Φοιτητές από την γείτονο χώρα μαθαίνουν την Ελληνική


«Η γλώσσα ανοίγει δρόμους»
Τούρκοι φοιτητές επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον
για την εκμάθηση των Ελληνικών
Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ολο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι Τούρκοι για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που αυτές τις ημέρες αποχαιρετά τους αποφοίτους των θερινών προγραμμάτων. Ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια ξεχώριζαν οι Γερμανοί σπουδαστές, αποτελώντας την πλέον πολυάριθμη ομάδα μεταξύ αντιπροσωπειών από 60 χώρες, σήμερα στην πρώτη θέση είναι οι Τούρκοι με 19 σπουδαστές σε σύνολο 280 που παρακολουθούν το Μηνιαίο Εντατικό Θερινό Πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικής.

Αυξανόμενη ροή

Αντίστοιχα δυναμική είναι η παρουσία τους και στο πρόγραμμα Γλωσσικής Προετοιμασίας για φοιτητές Erasmus, καθώς στο σύνολο 94 φοιτητών, οι 22 προέρχονται από τη γείτονα χώρα. «Πρόκειται για μια διαρκώς αυξανόμενη ροή Τούρκων σπουδαστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια», παρατήρησε η διευθύντρια του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, κ. Θεοδ. Καλδή, σημειώνοντας πως οι προτιμήσεις τους επικεντρώνονται στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Αρκετοί από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρακολουθούν το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ή της Σμύρνης, ενώ άλλοι σπουδάζουν αντικείμενα που σχετίζονται με την Ελληνική Ιστορία και Τέχνη. Ετσι, η 26χρονη Σεράπ Γκιος που σπούδασε Αρχαία Ελληνικά στην Αγκυρα και συνεχίζει με Ρωμαϊκή και Αρχαιοελληνική Λογοτεχνία, η Μαριβέ Ταμπούς, που σπούδασε Οθωμανική Ιστορία και θέλει να κάνει το διδακτορικό της στα γυναικεία κινήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αι., και η αρχιτέκτονας Μίλικερ Σουμάρτας, 29 ετών, που μελετά την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Τενέδου, μαθαίνουν τα Ελληνικά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να τα αξιοποιήσουν επαγγελματικά. «Η γλώσσα είναι μια πόρτα που σου ανοίγει δρόμους», είπε στην «Κ» ο 39χρονος Νέζι Ορχόν, πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Εσκί-Σεχίρ με καταγωγή από τα Χανιά, που πάντα άκουγε ιστορίες ελληνοτουρκικής φιλίας και σήμερα είναι ένας εκ των πρωτεργατών του Ελληνοτουρκικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που θα «τρέξει» την ερχόμενη άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν κι εκείνοι που μαθαίνουν Ελληνικά για καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Οπως ο Χασάν Γκρις, 38 ετών, από τη Σμύρνη, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα και, μολονότι κανείς από τους δικούς του δεν μιλούσε Ελληνικά, κατέληξε ότι «είναι η πιο όμορφη γλώσσα στον κόσμο». Ή, όπως η 20χρονη Βανέσα Ναστράογλου, χριστιανή, από πατέρα Ελληνα και μητέρα Αρμένισσα που ανάλαβε να φέρει τα ελληνικά στο Χατάι στα σύνορα με τη Συρία όπου κατοικεί. Αλλά και η Σούλεϊ Χουσεΐν, 32 ετών, μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Κομοτηνής που από τα οκτώ χρόνια της ζει στην Κωνσταντινούπολη και δεν θέλει την επόμενη φορά που θα ανανεώσει το ελληνικό διαβατήριό της να το κάνει μιλώντας αγγλικά. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Γκρις στην «Κ», δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες να μάθει κανείς τα Ελληνικά στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προωθήσει την ελληνική γλώσσα, συμπλήρωσε ο κ. Ορχόν. Στην Τουρκία είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να μάθουν, αλλά λείπουν τα φροντιστήρια και οι δάσκαλοι, κατέληξε η 23χρονη Μαριβέ.

Αιτήματα για συνεργασίες

Στον αντίποδα της ελληνικής πλευράς, τα αιτήματα τουρκικών πανεπιστημίων για συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ έχουν πληθύνει, και στο ζήτημα της διδασκαλίας των Ελληνικών. Ηδη, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΑΠΘ και Πανεπιστήμιου του Τσανάκαλε εδώ και τέσσερα χρόνια, Ελληνες πανεπιστημιακοί διδάσκουν Ελληνικά στους Τούρκους με μεγάλη προσέλευση, καθώς το εαρινό εξάμηνο του 2009, 97 φοιτητές σε δύο τμήματα παρακολούθησαν μάθημα της Νέας Ελληνικής.

Σχόλια