Επιστροφή στο παρελθόν

Για αρχή είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως ο τίτλος δεν πωλείται στα καταστήματα, αλλά όσοι επιθυμούν θα μπορέσουν να τον προμηθευτούν μέσω των online υπηρεσιών των PlayStation 3, Xbox 360 και Wii. Η αρχική αποκλειστικότητα της κονσόλας της Nintendo δεν ισχύει, γεγονός ευχάριστο, γιατί γνώμη μας είναι πως τέτοιες δημιουργίες θα πρέπει να δοκιμάζονται από όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό. Οι τρεις εκδόσεις είναι πανομοιότυπες τόσο σε επίπεδο απεικόνισης, όσο και περιεχομένου, αλλά η πραγματική δύναμη του τίτλου βρίσκεται αλλού. Η Capcom με το Mega Man 10 δεν θέλησε να προσφέρει κάτι σύγχρονο, αλλά μια δημιουργία βγαλμένη από την 8bit εποχή.

Τα πάντα θυμίζουν κάτι από NES και πριν οι νεότεροι θεωρήσουν πως πρόκειται για κάτι ξεπερασμένο, αξίζει να σημειωθεί πως για ακόμα μια φορά, όλη η μαγεία ενός τίτλου της συγκεκριμένης σειράς βρίσκεται παρούσα και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Η ιστορία του τίτλου διαδραματίζεται το 20ΧΧ, μια εποχή όπου οι άνθρωποι φαίνεται πως είναι άμεσα εξαρτώμενοι από τις μηχανές. Για κάποιο μυστήριο λόγο, την εμφάνισή του κάνει ένας ιός με το όνομα Roboenza, ο οποίος φαίνεται να πλήττει μόνο τα ρομπότ. Σταδιακά, η συμπεριφορά τους γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και τελικά γίνεται γνωστό πως σκοπός τους είναι ο αφανισμός του ανθρώπινου γένους. Ακόμα και ο σατανικός Dr Wily φαίνεται αδύναμος να αντιδράσει, γιατί η μηχανή που είχε δημιουργήσει, με σκοπό να επαναφέρει την ισορροπία, εκλάπη από τα ρομπότ. Οπότε, για ακόμα μια φορά ο θαρραλέος Mega Man θα είναι αυτός που δίχως δεύτερη σκέψη θα ριχτεί στη μάχη, η οποία πιστέψτε μας, δεν είναι εύκολη.
Πιστό στην 8bit εποχή: το gameplay

Η αλήθεια είναι πως τα πάντα έχουν ένα άρωμα retro και αναμφίβολα οι οπαδοί της σειράς έχουν κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένοι. Σε αντίθεση με άλλες προτάσεις που έρχονται από το παρελθόν, το Mega Man 10 δείχνει την πλάτη του στη γενικότερη εξέλιξη των videogames και προσφέρει ακριβώς ότι και στο παρελθόν. Έννοιες όπως η "high definition" δεν έχουν θέση στην παρούσα πρόταση, γιατί η Capcom επέλεξε να μην πειράξει τον αρχικό πυρήνα, αλλά απλά να τον επαναφέρει στο προσκήνιο.

Η περιπέτεια θα ξεκινήσει αφότου οι παίκτες διαλέξουν αν θα ελέγχουν τον Mega Man ή τον Proto Man, με τις διαφορές ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες ναι είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Κάτω από την φαινομενικά χαρούμενη εικόνα, κρύβεται μια πρόταση υψηλού επιπέδου δυσκολίας, κάτι χαρακτηριστικό της σειράς. Ωστόσο, η Capcom προσφέρει ένα ευκολότερο επίπεδο δυσκολίας, στο οποίο τα άλματα ακριβείας δεν θα αποτελέσουν ιδιαίτερο πονοκέφαλο, ενώ και η συχνότητα επανεμφάνισης των αντιπάλων δεν είναι τόσο υψηλή. Την εμφάνισή τους στο Mega Man 10 κάνουν συνολικά εννιά βασικοί εχθροί που αντιστοιχούν και σε ισάριθμα επίπεδα.

Αρκετές φιγούρες έχουν μεταφερθεί σχεδόν ανέπαφες από το παρελθόν, ενώ δεν θα είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες θα αναρωτιόνται αν την εικόνα που μόλις αντίκρισαν, την έχουν συναντήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν ή όχι. Το κάθε επίπεδο χαρακτηρίζεται από μια αποδεκτή έκταση, ενώ πρωταγωνιστές θα είναι και πάλι τα ακριβή άλματα αλλά και τα συγχρονισμένα χτυπήματα.

Tο Mega Man 10, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, ακολουθεί πιστά τα 2D μονοπάτια του παρελθόνος, ενώ και οι γρίφοι δεν απουσιάζουν. Η πρόκληση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και όπως αναφέρθηκε πιο πριν, ο σωστός συγχρονισμός αλμάτων και βολών θα είναι αυτός που θα φέρει την επιτυχία. Από την άλλη, για μια πρόταση που κυκλοφορεί εν έτει 2010, θα μπορούσε να της καταλογίσει κάποιος αρκετά αρνητικά στοιχεία. Αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Από ένα σημείο και έπειτα η δράση επαναλαμβάνεται συνεχώς, οι μάχες με τα bosses δεν κρύβουν ιδιαίτερες εκπλήξεις και η διάρκεια ίσως να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με τη σειρά που συνέβαλε σημαντικά ώστε να καθιερωθεί -και στην πορεία να εξελιχθεί- η κατηγορία των platform games.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπλήξεις που υπάρχουν εντός του τίτλου υπό τη μορφή έξτρα υλικού είναι αρκετές, αλλά θα σας αφήσουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας. Το μόνο που δείχνει να χαλάει κάπως την κατά τα άλλα πανέμορφη 8bit εικόνα του Mega Man 10 είναι τα αντιαισθητικά πλαίσια, που εμφανίζονται όχι μόνο στα πάνω και κάτω άκρα της οθόνης, αλλά και στα πλαϊνά.

Το προαναφερθέν πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε δέκτες υψηλής ανάλυσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η γενικότερη εμπειρία δεν καταστρέφεται, ενώ και τα sprites δεν δείχνουν χοντροκομμένα. Ο τομέας του Mega Man 10 πάντως που πραγματικά ξεχωρίζει είναι αυτός του ήχου. Τα μουσικά κομμάτια παραπέμπουν αμέσως στο παρελθόν, με τον έντονο ρυθμό να είναι αυτός που κυριαρχεί, ενώ εναλλάσσονται από δυναμικά έως και απίστευτα συναισθηματικά –μόλις τα ακούσουν, οι φίλοι της σειράς θα καταλάβουν αμέσως τι εννοούμε.

Βλέποντας το Mega Man 10 συνολικά, το μόνο σίγουρο είναι πως η Capcom καταφέρνει για ακόμα μια φορά να ξυπνήσει ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πρότασης είναι πως, παρόλο που κυκλοφορεί στη σύγχρονη εποχή, δείχνει να αγνοεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί και προσπαθεί πεισματικά να παραμείνει πιστή στις αρχές της. Για τους οπαδούς της σειράς είναι μια αγορά που επιβάλλεται να γίνει, αλλά οι νεότεροι παίκτες ίσως να μην εκτιμήσουν την αξία της προσπάθειας που έγινε.

Θετικά

* Γνήσια Mega Man αισθητική
* Το gameplay του γοητεύει ακόμα και σήμερα
* Πανέμορφα 8bit γραφικά
* Ευχάριστες μουσικές μελωδίες
* Προσφέρει ενδιαφέρον extra υλικό

ConsΑρνητικά

* Από πολλούς θα θεωρηθεί ξεπερασμένο
* Μαύρες μπάρες στο πλαίσιο της οθόνης

http://www.gameover.gr/ps3/Mega-Man-10.11364.html?article_page=2

Σχόλια