Μπρος στα κάλλη, τι είναι το χρήμα!


ΕΡΕΥΝΑ. Οι κάτοικοι των περιοχών με πολύ μικρό πορτοφόλι καταφεύγουν περισσότερο στην αισθητική χειρουργική

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Αγία Βαρβάρα εναντίον Κηφισιάς! Η δυτική Αττική βγάζει νοκ άουτ τα πλούσια βόρεια προάστια στις πλαστικές επεμβάσεις. Πλέον, όλο και περισσότεροι κάτοικοι από περιοχές χαμηλού οικονομικού επιπέδου και με δηλωμένη κακή οικονομική κατάσταση καταφεύγουν στην αισθητική χειρουργική για να διορθώσουν κάποιο πρόβλημα ή, απλώς, για να νιώσουν καλύτερα.


Μπορεί να διανύουμε μια από τις πλέον δυσχερείς οικονομικά περιόδους, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν μας εμποδίζει να θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα ακριβό «σπορ» και να μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε τη μύτη μας, να μαζέψουμε την κοιλιά μας, ή να κάνουμε λιποαναρρόφηση.

Τι δείχνει η έρευνα

Πριν από μερικούς μήνες, ο πλαστικός χειρουργός Στράτος Γαβριήλ (Doctors Hospital) σχεδίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις πλαστικές επεμβάσεις στη χώρα μας, με τη συνεργασία γιατρών του Θριάσιου Νοσοκομείου. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research, μελέτησε δείγμα 1.098 ατόμων από την Αττική, ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.

1 Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση όσων απάντησαν, το 35,4% ζει άνετα, αλλά δεν αποταμιεύει, το 26,7% ζει ικανοποιητικά, για το 20,2% τα εισοδήματά του φτάνουν και για αποταμίευση. Το 13% δυσκολεύεται, και το 2,4% περνά πολύ δύσκολα και δανείζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.

2 Το 61,7% έχει ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση, το 34,6% έχει ολοκληρώσει τη μέση εκπαίδευση ή κάποια τεχνική σχολή και το 2,9% διαθέτει μόνον στοιχειώδη εκπαίδευση. Το 52% όσων συμμετείχαν ήταν γυναίκες και το 48% άνδρες.

3 «Εκείνο που πραγματικά με εξέπληξε, ήταν ότι στα χαμηλά στρώματα υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που είχαν κάνει ή επιθυμούσαν να κάνουν πλαστική επέμβαση. Οταν τους ρωτήσαμε αν σκοπεύουν να κάνουν κάποια πλαστική το επόμενο εξάμηνο, το 14% των κατοίκων από τις φτωχογειτονιές απάντησε θετικά. Το αντίστοιχο ποσοστό των βορείων προαστίων δεν ξεπερνούσε το 7%», επισημαίνει ο Στρ. Γαβριήλ.

Το σημαντικό είναι ότι το 14% που απάντησε ότι θα κάνει πλαστική αυτή τη χρονιά, εκτός του ότι ζει σε χαμηλού οικονομικού επιπέδου περιοχή, δηλώνει παράλληλα ότι και η οικονομική του κατάσταση είναι κακή!

4 Πώς εξηγείται αυτό; Υπολόγισαν πόσα ξοδεύουν το χρόνο για καλλυντικά και ρούχα, και κατέληξαν ότι μια αισθητική επέμβαση κοστίζει πολύ λιγότερο και το σημαντικότερο, τους προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

5 Καταγράφηκε, πάντως κι ένα σημαντικό ποσοστό που πιστεύει ότι μια επέμβαση τέτοιου είδους είναι πολύ ακριβή, και αφορά μόνον εκείνους που διαθέτουν χρήματα (59,8%). Φαίνεται επίσης ότι το αισθητικό... νυστέρι διχάζει, καθώς το 22,2% δεν έχει καταλήξει ακόμη αν μια πλαστική είναι φθηνή ή ακριβή, ενώ το 12%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, εκτιμά ότι αυτού του είδους η εγχείρηση δεν είναι ακριβή.

Ενα από τα δημοφιλέστερα σημεία του σώματος για επέμβαση είναι το στήθος.
Ενημερωμένοι για όλα

6 Το κυρίαρχο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι πλέον γυναίκες, αλλά και άντρες δηλώνουν καλύτερα ενημερωμένοι για τη διαδικασία, αλλά και τις συνέπειες μιας πλαστικής, και δεν διστάζουν όσο στο παρελθόν να μπουν στο χειρουργείο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, περίπου ένας στους δέκα Ελληνες έχει περάσει από το χειρουργικό κρεβάτι για αισθητικούς λόγους.

7 Οσο για τους λόγους που σχετίζονται με το γιατί θέλουν να κάνουν μια πλαστική, οι γυναίκες απαντούν ότι αυτό θα τους έκανε να νιώσουν καλύτερα, θα τους ανέβαζε το ηθικό και θα τους ενίσχυε την αυτοπεποίθηση (72,8%).

Αλλά και οι άντρες, σε ποσοστό 62,5%, συμφωνούν με αυτήν την άποψη. Αλλωστε, ποιος λέει ότι ένας άντρας δεν πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρείται όμορφος και ελκυστικός στο πέρασμα του χρόνου; Το 43% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι πρέπει να κάνει τα πάντα.

8 Σε ό,τι αφορά τώρα τα δημοφιλέστερα υποψήφια σημεία του σώματος για επέμβαση, εκτός από το πρόσωπο που κατέχει την πρωτιά, είναι η κοιλιά (23,3%), το στήθος (7,8%), οι γλουτοί (5,9%), τα πόδια (2,1%) κ.λ.π.

Πρέπει να τονίσουμε, όμως, ότι η ζήτηση εξαρτάται από την εποχή. Οπως διευκρινίζει ο Στρ. Γαβριήλ: «Το φθινόπωρο αυξάνονται οι ρινοπλαστικές, οι ωτοπλαστικές και οι πλαστικές προσώπου, ενώ την άνοιξη οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν λιποαναρρόφηση, επέμβαση στο στήθος και κοιλοπλαστική».

9 Γιατί έκαναν ή θέλουν να κάνουν πλαστική;

Η πλειοψηφία των ανδρών απάντησε ότι θα έκανε μόνον στην περίπτωση που το απαιτούσε η υγεία του. Ενώ, οι περισσότερες γυναίκες για αισθητικούς λόγους.

Ενδιαφέρον έχει ότι δεν ήταν λίγοι όσοι απάντησαν ότι θα έμπαιναν στο χειρουργείο για να ικανοποιήσουν τον ή την σύντροφό τους, ή γιατί απαιτεί κάτι τέτοιο η δουλειά τους ή το περιβάλλον τους.

10 Και όσοι δεν έχουν νιώσει ακόμη το νυστέρι πώς χαρακτηρίζουν όσους το έχουν νιώσει; Το 28,7% τους θεωρεί ματαιόδοξους, εφόσον το πρόβλημά τους ήταν μικρό.

Από την άλλη, όμως, το 13,9% αντιμετωπίζει ως πολύ ώριμη μια τέτοια απόφαση. Και το 38,8% θα παρότρυνε κάποιον να κάνει μια αισθητική επέμβαση εάν αυτό θα τον έκανε να νιώσει καλύτερα.

Νυστέρι λόγω υγείας

Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 90%, θεωρεί αναγκαία την προσφυγή στην πλαστική χειρουργική για λόγους επανορθωτικής και αποκατάστασης από ατυχήματα ή εγκαύματα.

Το 88,3% λέει ναι σε μια τέτοια επέμβαση για λόγους υγείας και αποκατάστασης, όπως ύστερα από αφαίρεση δερματικού καρκίνου, μαστεκτομή ή συγγενείς ανωμαλίες.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια κατηγορία ατόμων που δεν θα έμπαινε ποτέ στη διαδικασία να κάνει επέμβαση.

11 Γιατί; Γιατί είναι αντίθετο στη φιλοσοφία τους, γιατί δεν πιστεύουν ότι τη χρειάζονται, γιατί οι αισθητικές επεμβάσεις είναι πολύ ακριβές για το πορτοφόλι τους, γιατί ακόμη και αν τη χρειάζονται έχουν αποδεχθεί τον εαυτό τους, γιατί φοβούνται ότι θα σχολιαστεί άσχημα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, ή ότι δεν θα είναι αποδεκτό και γιατί δεν το επιτρέπει η οικογένειά τους, ο σύζυγος ή ο σύντροφός τους.

12 Και τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να κάνουν πλαστική γιατί πιστεύουν ότι για όλα φταίει η εμφάνισή τους. «Είχαμε κάνει ωτοπλαστική σε έναν 17χρονο. Ολα πήγαν καλά. Πάντα, όμως, κάτι έβρισκε που δεν τον άφηνε ικανοποιημένο. Το αποτέλεσμα; Να μπει στο χειρουργείο για το ίδιο θέμα πέντε φορές! Στο τέλος αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση με τους γονείς του. Ο νεαρός αποπειράθηκε ακόμη και να αυτοκτονήσει. Είχε σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα», καταλήγει ο υπεύθυνος της έρευνας.

«Καταρρίφθηκε το "ταμπού" της πλαστικής»

ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Πλαστικός χειρουργός, ιδρυτής του κέντρου πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής «Μορφή».
«Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι πλέον πολύ καλά ενημερωμένος γύρω από τις πλαστικές επεμβάσεις και δεν διστάζει τόσο να χτυπήσει την πόρτα του γιατρού. Εχει καταρριφθεί το "ταμπού" της πλαστικής. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος μας έχει δώσει τις εξετάσεις του και έχει πετύχει. Εγώ δεν παρατηρώ πτώση στη ζήτηση των πλαστικών επεμβάσεων. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι σημειώνεται μικρή αλλά σταθερή άνοδος».

*«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ανδρών. Κυρίως ζητούν ρινοπλαστική, ωτοπλαστική, λιποαναρρόφηση στην κοιλιά, αλλά και επέμβαση στο στήθος λόγω γυναικομαστίας».

*«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά σοβαρά περιστατικά. Θυμάμαι την περίπτωση ενός νεαρού με γυναικομαστία. Είχε τόσο μεγάλα στήθη που θα τα ζήλευε και μια γυναίκα».

*«Ο νεαρός αυτός δεν τολμούσε να κάνει μπάνιο στη θάλασσα γιατί είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές αντιμετωπίζουμε φοβερές καταστάσεις».


ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/online/online_print?id=92980824,4509208,20928408,26721560

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια