Αρχαιολογικός θησαυρός σε μακεδονικούς τάφους

Πηνελόπη Τριαδά - Στείλτε e-mail στον συντάκτηΔημοσίευση : 11/09/2008 14:25 - Τελ. ανανέωση : 11/09/2008 14:29

Οι 43 τάφοι που ήρθαν στο φως σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχοντικό Πέλλας έρχονται για να επαληθεύσουν το γεγονός ότι από το δεύτερο κιόλας μισό του 7ου αιώνα οι Μακεδόνες είχαν κατοικήσει την περιοχή.
Ο οικισμός του Αρχοντικού, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ, από την Πέλλα και 10 χλμ από τον Αξιό, κατοικείται από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6η χιλιετία) έως και τα υστεροβυζαντινά χρόνια (14ος αιώνας).

Κατά τη διάρκεια των προϊστορικών και των ιστορικών χρόνων ως και το τέλος του 5ου αιώνα π.Χ., όταν η Πέλλα επιλέχθηκε από τον βασιλιά Αρχέλαο (τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.) ως νέα πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη της βόρειας Βοττιαίας, περιοχή μεταξύ ποταμών Αξιού και Λουδίας.

Με τους 43 αυτούς τάφους οι οποίοι ήρθαν στο φως στο νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας υπό την διεύθυνση των αρχαιολόγων της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου, ο συνολικός αριθμός των τάφων που έχουν ανακαλυφθεί ανέρχεται πλέον στους 915.

Από τους 43 τάφους οι τέσσερις ήταν της εποχής του σιδήρου (β’ μισό του 7ου αιώνα -580 π.Χ.), οι 31 των αρχαϊκών χρόνων (580-480 π.Χ.) και οι 8 των κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (480-279 π.Χ.). Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τάφος ενός κοριτσιού της πρώιμης ελληνιστική περιόδου, καθώς στον τάφο ανακαλύφθηκαν ένα χάλκινο επίχρυσο στεφάνι, τρία πήλινα αγγεία, ένα χάλκινο κάνθαρο και μια πήλινη κεφαλή φυσικού μεγέθους της νεκρής.

Σύμφωνα με τους δυο αρχαιολόγους η χρονολόγηση των παλαιότερων τάφων του νεκροταφείου του Αρχοντικού αποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση των Μακεδόνων στην περιοχή είχε γίνει στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. Οι παλαιότεροι αρχαϊκοί τάφοι του νεκροταφείου του Αρχοντικού χρονολογούνται γύρω στο 580 π.Χ.

Από τις αρχαϊκές ταφές οι είκοσι ήταν ανδρικές και οι έντεκα γυναικείες. Ξεχωρίζουν δυο γυναικείοι τάφοι στους οποίους ανακαλύφθηκαν χρυσά, αργυρά, χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα, γυάλινες και πήλινες χάντρες, σιδερένια μαχαίρια, πήλινα και χάλκινα αγγεία. Επιπλέον, ανακαλύφθηκαν χρυσά επιστόμια και ελάσματα με παραστάσεις όρθιων εραλδικών λιονταριών, ζώων που συμβολίζουν τη βασιλική δύναμη και εξουσία.

Πρόκειται για τεκμήρια υψηλού βιοτικού επιπέδου, προσωπικού-κοινωνικού κύρους, και μαρτυρούν τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών της στρατιωτικής αριστοκρατίας του Αρχοντικού Πέλλας, που ήλεγχαν και ρύθμιζαν την ανταλλαγή των αγαθών από τα αρχαϊκά κιόλας χρόνια.Τέλος, ο πλούτος των κτερισμάτων αποδεικνύει ότι οι νεκροί ανήκουν σε οικογένειες της στρατιωτικής αριστοκρατίας.

Σχόλια