Super Mario Galaxy


O Mario κάνει το επόμενο βήμα και καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε μακρινούς γαλαξίες

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΈχει χαρακτηριστεί ως το πιο αναμενόμενο παιχνίδι της χρονιάς για το νέο σύστημα της Nintendo. Σε όλη την πορεία του franchise, πολλοί από τους τίτλους της σειράς έχουν δώσει νέα πορεία «πλεύσης» για τα platform games και όπως είναι λογικό οι απαιτήσεις για το πρώτο σημαντικό Mario παιχνίδι του σήμερα είναι πολύ υψηλές. Πριν μπούμε για τα καλά στη συνέχεια της παρουσίασης, ο γράφων οφείλει να ομολογήσει ότι είναι ιδιαίτερα φανατικός της δουλειάς του Shigeru Miyamoto, κάτι που βέβαια συμβαίνει και με οποιονδήποτε έχει ζήσει από κοντά την πορεία των τίτλων του ταλαντούχου Ιάπωνα.

Όπως λοιπόν αποδεικνύεται ακόμα και μετά από ελάχιστες ώρες ενασχόλησης με το Super Mario Galaxy, έχουμε να κάνουμε με την πραγματική συνέχεια του επαναστατικού Mario 64. Η ιστορία του Super Mario Galaxy ξεκινάει όταν ο πρωταγωνιστής λαμβάνει μια ειδοποίηση από την αγαπημένη του Peach να φτάσει στο κάστρο της για να παραλάβει ένα δώρο που έχει για αυτόν. Τη στιγμή που ο Mario φτάνει στο χώρο, ο Bowser με τους φρουρούς και το στρατό του πλησιάζουν στο κάστρο και με μεγάλη δύναμη διαστημικών σκαφών απαγάγουν την πριγκίπισσα μαζί με το κάστρο της!

ΠατήστεΤο ταξίδι στο διάστημα ξεκινά και ο ήρωας βρίσκεται με τη συνοδεία ενός μυστήριου πλάσματος (Luma) στο ειδικό παρατηρητήριο (Comet Observatory) του παιχνιδιού, όπου γνωρίζει τη Rosalina. Η πανέμορφη κοπέλα δίνει στον ήρωα βοήθεια σχετικά με τα γεγονότα και την εξέλιξη της ιστορίας, εξηγώντας του πώς μπορεί να φτάσει μέχρι τον τελικό του στόχο που δεν είναι άλλος από τη διάσωση της Peach. Το Observatory είναι χωρισμένο σε έξι θεματικές περιοχές, τις Terrace, Fountain, Kitchen, Bedroom, Engine Room και Garden, στις οποίες φιλοξενούνται 40 γαλαξίες. Έχοντας μια λειτουργία σαν αυτή του κάστρου στο Mario 64, το παρατηρητήριο αποτελεί το εφαλτήριο κάθε ταξιδιού σε επίπεδο, όπου ο Mario προσπαθεί να συλλέξει αστέρια για να φανερώνει περιοχές και να προχωράει την ιστορία.

To Super Mario Galaxy μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατικό για αυτό που προσφέρει, όχι όμως λόγω του μηχανισμού gameplay. Κάτι τέτοιο συνέβη στο Mario 64 γιατί πολύ απλά ο παίκτης για πρώτη φορά μπορούσε να κινηθεί στις τρεις διαστάσεις των επιπέδων (από εκείνη την εποχή και μετά, τα platform games δεν ήταν ποτέ πια ίδια). Το νέο πόνημα του Miyamoto καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τα προτερήματα του συγκεκριμένου platform game και να τα πάει ένα βήμα παραπέρα, εμπλέκοντας στο gameplay τις συνθήκες βαρύτητας. Οι πίστες ξεφεύγουν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα συνηθισμένα και ο παίκτης καλείται να λύσει γρίφους σε διαφορετικά επίπεδα, να αναστρέψει τη βαρύτητα για να εισχωρήσει σε δύσκολα σημεία, να πετάξει στο διάστημα για να μεταφερθεί από ένα πλανήτη σε έναν άλλο και πολλά παρόμοια.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΤο gameplay διαφοροποιείται κατά βάση ανά 2-3 επίπεδα, δίνοντας στον Mario τη δυνατότητα να προχωράει με τον κλασικό τρόπο προς το τέλος της πίστας, να κρατάει ισορροπία πάνω σε μία σφαίρα και να προσπαθεί να διατηρηθεί εντός ορίων, να κρατάει ισορροπία πάνω σε πλάσματα της θάλασσας και να συλλέγει νομίσματα και να προσπαθεί να διατηρηθεί μέσα σε μία φούσκα την οποία οδηγεί το pointer του Wii Remote. Αυτό που καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις είναι πως ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι τέτοιος που δεν καταντάει κουραστικός σε κανένα σημείο, ενώ αξιόλογη είναι ακόμα η διόρθωση που έχει γίνει στα επίπεδα, όπου προσφέρονται από δύο αστέρια και πάνω.

Οι φίλοι της σειράς παιχνιδιών θα θυμούνται πολύ καλά πως στο Mario 64 υπήρχαν πάρα πολλές φορές όπου ο παίκτης βρισκόταν μπροστά σε αδιέξοδο, αναζητώντας τη σωστή εναλλακτική διαδρομή, έτσι ώστε να τερματίσει το ίδιο επίπεδο πάνω από μία φορά. Πλέον η πίστα διαμορφώνεται ανάλογα με το στόχο (αστέρι που βρίσκεται στο τέλος), διευκολύνοντας απίστευτα την εξέλιξη για όσους επιθυμούν να συλλέξουν τα πάντα! Τα πολλά επίπεδα κάθε πίστας «ενώνονται» με αρκετά έξυπνους μηχανισμούς. Πολλές φορές ο Mario θα κληθεί να περπατήσει ανάποδα για να κινηθεί στο κάτω μέρος ενός πλανήτη, να πιαστεί από αστέρια που τον έλκουν για να πετάξει προς ένα άλλο σημείο, ενώ διάσπαρτα στον τίτλο υπάρχουν και τα ειδικά αστέρια που ταξιδεύουν το χαρακτήρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΣε αυτά, ο ήρωας καλείται να τα αγγίξει και ο παίκτης οφείλει να περιστρέφει το Wii Remote για να του δώσει ώθηση. Ο Mario έχει στη διάθεσή του όλες τις κλασικές κινήσεις, όπως jump και kick, ενώ τα πολλά και διάφορα power-ups δίνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο gameplay. Τα νομίσματα που βρίσκονται διάσπαρτα στα επίπεδα αναπληρώνουν την ενέργεια στην ειδική μπάρα, ενώ σε κάθε σημείο του κόσμου του Super Mario Galaxy προσφέρονται Star Bits. Αυτά τα διαστημικά διαμάντια προσφέρουν μεγάλη βοήθεια, μιας και ανά 50 δίνουν μια έξτρα ζωή, ενώ σε δύσκολες καταστάσεις, με το πάτημα του πλήκτρο Β και τη στόχευση με το pointer του Wii Remote, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πυρά εναντίον εχθρών.
Το εντυπωσιακό στοιχείο με τα Star Bits είναι ότι πλέον ο παίκτης δεν καλείται να καταναλώνει αμέτρητες ώρες για τη συλλογή αντικειμένων σε κάθε άκρη του επιπέδου. Με την απλή στόχευσή τους με το Wii Remote, τα συγκεκριμένα αντικείμενα προστίθενται αυτόματα στο... λογαριασμό, κάτι που επιτρέπει την προσοχή να είναι στραμμένη καθαρά στην εξέλιξη της ιστορίας. Από ένα τόσο εντυπωσιακό Mario παιχνίδι δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι διάφορες στολές, που δίνουν επιπλέον δυνατότητες στον Ιταλό. Για παράδειγμα, σε ορισμένα επίπεδα προσφέρεται η μεταμφίεση σε μέλισσα, έτσι ώστε να μπορούμε να πετάμε για συγκεκριμένη ώρα και να φτάνουμε σε πιο υψηλά σημεία του επιπέδου, ενώ δίνεται η δυνατότητα μέχρι και για μεταμφίεση σε φάντασμα!

Ο έλεγχος είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε από τη συνέχεια του Mario 64. Οι εντολές για τις διάφορες κινήσεις έχουν αρμονιστεί απόλυτα σε Wii Remote και Nunchuk και εκτελούνται με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια. Το ταξίδι μέσα στο γαλαξία είναι πραγματικά μαγευτικό, ενώ όλο το παραπάνω «πακέτο» κάνει κάθε επίπεδο τόσο απολαυστικό που δίνει άλλη έννοια στη λέξη replayability. Με την ολοκλήρωση κάθε επιπέδου, ο Mario επιστρέφει στο Observatory όπου μπορεί να ρίξει μια ματιά στον αναλυτικό χάρτη που παρουσιάζει τις περιοχές που έχει ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής και να σχεδιάσει το επόμενο ταξίδι του.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΑυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία παρουσιάζονται κάποια extra επίπεδα από χαρακτήρες που ονομάζονται Hungry Lumas, τους οποίους μπορείτε να... ταΐσετε Star Bits και να σας αποκαλύψουν νέους γαλαξίες. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, διάφοροι κομήτες κάνουν την εμφάνισή τους και «απειλούν» τους γαλαξίες που έχετε εμφανίσει. Η λειτουργία τους ωστόσο είναι καθαρά πρακτική, αφού βάζουν τον παίκτη σε διαδικασία να αγωνιστεί για ένα ακόμα αστέρι στην πίστα προς την οποία κατευθύνονται.

Τα είδη των κομητών είναι πέντε και διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά στις απαιτήσεις του gameplay. Ο Speed Comet βάζει τον παίκτη σε διαδικασία να τερματίσει το επίπεδο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο Daredevil Comet δίνει στον παίκτη μόνο το 1/3 της ενέργειάς του, ο Cosmic Comet ξεκινάει στο ίδιο επίπεδο έναν αγώνα ανάμεσα στο Mario και τον διαστημικό του κλώνο Cosmic Mario κτλ. Η συνολική διάρκεια του βασικού κορμού της περιπέτειας ξεπερνάει τις 12 ώρες, αριθμός που σίγουρα αυξάνεται κατακόρυφα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση όλων των διαδρομών και την ανάκτηση όλων των αστεριών.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΈνα σημείο που αξίζει ακόμα να σταθούμε στον τομέα είναι η δυνατότητα multiplayer δράσης με το δεύτερο παίκτη να έχει συμμετοχή που επηρεάζει αρκετά. Ο πρωταγωνιστής ελέγχει την κίνηση του Mario στις διάφορες πίστες, ενώ το δεύτερο σετ Wii Remote και Nunchuk που θα συνδεθεί, μπορεί να αναλάβει τη συλλογή των Star Bits ή ακόμα και τη βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο δεύτερος παίκτης μπορεί να καθυστερεί τους αντιπάλους κρατώντας τους κολλημένους σε ένα σημείο μέχρι να τους εξοντώσει ο Mario ή ακόμα και να βοηθάει τον ήρωα να φτάσει σε ψηλότερα σημεία δίνοντας μια έξτρα ώθηση στο άλμα.

Η κάμερα έχει πάρει όλα τα στοιχεία της αντίστοιχης του Mario 64, «αιχμαλωτίζοντας» όμως ευτυχώς τον παίκτη σε πολύ λιγότερα σημεία. Τα γραφικά βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα για τις δυνατότητες του συστήματος, η πιο «ζωντανή» παλέτα χρωμάτων δίνει στο Super Mario Galaxy αυτό ακριβώς που απαιτούν οι περιστάσεις, ενώ και ο ήχος έχει προσαρμοστεί άριστα στα... διαστημικά δεδομένα.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ως συμπέρασμα ότι πρόκειται για το καλύτερο Mario παιχνίδι που έχει κάνει την εμφάνισή του μέχρι σήμερα. Χωρίς να καταφέρνει να φέρει κάτι επαναστατικό στην αγορά των videogames, το Super Mario Galaxy καταφέρνει να καθηλώσει και να ικανοποιήσει τον gamer που θα προχωρήσει στην αγορά του. Τα ελάχιστα προβλήματα της κάμερας υπό συγκεκριμένες συνθήκες και ο «δύστροπος» χειρισμός του ήρωα μέσα στο νερό αποδεικνύονται υπερβολικά μικρά για να μειώσουν έστω και στο ελάχιστο την ποιότητα της δουλειάς του Miyamoto και των συνεργατών του. Ο γνωστός δημιουργός καταφέρνει να «κλειδώσει» για άλλη μια φορά νέες ιδέες σε επίπεδο platform παιχνιδιών, βάζοντας στον ανταγωνισμό προβλήματα που δύσκολα θα λυθούν αν δεν προτιμηθεί η απλή λύση της αντιγραφής... Ένα παιχνίδι που ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να αγοράσει κάθε κάτοχος Wii…

Παύλος Παπαπαύλου

Ανάλυση 480i/ 480p
Widescreen Ναι
PAL 60Hz Ναι
Ήχος Stereo/ Dolby ProLogic II
PEGI 3+

ΠΗΓΗ: http://gameover.gr/Super-Mario-Galaxy.4058.html?article_page=2

Σχόλια